Negentig zeilers startten gisteren aan een van de meest uitdagende solowedstrijden ter wereld: de Mini Transat. In een boot van 6,50 meter (even lang als een Valk) zeilen de deelnemers solo de Atlantische Oceaan over, zonder kaartplotter, laptop of satellietcommunicatie. Het enige contact met de buitenwereld is het dagelijkse weerbericht dat de zeilers via de SSB radio ontvangen. De deelnemers zijn net vertrokken uit Les Sables d’Olonne en zeilen richting de Canarische eilanden, de enige tussenstop voor eindbestemming Guadeloupe.
Uitgestelde start
De start van La Boulangère Mini Transat, zoals de 24e editie van de wedstrijd officieel heet, was nog met een dag uitgesteld. Vanwege voorspelde harde wind en hoge golven onder Kaap Finisterre, precies op het moment dat de zeilers die zouden ronden, was het namelijk niet verantwoord om op 24 september van start te gaan. Een dag later klonk het startsein wel; het lagedrukgebied had zich verder naar het noorden verplaatst en de wedstrijdleiding voegde een extra waypoint toe om ervoor te zorgen dat de vloot genoeg afstand houdt tot het weersysteem. De hele start kun je hieronder terugkijken:
De eerste bestemming van de Mini Transat is het Canarische eiland La Palma, een etappe van 1.350 zeemijl. Daarna zetten de zeilers koers naar Guadeloupe, wat nog eens 2.700 mijl varen is. Gemiddeld doen de deelnemers er in totaal drie weken tot een maand over om de overkant te bereiken.
Spartaans zeilen
De Mini 6.50 waarin de Mini Transat wordt gevaren is de kleinste offshore klasse. Alsof solo in zo’n kleine boot de oceaan oversteken nog niet uitdagend genoeg is, mogen de zeilers ook geen enkel contact met de wal hebben en geen routeringsprogramma’s gebruiken. Het enige wat de zeilers mogen raadplegen, zijn de dagelijkse gesproken weerberichten van de wedstrijdleiding.
Het leven aan boord is ook erg spartaans, zoals je in dit artikel kunt lezen. Maar dat geeft de Mini Transat juist haar charme. De eerste race werd in 1977 gevaren naar een idee van de Britse zeiler Bob Salmon die “wilde terugkeren naar de essentie van solo racen, met de nadruk op het menselijk avontuur in plaats van op technologie,” aldus de organisatie. Door de lengte van de boot beperkt te houden, is deelname aan de wedstrijd daarnaast ook voor meer zeilers betaalbaar.
Deelnemers
Zoals gebruikelijk doen er ook dit jaar vooral veel Franse solozeiler mee aan de Mini Transat. Deze editie telt wel de meeste vrouwelijke deelnemers ooit: veertien van de negentig zeilers. Dit jaar zijn er geen Nederlandse zeilers van de partij, maar België is wel ruim vertegenwoordigd met maar liefst vijf deelnemers. Romain van Enis vaart namelijk mee in de prototype-klasse en Djemila Tassin, Peter Cools, Michael Gendebien en Quentin Debois in de serie-klasse. In de protoype klasse zijn in tegenstelling tot de serie-klasse (dure) aanpassingen en innovatieve technieken aan de boten toegestaan.
Naar verwachting komen de eerste boten over negen dagen aan op La Palma. Je kunt de zeilers hier volgen via de live tracker van de Franse organisatie.
Omslagfoto: (c) © Vincent Olivaud | Boulangère Transat Mini
Last modified: 28 november 2023