Promo

Hoe verzorg je je zeilkleding?

Drie tips van Musto

17:27

Fotocredits: Musto

Een zeilpak is best een investering. En fanatieke zeilers weten uit ervaring dat na een paar seizoenen het pak misschien niet meer helemaal waterafstotend is. Dan is je onbezorgde zeilplezier weg. Door goed onderhoud kan je de levensduur van het pak verlengen. Om ervoor te zorgen dat je zeilkleding lang meegaat, is een goede verzorging van het pak essentieel. In dit artikel delen we drie tips van Musto die zorgen dat je zeilpak langer meegaat.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Musto:

Tip 1: spoel je pak regelmatig af 

Spoel je kleding regelmatig af met koud, vers water. Doe dit zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Opeenhoping van zout, vuil en vetten tasten het materiaal aan. Het ademend vermogen kan hierdoor afnemen maar ook kan het pak gaan delamineren (blaasvorming). Of het weer komt erin, wat zal resulteren in het niet langer waterdicht zijn. En daar kan niets aan gedaan worden. Zout kan leiden tot corrosie in de ritsen, waardoor deze kapot gaan.

Tip 2: reinig je pak in de wasmachine

Je leest het goed. Je pak mag gewoon in de wasmachine. Dat is waarschijnlijk niet wat je verwacht. Maar het kan wel. Alleen volg dan wel goed deze instructies op:

  • Zorg dat alle sluitingen zoals ritsen en klittenband goed dicht zijn en volg de wasinstructies van het kledingstuk.
  • Was kledingstukken binnenstebuiten om naden en reflectoren te beschermen. Maak gebruik van een speciaal wasmiddel voor waterdichte kleding. Dat is verkrijgbaar bij buitensport- en watersportspeciaalzaken. Was je kleding nooit met biologische wasmiddelen of wasverzachters. Deze tasten de kleding aan en veroorzaken delaminatie, waardoor de kleding niet meer waterdicht is.  
  • Vermijd het gebruik van de wasservice van hotels, waar kledingstukken harder en op hogere temperaturen worden gewassen dan Musto aanraadt. Laat je kleding ook niet bij door stomerij (chemisch) reinigen. 

Tip 3: activatie van de DWR, de waterafstotende stof 

De drie letters van DWR staan voor de afkorting “Durable Water Repellent”. Als de buitenstof van je zeilpak hiermee is uitgerust, is hij waterafstotend en blijft hij dus droog. Dit polimeer laagje voorkomt dat de afzonderlijke druppels een waterfilm vormen die het gehele oppervlak bedekt. DWR zorgt ervoor zorgt dat het water van de stof afparelt en niet in de buitenlaag trekt. Hoewel het een duurzame oplossing is, is het niet permanent.  

De DWR is overigens niet van invloed op de waterdichtheid van het kledingstuk. Het is een extra toevoeging die er alleen maar voor zorgt dat het water niet in de buitenlaag van de stof trekt, wat zorgt voor een verminderde ademende werking en de kleding onnodig nat en zwaarder maakt.  

Rosalin Kuiper met Musto kleding in actie tijdens de Ocean Race. Team Malizia – copyright Antoine Auriol.

Controleer geregeld of het waterspetters nog van de kleding afrollen als kleine waterpareltjes. Wanneer dit niet het geval is dient de DWR opnieuw te worden geactiveerd. Kledingstukken moeten schoon zijn om DWR te reactiveren. Activatie vindt plaats onder invloed van warmte en wrijving. Dit kan worden bereikt door schone vochtige zeilkleding in een droger te doen op lage temperatuur en die gedurende twintig minuten te drogen. Je kunt ook het zeilpak strijken met strijkijzer (zonder stoom) op een lage temperatuur. 

In onderstaande video leer je hoe je de DWR kunt activeren door het pak twintig minuten in de wasdroger te doen of met een strijkijzer te behandelen. Let op; Je kunt beter niet rechtstreeks op prints strijken dus doe er bijvoorbeeld een handdoek tussen.

Wanneer bovenstaande behandelingen niet het gewenste resultaat geven, dan moet de DWR opnieuw worden aangebracht. Hiervoor zijn speciale wasmiddelen voor technische ademende waterdichte kleding verkrijgbaar.

Tags: Last modified: 14 oktober 2023
Sluiten