Reisverhalen

Correspondent Overzee: met een opblaasbare catamaran de wereld rond?

Haaienaanvallen maken de tocht een uitdaging

11:32

Onder zeil catamaran ©Russianoceanway

Enkele weken voor de haaienaanval op hun boot sprak Greetje Tops, onze correspondent overzee, met de bemanning van deze opblaasbare catamaran.

Aan de kanosteiger op het hoofdeiland van Fiji liggen twee kleine catamarans aangemeerd. Een traditioneel Polynesische en een modernere, maar dan opblaasbaar! ‘Russian Ocean Way’ staat op beide drijvers en in het want wappert de Russische vlag. Nieuwsgierig ga ik een kijkje nemen en ontmoet al gauw de viertallige crew. “Ons doel is om als eerste met een opblaasbare catamaran de wereld rond te zeilen” begint professor Evgeny Kovalevskiy, die de expeditie leidt. Het is niet alleen dit schip waarmee ze vertrokken zijn, de grotere trimaran versie is namelijk halverwege de reis op de Stille Oceaan vergaan. 

vier man, twee drijvers, één tent

Wanneer ik voor een rondleiding op de catamaran stap en het water nog geen halve meter onder mijn voeten klotst, probeer ik me voor te stellen hoe het voelt om er op open zee mee te zeilen. Het schip is slechts negen meter lang en vier meter breed, wat in principe voldoet aan de minimale lengte voor een dergelijke reis. Maar dat is er dan wel een met een afgesloten kajuit en begaanbare drijvers in plaats van een enkele open tent, waar in totaal vier mensen in slapen. Naast privacy is ook luxe ver te zoeken: er is geen toilet, stromend water of automatisch stuursysteem. Tussen de drijvers staan grote opbergboxen, allemaal volgepropt met voedsel, technische apparatuur, gereedschap en reservespullen. “We moeten het schip continue repareren”, zegt schipper Stanislav Berezkin. 

Crew vertrekt uit Fiji naar Vanuatu ©Russianoceanway

Grootste gevaar: haaien

“De zwaarste reparaties zijn die in het water, wanneer er weer eens een haai in een van de drijvers heeft gebeten”, vervolgt Stanislav. Tijdens het zeilen vibreert de catamaran, een soortgelijke vibratie die walvissen maken, en daar komen natuurlijk haaien op af. Zodra de haaien erachter komen dat de drijvers toch niet eetbaar zijn, laten ze de boot verder met rust. Maar de schade moet wel hersteld worden. En snel! De gaten van ongeveer vijf centimeter worden van binnen en buiten geplakt met rubber en lijm en vervolgens gedicht met metalen plaatjes en schroefdraad. 

Een haaienaanval op de catamaran gebeurde heel recent nog.

Reddingsoperatie

Twee jaar geleden vertrokken Professor Evgeny en Schipper Stanislav vanuit Sint-Petersburg met een opblaasbare trimaran. Na een korte stop in IJmuiden ging hun route verder de Atlantische Oceaan op, waar de mast brak. Dankzij de tent, bestaande uit zeildoeken, en de stroming werden ze alsnog richting Brazilië gedreven. Eerder dit jaar rondde ze Kaap Hoorn en vervolgde de route via de Stille Oceaan. Voorbij Chili kwamen ze in een depressie terecht. Een week lang hadden ze tegenwind met vijf meter hoge golven. Toen het stuursysteem volledig verwoest was, hebben ze via de satelliettelefoon hulp ingeroepen. De reddingsoperatie vond plaats in de nacht. Ze probeerden ook de trimaran nog te redden door deze op sleeptouw te nemen, maar vanwege ongunstige wind-golf omstandigheden brak de lijn uiteindelijk.

Vertrek reis in Rusland ©Russianoceanway
Route van de Russian Ocean Way ©Russianoceanway

Catamaran gevonden

“We waren ineens alles kwijt” begint Evgeny. Eenmaal op de Paaseilanden aangekomen vonden ze in een garage een ontmantelde catamaran die ooit is achtergelaten. De catamaran was ontdekt door Yulia, Head of the Coastal Headquarters, toen zij vanuit Siberië naar de Paaseilanden overkwam. Zij organiseerde ook de reddingsactie van de crew. De boot werd in twintig zakken op een pick-up getransporteerd. Vervolgens landde Stanislav op Paaseilanden met 170 kg aan benodigdheden die hij in Santiago verzamelde. Toen kon begin april 2023 de refit van start. “We repareerden, controleerden en gingen door”, zegt Evgeny pragmatisch. “En weer 4.000 mijl later zijn we hier, om ons verhaal en project met jullie te delen”, besluit hij zijn presentatie bij Vuda Marina op Fiji, waar locals en cruisers over de hele wereld bijeen zijn.

Start refit: catamaran drijvers houden lucht ©Russianoceanway

Expeditie: Russian Ocean Way

Op 1 juli 2021 zijn Expeditieleider Evgeny Kovalevskiy en Schipper Stanislav Berezkin uit Sint-Petersburg vertrokken met als doel om de wereld rond te zeilen zoals de Russische reizigers dat in de 19e eeuw deden. Door dit met een opblaasbare catamaran te doen hopen ze daarmee een wereldrecord te zetten. Hun missie is om vriendschap en begrip te creëren met mensen over de hele wereld. Dit doen ze door contact te leggen met lokale mensen en presentaties te geven en altijd wisselende crewleden mee aan boord te nemen. Tijdens hun reis voeren ze een wetenschappelijke studie van de “World Ocean Ecology” en een Educatief programma in de vorm van online lespakketten voor scholieren “Lessons From the Ocean.” En uiteraard documenteren ze hun reis totdat ze in juli 2024 hun wereldomzeiling hebben voltooid en hun record hebben gevestigd.

Enkel handsturen ©Russianoceanway

Zie meer informatie:  Website  YouTube Instagram

Tekst: Greetje Tops

Tags: Last modified: 14 september 2023
Sluiten