Na dagen van weinig progressie en druk van de steeds verder inlopende Kirsten Neuschäfer kreeg Simon Curwen aan het begin van week 16 als het ware een vervroegd kerstcadeautje. Het lukte hem namelijk om weerberichten vanuit Australië te ontvangen, waardoor hij eindelijk écht kon inspelen op de weersvoorspellingen en weer wat vaart kon maken richting Hobart. Achter hem leken Neuschäfer en Abhilash Tomy zich echter nog niet zomaar bij de situatie neer te leggen. Beide zeilers waren niet van plan de Brit meer cadeautjes te geven.
Aanval op de koploper
Zowel Neuschäfer als Tomy liepen hard in op Curwen, waarbij Tomy de meest gunstige wind had en daardoor eigenlijk het grootste gevaar voor de nummers een en twee vormde. De Indiase zeiler zette die dreiging kracht bij door het overall afstandsrecord in zeven dagen van Neuschäfer af te pakken: hij zeilde in een week tijd 1165,36 mijl, 0,20 mijl meer dan het oude record van 1165,16 mijl. En dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Tomy’s grootzeil scheurde namelijk, waardoor hij in gelukkig relatief rustige omstandigheden van zeil moest wisselen. Door een gebrek aan eten en vermoeidheid was dat nog een hele klus vertelde hij aan de organisatie tijdens het wekelijkse telefoongesprek.
Op een steady vierde plek voer onze dansende Oostenrijker Michael Guggenberger rustig verder. Na een aantal dagen met een behoorlijke wind koerste ook Nuri op een gebied met weinig wind af. Die rust duurde echter niet lang, want in het tweede deel van de week kreeg hij opnieuw te maken met zwaar weer.
Leerzame zeilervaring
Achteraan in de vloot maakte Elliott Smith langzaam maar zeker progressie richting Australië. Bij wind minder dan 20 knopen komt hij door zijn gereduceerde tuig amper vooruit. Veel meer dan een grootzeil met twee riffen en een stormfok kan Smith vanwege het risico op nieuwe schade aan zijn boegspriet en mast niet voeren. Jammer genoeg was het voor Smith in de tweede helft van de week alweer gedaan met de hardere wind. Rond Kerst werd hij ‘getrakteerd’ op een paar kalme dagen.
De normaliter zo positieve en goedlachse Amerikaan kon tijdens zijn telefoongesprek met de organisatie zijn teleurstelling over zijn Golden Globe Race bijna niet verbergen. Verslagen vertelde hij dat hij weliswaar veel over zeilen geleerd heeft en ervoor gevochten heeft om zo lang mogelijk te blijven zeilen, maar toch wel trots is op zijn prestatie. Anders dan Pat Lawless die eerder al bekend maakte zich absoluut in te gaan schrijven voor de volgende editie, is Smith daar nog niet zo zeker van. Wie weet…
Chichester Class
Voor Guy Waites ziet de Golden Globe Race er gelukkig weer een stuk positiever uit. In de tweede helft van week 16 ging zijn Sagarmatha eindelijk weer te water en kon hij reis naar Les Sables d’Olonne vervolgen. Weliswaar later dan gepland door aanhoudende dichte mist rond Kaapstad, maar de eerste deelnemer in de Chichester Class is weer onderweg. Het blijft er echter nog wel om spannen of hij voor eind januari het media drop-off punt in Hobart gaat halen. De wind wilde de eerste paar dagen in elk geval niet heel erg meewerken: de eerste dag na zijn vertrek uit Kaapstad legde Waites slechts 9 mijl af.
Koplopers langs media drop-off punt Hobart
Ook voor de kop de vloot zag de tweede helft van de week er een stuk positiever uit. Vlak voor Kerst werd het drietal getrakteerd op een front, waardoor eerst Tomy, daarna Neuschäfer en uiteindelijk Curwen weer vaart konden maken. De kop schoof hierdoor behoorlijk in elkaar, maar Curwen kon zijn leiding vasthouden en bereikte 24 december het media drop-off punt in Hobart.
Een dag later, op Eerste Kerstdag, volgde Neuschäfer, die daar door haar tijdcompensatie virtueel de leiding in het klassement pakte. Ze werd daar opgewacht door onder andere organisator Don McIntyre, die zich voor de gelegenheid had verkleed als kerstman. Na een korte pauze van twee uurtjes om nog even de mast in te gaan, vertrok Neuschäfer alweer om de achtervolging op Curwen in te zetten. Virtueel eerste staan is natuurlijk leuk, maar in het echt aan kop zeilen is nog wel wat anders.
Vloot schuift in elkaar
Ondertussen begon Tomy steeds verder in te lopen op Curwen en Neuschäfer (die wederom in een hogedrukgebied gevangen zaten), maar het was al duidelijk dat hij Hobart op Eerste Kerstdag niet meer ging halen. Hij kon in elk geval een stuk inlopen, waardoor het later alleen maar spannender wordt voorin. Een stuk verder naar het westen zeilde Guggenberger weer in iets rustiger vaarwater, en maakte hij zich met Nuri – én de discobal – op voor een vrolijke Kerst. Jeremy Bagshaw vierde op de vijfde plaats zijn eigen feestje. De Zuid-Afrikaan vierde namelijk niet alleen Kerst maar ook zijn 60e verjaardag.
De officiële hekkensluiter in de Golden Globe Race, Ian Herbert-Jones, maakte afgelopen week ook een flinke progressie, waardoor hij naar alle waarschijnlijkheid de deadline in Hobart ruim gaat halen. Een hele opluchting voor de Brit voor wie in de Atlantische Oceaan lange tijd onduidelijk was of hij wel op tijd voorbij Tasmanië zou zijn. Achter hem begonnen Smith en Waites ook eindelijk weer wat meer progressie te boeken. De wind begon iets meer aan te trekken, waardoor Smiths kleine zeilen hun werk weer beter tot hun recht kwamen en Waites de daggemiddelden kon halen die hij nodig heeft om Hobart op tijd te bereiken.
In Hobart was het wachten eerst nog op Abhilash Tomy, die in de loop van Tweede Kerstdag verwacht werd. Als de wind mee bleef werken tenminste.
Omslagfoto: Don & Jane / GGR
Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.
Tags: Golden Globe Race 2022, oceaanzeilen Last modified: 3 januari 2023