De 200 Myls ‘SOLO’ is een jaarlijks solozeilevenement voor enkelromps zeiljachten. Voor de 26e keer op de wedstrijdagenda in het najaar. De deelnemers moesten zo snel mogelijk 200 mijl afleggen. Dit jaar eindigt 200 Myls-veteraan Harris Visser aan boord van Waarschip 1010 Black Magic Woman waarschijnlijk als eerste in het overall klassement. Zeilen sprak met Visser, die voor de negende keer meedeed.
Hoe voelt het om (hoogstwaarschijnlijk) de winnaar te zijn?
“Zojuist heb ik gehoord dat ik hoogstwaarschijnlijk heb gewonnen. De logboeken zijn nu ook gecontroleerd maar officieel gezien is de uitslag nog voorlopig,” vertelt Harris. “Ik heb het een paar keer eerder verprutst door kleine foutjes te maken. Zoals een minuut te vroeg vertrekken vanuit Volendam. Als dat niet was gebeurd, had ik met overmacht gewonnen. Dat is heel zuur, maar na jaren strijden is ie waarschijnlijk dus binnen en kan ik de overall overwinning aftikken.”
Waardoor denk je dat je hebt gewonnen?
“Om te beginnen zeil ik goed, ik vaar meestal wel voorin de vloot. Ik doe ook echt mee voor de winst. Tijdens de 200 Myls Solo waren voor mij de omstandigheden op Baan 1 net zo gunstig als in 2012. Ik kon daar gigantische snelheden lopen. Mijn boot is heel snel op de golven met echt harde wind, dan gaat ie soms volledig in planée. Ik ben in IJmuiden uitgevaren met vol tuig en kon dat laten staan. Ik haal het uiterste eruit. Ik had de spinnaker op, terwijl niemand anders dat had. Ik heb snelheden behaald die ik zelf niet voor mogelijk hield. Ik heb 19.4 knopen gelopen, bleek uit de geregistreerde snelheden. Ik heb mijn eigen record van een aantal jaar terug van 17.1 knopen verbroken.”
Doe je vaker mee aan zeilwedstrijden?
“Ik vind wedstrijdzeilen in het algemeen leuk. Bijvoorbeeld de 24 Uurs, de Flevo Race, de Delta, de Pampus Regatta en onderlinge wedstrijden van de Waarschip-vereniging. Vorig jaar heb ik de 200 Myls ‘SOLO’ niet gevaren omdat er onder een waterlijn gewicht-rating gevaren werd. Gelukkig varen we nu weer onder de SW-rating, al vind ik het jammer dat je niet met en zonder spinnaker kunt inschrijven. Iemand die niet alleen durft te spinnakeren of er gewoon geen heeft, maakt daardoor meteen geen kans. Ik vaar niet mee om halverwege het veld te eindigen, omdat ik er kansloos in ga. Dat was met die waterlijn gewicht-rating duidelijk wel het geval.”
Wat maakt dit soort evenementen leuk?
“Het uitdagende vind ik heel leuk. Bij de 200 Myls sta je er helemaal alleen voor. Een Waarschip 1010 is daar heel geschikt voor. Mijn spinnaker is 50 m² en prima onder controle te houden door het mooie formaat. Ik vaar ook vaak alleen in mijn vrije tijd. Daar is deze boot ook op gemaakt. Ze is verbeterd op alle punten die je kunt bedenken. Dat is niet alleen handig voor wedstrijden, maar maakt het toerzeilen ook een stuk leuker. Ik kan binnen één minuut de fok vanuit de kuip reven, daarvoor hoef ik niet meer naar het voordek toe. Dat is niet alleen sneller, maar natuurlijk ook veiliger. Normaal komt er altijd een hoop gedoe bij de wissel kijken. Daardoor wacht je vaak langer en dat is eigenlijk zonde.”
Dacht je van tevoren al dat je zou winnen?
“Toen ik zag dat er zuidwestenwind was, was de keuze voor de baan snel gemaakt. Daar denk ik verder geeneens over na. Ik zag mezelf als potentiële winnaar. Om dat waar te maken, kon ik geen fouten maken. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zoals een verkeerde boei ronden. In mijn tas vond ik het shirt dat we kregen bij de 2012-editie van de 200 Myls. Dat jaar waren de wedstrijdomstandigheden precies hetzelfde als nu, maar deze werd door het overlijden van Dancker Daamen tijdens de wedstrijd terecht afgelast. Ik besloot dit keer het shirt aan te trekken en aan te houden. Een soort van bijgeloof. Dancker heeft misschien over me gewaakt. Ik vind dat wel mooi eigenlijk. Overigens ben ik absoluut niet gelovig, maar dat terzijde.”
Ga je volgende jaar weer meedoen aan de 200 Myls ‘SOLO’?
“Jazeker.”
Benieuwd naar alle resultaten? Klik dan hier.
Omslagfoto: © 200 Myls ‘SOLO’
Tags: solozeilen Last modified: 6 oktober 2021