Op tien september klonk het startschot van de eerste Ocean Globe Race, precies vijftig jaar na de eerste editie van de Whitbread Round the World Race. Een bijzondere ‘retro’ race rond de wereld in de stijl van de eerste edities van wat nu de Ocean Race is. Ook het bekende jacht Maiden, waarop Tracy Edwards met het allereerste volledige vrouwenteam in 1989 de Whitbread zeilde, is van de partij.
Ocean Globe Race
In acht maanden tijd zeilen de jachten in vier etappes vanuit Southampton rond de wereld. De wedstrijd wordt met hetzelfde soort jachten als tijdens de eerste edities van de Whitbread Round the World Race gezeild. Alleen GRP-productiejachten met een lengte over alles van 47 voet tot 66 voet, die zijn ontworpen vóór 1988 met de eerste van het type dat uiterlijk in 1988 werd gelanceerd, mogen deelnemen aan de bijzondere wedstrijd. Voor de Flyer Class, bedoeld voor jachten die eerder deelnamen aan de Whitbread van 1973, 1977 of 1981, mag de lengte maximaal 68 voet zijn.
De zeilers wanen zich ook in het leven aan boord vijftig jaar terug in de tijd. Computers, satellietcommunicatie en GPS zijn niet toegestaan. De smartphones van de bemanning zitten in een afgesloten bak en mogen pas aan de wal weer tevoorschijn komen. Ook digitale muziek is niet toegestaan: cassette tapes only, meldt de wedstrijdleiding.
Eerste vrouwenteam
Een van de jachten in de Flyer Class die eerder de Whitbread zeilde is Maiden, dat Tracy Edwards in 1989-90 schipperde. Omdat Edwards in de jaren tachtig bij geen enkel (mannelijk) team als volwaardige zeiler aan kon sluiten, besloot ze zelf een Whitbread-team te beginnen – met uitsluitend vrouwen. Na bijzonder veel moeite kreeg Edwards de benodigde sponsoring rond en in 1987 kocht ze een 58 voeter, naar ontwerp van Bruce Farr en doopte het Maiden. Het jacht voer al eerder de Whitbread van 1981-82 en was in 1979 ontworpen voor de Swiss Ocean Racing Club.
Edwards had een wedstrijdjacht, een sponsor en een team en de vrouwen stortten zich volledig op het winnen van de race rond de wereld. Het team kreeg echter te kampen met veel ongeloof, minachting en werd ronduit uitgelachen om hun ambities. De documentaire ‘Maiden’ brengt dit meeslepend in beeld. De vrouwen werden allesbehalve serieus genomen – totdat ze twee etappes wonnen van de zware zeilrace. Uiteindelijk eindigden ze zelfs als tweede in hun klasse; de beste prestatie voor een Britse boot sinds 17 jaar. Tracy Edwards ontving hiervoor als eerste vrouw de Yachtsman of the Year Trophy.
Maiden
Aan het einde van de race was Edwards gedwongen Maiden weer te verkopen. In 2014 kwam ze er echter achter dat het jacht aan haar lot overgelaten was en verwaarloosd op de Seychellen lag. Om haar in ere te herstellen, startte Edwards een fondsenwervingscampagne om het schip terug te brengen naar Groot-Brittannië. Drie jaar later werd Maiden naar Southampton vervoerd en werd ze grondig gerenoveerd. Sindsdien vaart ze rond voor The Maiden Factor, een stichting die zich inzet voor het vergroten van kansen voor meisjes wereldwijd. Sinds 2021 zeilt het schip rond de wereld om meisjes en vrouwen te inspireren hun dromen na te jagen. Ook met de deelname aan de Ocean Globe Race draagt de stichting deze missie uit.
In de race
Hoewel Tracy Edwards nog nauw verbonden is met Maiden en haar projecten, zeilt ze niet mee: “We hebben een geweldige jonge schipper en bemanning, ze zijn samengekomen als een geweldig team en zijn helemaal klaar voor de ervaring van hun leven, net zoals we al die jaren geleden hadden.” De Britse Heather Thomas (26) is de schipper van het twaalfkoppige Team Maiden in de Ocean Globe Race. En het doel van het team is hetzelfde als dertig jaar geleden: “Hun doel is niet alleen om deel te nemen aan de OGR, maar om de eerste volledig vrouwelijke bemanning te zijn die een race rond de wereld wint!” aldus Edwards.
Team Maiden ligt momenteel derde in de eerste etappe naar Kaap de Goede Hoop. Veertien boten zeilen in totaal mee aan de Ocean Globe Race, waarvan vijf in de Flyer-klasse.
Last modified: 19 oktober 2023
Het zou mooi zijn als de dames winnen, zo niet, dan toch petje af.