Harlingen grenst aan de Waddenzee en ligt in de provincie Friesland. De op vier na grootste plaats van de provincie beschikt over meerdere passantenhavens en is een van de Friese elf steden. Het is niet alleen leuk om de plek per schaats aan te doen, maar ook per boot. Dat kan Paul Juffermans, de vader van Zeilen-collega Sophie, beamen. Hij is hier jarenlang vaste ligger geweest en kan ons van een aantal nuttige tips voorzien.
Harlingen is een ideale uitvalbasis voor als je op doorreis bent naar de Waddeneilanden of het IJsselmeer. Een aantal afmeerplaatsen bevindt zich op getijdenwater. Op het moment dat je de Tsjerk Hiddessluizen door bent, hoef je daar geen rekening meer mee te houden. Paul vertelt ons in het kort de mooie aanlegplaatsen van Harlingen. “Zodra je door de Sasbrug heen bent, zie je nog twee bruggen. Als je voor de ene kiest komt je bij de Noorderhaven uit en via de ander bij de Zuiderhaven. De Noorderhaven, dat midden in het centrum ligt, is geschikt voor schepen met een diepgang tot 2.20 meter en de Zuiderhaven is voor de grotere en dieper stekende schepen. Houd er wel rekening mee dat het verval in deze havens best pittig is en vooral zomers is het gezellig druk in deze havens. De twee bruggen die je na de Sasbrug treft draaien tot in de avond. Voor de watersporters die later aankomen, is er ook een afmeermogelijkheid na de eerste brug. Dan lig je in de oude buitenhaven.”
Voor ieder wat wils
In de buitenhaven ligt voornamelijk de beroepsvaart als de veerboten, vissersschepen en de binnenvaart. “Toch, vlak voor de Sasbrug is het Dokje en daar kun je ook als pleziervaart liggen in geval van nood of als de bruggen niet meer draaien. Ook na de Tsjerk Hiddessluizen, waar ook de beroepsvaart schut, vind je een aantal leuke haventjes. Zoals de gezellige HWSV Harlinger Watersportvereniging, haven de Engelse Tuin aan het stadspark en jachtwerfjes waar je ook prima terecht kunt voor onderhoud aan je tuig, zeil en motor. Passanten vinden altijd wel een plekje in Harlingen.”
“Vlak voor Harlingen is het best een klotsbak. Het is niet zozeer dat dat door de golfopbouw komt, maar ik denk door de stroming. De Pollendam, een stroomgeul richting Terschelling, ligt hier ook. Ik raad de pleziervaart aan om gebruik te maken van de recreatiegeul. Naast de vaargeul waar de beroepsvaart gebruikt van maakt, is gele betonning aangelegd. Hier is het wat rustiger. Houd als je wat dieper steekt wel goed de gele tonnen aan, want vlak ernaast liggen ook zandbanken en de Pollendam. Bij hoog water zie je de Pollendam niet, maar gelukkig is deze wel gemarkeerd met stokken en rode markeringen.”
In- en uitvaren
“Let verder bij het invaren van Harlingen goed op en houd rechts aan. De hoge pieren maken het niet heel overzichtelijk. De veerboot zie je wel aankomen, maar lagere scheepvaart niet. Luister ook de marifoon uit en houd de lichtsignalen in de gaten die de havendienst geeft. Zij zijn gestationeerd naast de Sasbug en houden alles is de gaten. Houd er verder rekening mee dat voorbij de pier de snelheid eruit gaat doordat de wind wegvalt en een beetje draait. Houd dus de motor stand-by of zorg dat deze klaar is om te starten.”
Contactgegevens
Port of Harlingen
+31 (0)517 412 512 (Verkeerspost 24/7)
haven@portofharlingen.nl
VHF 11
W.S.C. De Leeuwenburg. Verdeel in de Noorder- en Zuiderhaven
06-53846734
havenmeester@jachthavenleeuwenbrug.nl
H.W.S.V. Harlingen
0517 416 898
havenmeester@hwsv.frl
Omslagfoto: © Michielverbeek/CC BY-SA 4.0
Tags: Harlingen Last modified: 16 juni 2022