De Globe 5.80’s zijn klaar voor de tweede etappe van de allereerste Globe 5.80 Transat. Vijf solozeilers vertrekken woensdag 17 november om 10.oo uur UTC vanuit Lanzarote naar Antigua, een tocht van 3000 mijl over de Atlantische oceaan. Dat is een dag eerder dan gepland, en met één deelnemer minder.
Instabiel weer
“Er komt een instabiel weersysteem aan met weinig wind”, vertelt Don McIntyre, initiatiefnemer van de Globe 5.80 Transat (G580T) en schipper van Trekka. “Daarom hebben we gezamenlijk de beslissing genomen om een dag eerder te vertrekken. Hopelijk zijn we dan over vier of vijf dagen zuidelijk genoeg om in te haken op de eerste wind en stroming van de passaat. We zullen ongeveer drie of vier weken nodig hebben om over te steken. Dat is dubbel zo lang als de 6.50’s van de Mini Transat, dus dubbel zo leuk.”
Jongste deelnemer stapt uit de race
De jongste deelnemer – de 25-jarige Zwitser Severin Hummer (CG580 Shrimp) – trekt zich terug uit de race. “Ik ben tevreden over mijn Globe 5.80, maar ik vind een overtocht van 3000 mijl nog te beangstigend.” Voor Hummer, een timmerman die zijn Globe 5.80 in een jaar tijd zelf bouwde, was de kwalificatie-etappe zijn eerste solo ervaring op de oceaan. Zijn boot zal te zien zijn op de botenbeurs Boot Düsseldorf in januari 2022.
“Een moedige beslissing van Hummer”, vindt McIntyre. “Iedereen die in Lagos aan de startlijn verscheen heeft al een hele zware weg afgelegd. Allemaal hebben ze hard moeten werken om de boot op tijd klaar te krijgen. Onze zeilervaringen zijn heel verschillend. Een oceaan oversteken is een persoonlijke beslissing. Een kwalificatie-etappe is bedoeld om die keuze beter te kunnen maken.”
Snelheid van 16 knopen
De deelnemers kijken terug op een intensief bouwproces en een geslaagde eerste etappe, gewonnen (niet officieel, want kwalificatie) door de Zwitser Etienne Messikommer (Numbatou). Hij zeilde de 600 mijl tussen Lagos en Lanzarote in vier dagen, 20 uur en 55 minuten. De Tsjechische sportatleet Michal Krysta (Menawan) haalde indrukwekkende snelheden en bereikte soms meer dan 130 mijl per etmaal, maar werd toch tweede. “Ik kreeg de windvaan en de stuurautomaat niet goed aan de praat en heb 70 uur met de hand gestuurd in 40 knopen wind. Surfend van de golven haalde ik een persoonlijk record van 16 knopen.”
Droom met een deadline
“Ik heb de eerste twee dagen van de tocht geslapen”, vertelt de Ier Jim Schofield, die te laat aankwam voor de start in Lagos en enkele dagen later vertrok. “Ik heb zo hard gewerkt om de boot (Molly Claire) op tijd klaar te hebben dat ik helemaal uitgeput was. Wat ik mooi vind aan dit evenement is dat dit een ‘droom met een deadline’ is. De meeste bootprojecten kennen geen einde, maar om mee te kunnen doen met de Transat móest de boot klaar zijn.” Ook Don McIntyre (Trekka) vertrok enkele dagen na de start. “Ik kwam terecht in een storm van wel 55 knopen wind. De boot hield zich goed in de vijf meter golven. Ik had er alle vertrouwen in. Ze is sterk, veilig en leuk om mee te zeilen.”
Wie pakt het record?
De vijf solozeilers kijken er naar uit om straks dagenlang op de oceaan te zijn. McIntyre: “De boten hadden na de eerste etappe geen reparaties nodig en de bemanning is er klaar voor dus, laten we gaan!” Dit is de eerste race met de nieuwe eenheidsklasse Globe 5.80. De eerste die aankomt in Lagos heeft dus meteen een record te pakken.
De start van de tweede etappe is op 17 november om 10.00 uur UTC en wordt live uitgezonden op Facebook. Daarna zijn de deelnemers te volgen via de tracker , Facebook en Twitter. De tweewekelijkse gesprekken via de satelliettelefoon zijn te beluisteren op SoundCloud.
Lees ook: Oceaanracen met een zelfbouwboot van 5.80 meter.
Omslagfoto: (c) Michal Krysta, foto’s (c) Globe 5.80 Transat
Tags: Globe 5.80 Transat Last modified: 18 november 2021