Promo

Op vakantie? Chartertips en handige inpaklijst

08:59

Ook zo’n zin om op vakantie te gaan? Met de grenzen die langzaam aan open gaan kunnen we ook weer wat meer plannen maken. Er is steeds meer mogelijk. En hoe lekker zou het zijn om zon zeker een paar weekjes naar bijvoorbeeld Griekenland of Kroatië te gaan. Zeilend langs de kust, elke ochtend een verfrissende duik en genieten van de buitenlandse keuken. Via Tubber huur je gemakkelijk een zeilboot, met een aanbod van 12000+ boten wereldwijd. Zeiljacht huren, zeilvakantie met of zonder schipper, flottielje, gezinsvakanties, zeilen in binnen- en buitenland, het is allemaal mogelijk. Lees hieronder drie veelgestelde vragen die Tubber vaak gesteld krijgt:

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

 

1. Griekenland of Kroatië?

Funfact: uit gegevens van charterplatform Tubber blijkt dat de meeste zeilers die een zeilboot huren, kiezen voor óf Kroatië óf Griekenland. Wat zijn precies de verschillen tussen beide bestemmingen?

Zowel Griekenland als Kroatië hebben gebieden waar je als ‘mooiweer’ of ervaren zeiler goed kunt zeilen, daarin hebben beide landen veel moois te bieden. Het verschil zit ’m vaak in de kosten: het wel of niet vliegen en de diverse bewijzen die verplicht zijn.

Kroatië
Kroatië is prima te doen met de auto en je kunt je vakantie prachtig combineren met een korte landvakantie, maar er zijn ook meerdere vliegmaatschappijen die tegen redelijke prijzen je sneller naar Kroatië vliegen.
Goed om te weten is dat je in Kroatië in het bezit moet zijn van een vaarbewijs, vaak Vaarbewijs 2, ook wel bekend als ICC. Daarnaast is ook een marifoonbewijs verplicht.
Wat jachthavens betreft biedt Kroatië goede kwaliteit, maar daar betaal je ook voor: kost een ligplaats in Griekenland voor een 40-voet schip niet meer dan 15 euro per dag, daar vragen ze in Kroatië 70 tot 100 euro.

Griekenland
Griekenland is dus goedkoper qua havengeld, maar wat iedereen vaak vergeet is dat de vluchten erg kostbaar zijn. Neem bijvoorbeeld het vliegtuig naar Lefkas. De kosten hiervoor zijn al snel 450-500 euro per persoon. Eten en drinken is in Griekenland een feestje: voor niet meer dan 20 euro per persoon kun je heerlijk uit eten, drinken inclusief.

Onder aan de streep verschillen de landen dus niet zoveel qua budget. Het is de ervaring van Tubber, na tien jaar verhuren, dat Grieken vaak iets vriendelijker zijn, de natuur in Kroatië schoner en mooier is en de vloot van Kroatië jonger is en vaak beter onderhouden.

Tip van Tubber

Ken je het gevoel dat je altijd alles mee wilt nemen op vakantie, en met de helft ongedragen huiswaarts keert? Bekijk hier de Vakantie checklist: wat pak je in, boordevol tips voor een efficiënt gepakte koffer.

De meeste schades zijn 1000-1500 euro. Maar soms zit het tegen…

2. Schade bij huren, wat nu?

Je wilt er niet aan denken, maar wie een boot huurt kan schade varen. Speciaal hiervoor houdt de verhuurder een borg in, gemiddeld 1800 euro. Die borg vormt het eigen risico van de verhuurder bij zijn verzekering. Voorkom misverstanden en neem bij het ophalen en wegbrengen uitgebreid de tijd voor de check-in en -out. Soms biedt de verhuurder de optie je borg af te kopen, maar voordeliger is een borgverzekering. Voor ongeveer 120 euro sluit je zo’n verzekering in Nederland al af.

Heb je schade? Maak dan een goed verslag, ook al is het niet je schuld. Soms ben je niet aanwezig als er schade wordt gevaren. Dan ben jij als huurder toch eindverantwoordelijk voor die schade. Maak direct melding bij de tussenpersoon en verhuurder.

  • Doe het verslag altijd in het Engels.
  • Laat de verhuurder het verslag tekenen voor akkoord.
  • Maak zoveel mogelijk foto’s.
  • Beschrijf hoe de schade is ontstaan, wie heeft het gedaan, welke andere partijen zijn erbij betrokken, wat was het weer en noteer tijdstip.
  • Vraag aan de verhuurder of hij een inschatting wil maken van schade. Print dit document en laat het tekenen.

Veelvoorkomende schades
1. Anker + ankerketting verliezen (500 – 1500 euro)
2. Lijnen in boegschroef (500 – 1000 euro)
3. Vast lopen op ondiepte (500 – duizenden euro’s)
4. Verstopt toilet (200 euro)
5. Dingy verliezen (800 euro)
6. Buitenboordmotor laten vallen (750 – 1500 euro)

3. Zeilen met kinderen

Niet iedereen bezit een eigen boot, maar er zijn genoeg alternatieven om toch geregeld te zeilen. Stap bij iemand op, deel een boot met anderen of huur eens een boot als je op vakantie gaat. Zeker als je gaat zeilen met kinderen – in welke leeftijd dan ook – kan het een uitdaging zijn de vakantie voor iedereen leuk te houden. Hier een aantal tips voor verschillende leeftijdscategorieën.

0-4 jaar Makkelijk op zee een flesje klaarmaken? Neem bronwater en gekookt water in een thermofles mee. Tijdens het zeilen kun je een wipstoeltje of Maxi-Cosi gebruiken om je baby veilig te laten zitten. Ga je vliegen? Onthoud dan dat je bij sommige maatschappijen de Maxi-Cosi moet inchecken als ruimbagage. Ook handig om mee te nemen zijn een reisbuggy, babyzwemvest (voorziet de verhuurder niet in), babyzwemband en een draagzak. Tegen de muggen zou je de allerkleinsten in een slaaptentje kunnen neerleggen. Bijkomend voordeel: altijd vertrouwde omgeving en ze rollen nergens heen.

4-12 jaar Zeilen is een groot geweldig avontuur. Geef je kind tijdens het zeilen een belangrijke taak en betrek hem of haar bij het zeilen. Laat ze wennen aan helling, voer dit langzaam op. Verras je kind met een (waterdichte) camera voor boven- en onderwater en organiseer een fotowedstrijd, of maak samen een vakantielogboek. Vergeet ook de snorkelset niet. Bescherm de kids goed tegen de zon, met uv-beschermende badkleding en zonnebrand met een hoge factor. Zelfs in de schaduw kun je behoorlijk verbranden. Koop zonnebrand en muggenspray ter plekke: dan weet je zeker dat je de juiste hebt.

12-18 jaar Laat je puber(s) één dag verantwoordelijk zijn voor de boot. Stem route en bestemming af op ieders wensen en maak er een actieve dag met verantwoordelijkheden en taken van. Ook belangrijk: wifi of 4G. Wees mild én spreek tegelijkertijd een wifi-quotum met elkaar af (en houd je er zelf ook aan). Maak een aparte tas voor alle opladers. Neem voldoende spelletjes mee, voor een regenachtige dag of spelletjesavond. Wil je zelf zo af en toe ook even rust? Sluit je dan aan bij een flottielje. Heerlijk als de kleine slaapt en oudsten aan het zwemmen zijn met nieuwe vriendjes.

Disclaimer: Bovenstaande tekst is voor coronatijd geschreven. Bezoek Tubber online voor de actuele stand van zaken. Klik op de afbeelding hieronder.

 

Tags: , , , , , , , , , Last modified: 8 december 2022
Sluiten