Voor wedstrijdzeilers is het misschien vanzelfsprekend om ‘s werelds meest prestigieuze zeilevenement op de voet te volgen, maar voor anderen is de Cup een ‘ver-van-mijn-bed-show’. En dat is zonde. Een poll op onze sociale mediakanalen en een rondvraag op de redactie van Zeilen leverde vijf inzichten op die de America’s Cup het volgen waard maken.
1. Drama, spanning & sensatie
In ieder mens schuilt een sensatiezoeker. Dat fenomeen geeft kijkfiles en ramptoerisme bestaansrecht. De organisatoren van de America’s Cup spelen hier slim op in door actief op zoek te gaan naar het meest spectaculaire, fotogenieke en gevaarlijke format mogelijk.
De cup is drama: masten breken, zeilen scheuren en boten crashen. De huidige generatie boten halen regelmatig snelheden boven de 45 knopen, dat is meer dan 80 (!) kilometer per uur. Dat een klein foutje bij zulke snelheden desastreuze gevolgen kan hebben, bleek afgelopen weekend nog eens, toen de Amerikaanse boot Patriot omsloeg en bijna zonk.
Zelfs races bij licht weer zijn de races spannend. De bemanning ‘pompt’ dan continu met het grootzeil om ervoor te zorgen dat de boot op de foils blijft, een techniek die windsurfers ook toepassen. Zo halen de boten bij minder dan 10 knopen wind nog een bootsnelheid van 30 knopen. Dat kost een hoop energie, waarvoor de bemanning continu aan zogenaamde koffiemolens moeten draaien. Na zo’n race zien zij soms grijs van uitputting. Onderstaande video geeft een idee hoe zwaar grinden is.
2. Matchracing
Matchtracing is een zeldzaam wedstrijdformat waarbij telkens twee boten tegen elkaar racen in een overzichtelijke arena. het team dat de meeste races wint tijdens de Prada cup mag het opnemen tegen de titelverdediger in de finale: de America’s Cup. Erik van Kasteel, accountmanager bij Zeilen, verwoordt het zo: “De Cup is een sprookje: vanaf de bouw van de boten tot de match-off in de arena. Dan komen de gladiatoren en barst de strijd los…”
Tijdens de eerste editie van de Cup, 170 jaar geleden, keek koningin Victoria toe hoe het jacht America de tegenstanders versloeg. Ze vroeg zich af wie er tweede stond en kreeg het beroemde antwoord: “Majesty, there is no second.” Het compromisloze, obsessieve streven om de beste te zijn maakt de America’s Cup de heilige graal voor wedstrijdzeilers.
3. Techniek
De reacties op onze Instagram bevatten allemaal de verwondering over de techniek; bij de America’s Cup zoeken botenbouwers de grenzen van het mogelijke op en daar komen hightech racemonsters uit voort. Dat gevoel is er ook op de redactie van Zeilen. Redacteur Marinus van Sijdenborgh de Jong wil leren van de beste ontwerpers, de beste bouwers en de beste zeilers, die met z’n allen binnen de grenzen van de regels de boot hebben geoptimaliseerd en geperfectioneerd. “Ik volg de Cup om te leren hoe zo’n boot werkt. Ik wil weten dat het voordeel is van het dubbeldoeks grootzeil, waarom de romp zo’n rare vorm heeft en wat het verschil is tussen de foils.” Onderstaand filmpje laat kort zien wat er aan hightech verstopt zit in een AC75.
4. Comebacks
Bij de America’s Cup is het mogelijk om een hopeloos lijkende achterstand goed te maken. In 2013 bijvoorbeeld, wist het Amerikaanse team Oracle een achterstand van acht punten om te zetten in een winst met 9-8. Ook dit jaar waren we al getuige van een comeback: het Britse team Ineos won tijdens de oefenwedstrijden geen enkele race, maar loopt nu voor in de Prada Cup.
5. De bad guys
Hoofdredacteur Ben Rutte volgt de Cup om alle bovenstaande redenen, maar ook om het politieke spelletje dat op de achtergrond plaatsvindt. “Tijdens de afgelopen edities was er de strijd tegen de meedogenloze zakenman Larry Ellison, baas van team Oracle (en zesde rijkste persoon op aarde). Het was heerlijk om te zien hoe die lieve, goudeerlijke kiwi’s als underdogs wonnen van de schatrijke Amerikanen.”
De nieuwe bad guys zijn de sponsors van de Britten. Ineos is een bedrijf dat geld verdient met fracking; een uiterst vervuilende manier om aardolie- en gas te winnen. Dit gaat lijnrecht in tegen de ethische principes van World Sailing, de internationale federatie voor de zeilsport, die zich daar desondanks niet over durft uit te laten.
Waar en wanneer is de Prada Cup te volgen?
De Prada Cup is een kwalificatietoernooi. De winnaar mag de titelverdediger Emirates Team New Zealand uitdagen. Die strijd gaat nu tussen de Italianen, Britten en Amerikanen. Team American Magic vaart dit weekend niet mee maar is naar verwachting volgende week weer van de partij. De races zijn te volgen op de officiële website van de America’s Cup en de samenvattingen op Youtube.
Tags: America's Cup, American Magic, Emirates Team New Zealand, Ineos Team UK, Luna Rossa Last modified: 19 maart 2021