Bestemmingen

Deel I: Met je anker in de Hollandse klei

10:55

DCIM100MEDIA

Een licht briesje waait door het want. De ketting tikt zachtjes over zijn rol. Langzaam voel je je boot een stukje draaien. In de weerspiegeling van het kajuitraam schuiven de lampjes van het dorpje ginds voorbij. Om een indruk te geven waar je je anker zoal in de Hollandse klei kunt trekken, gaan Peter Schermer en Wijbren Bergsma er met Ostara op uit en bezoeken een aantal ankerplekken rond het Markermeer.

Ankeren!

Een ode aan de manier waarop mensen al in lang vervlogen tijden hun schip tot stilstand brachten op de rede, zodat nieuwe kusten konden worden ontdekt of ‘thuis’ in de luwte van de Waddeneilanden konden worden bevoorraad.
Tot op de dag van vandaag is ankeren een van mooiste manieren om een land en haar natuur te beleven. Vanaf je eigen drijvende paleisje ben je het middelpunt van een beschutte baai met 360 graden uitzicht, omringd door een strandje met daarachter een donker bos en in de verte de kerktoren met bijbehorende pannendaken.
Dat je dit soort taferelen aan de Engelse zuidkust of tussen de Deense eilanden kunt aantreffen, vinden we heel aannemelijk. Toch hoeven we niet direct bij IJmuiden bakboord uit te gaan of met afgaand water het Stortemelk uit te spoelen om het verlangen van ons ankerhart te bevredigen. Ook in Nederland zijn nog genoeg prachtige plekken te vinden die alles in zich hebben om een beschutte overnachting te bieden en de stress van een drukke werkweek in rook op te laten gaan.

Durgerdam

52˚22’65”N, 04˚59’93”O

Het Buiten-IJ voor Durgerdam biedt een beschermde ankerplek voor noordelijke en oostelijke winden. Met zuidwestenwind lig je hier aan lagerwal, maar houd je wel vlak water doordat het gehele water niet erg diep is. Aanlanden per bijboot kan in de noordoosthoek van de baai. Hier is een strandje en een pad naar de dijk.
Mocht je je benen willen strekken, dan is het café De Oude Taveerne langs de Durgerdammerdijk of de biologische supermarkt Landmarkt in Schellingwoude de moeite waard.

“Voorlopig kun je hier alleen op het
water wonen als je je in een boot bevindt”

PEN-eiland

52˚21’00”N, 05˚01’93”O

Bijna verstopt tegen de bebouwing van IJburg bij Amsterdam, langs de oevers van het IJmeer vind je het prachtige P.E.N. Met alle winden vind je hier een hogerwal. De oostelijke zijde heeft het schoonste uitzicht richting Pampus, Muiden en de Flevopolder. Aan de westzijde zie je het strand van Blijburg en moderne bebouwing.

Marken

52˚28’04”N, 05˚06’04”O

Met oostelijke winden lig je perfect op de Gouwzee achter de dam bij Marken. Ruim twee meter water maakt het mogelijk om vlak achter de dijk zeer beschut ten anker te gaan met uitzicht op Volendam. Aan het begin van de dijk, vlak bij het eiland, is een steiger met zwemtrap dat aanlanden per bijboot ideaal maakt en uitnodigt tot een wandeling naar het pittoreske dorp.

TIPS

  1. Steek voldoende ketting. Niets is zo vervelend als krabben. Besteed daarom aandacht aan je ankergerei. Steek daarnaast ten minste viermaal de diepte. Het is aan te raden ketting te gebruiken of ten minste een aantal meter voorloopketting. Om te weten hoeveel lengte je hebt gestoken, kun je de ketting merken door
    bijvoorbeeld om de vijf meter een merk te schilderen of een tyrap te plaatsen.
  2. Laat je anker goed ingraven. Door winddraaiing kan een anker loskomen wanneer dit niet diep genoeg is ingegraven. Trek je anker daarom altijd in de grond door op de motor een stukje achteruit te varen.
  3. Leven op standje ‘energiezuinig’. Bedenk of je boot is ingesteld op een avondje zonder walstroom. Een van de grootste stroomvreters blijft de koelkast. Vervang gloeilampjes door led (zie Zeilen 5/2016). Als geankerde boot moet je de hele nacht een wit rondom schijnend licht voeren; vervang ook dit door led. Niet elke boot, vooral kleinere, heeft een ankerlicht. Slim is dan het gebruik van ledlampjes met een batterij die worden geladen door een zonnecel. Ze zijn voor een paar euro te koop bij winkels als Action. Knoop ze in je hekstag en je bent de hele nacht te zien zonder stroom te gebruiken. Lig je meer voor anker dan in een haven, dan is een zonnepaneel een aanrader.
  4. Bekijk het weerbericht voor je een plek kiest. De ene ankerplek is de andere niet. Bij bepaalde windrichtingen kunnen anker-plekken ineens zeer onaangenaam worden, dus check of de wind gedurende de nacht uit dezelfde hoek blijft waaien.
  5. Neem een passende bijboot en lanceer deze met het spival. Bij aanschaf van een bijboot wordt vaak eerst gekeken of alle opvarenden er wel inpassen en hoeveel pk de boot mag gebruiken. Voor de ankeraar is het ook niet onbelangrijk om je voordek eens op te meten en te kijken of je bijboot er wel kan worden opgepompt. Daarnaast moet het hele pakket in de bakskist of hut verdwijnen. Past dat? Eenmaal opgepompt moet de boot nog over de zeereling het water in. Handig is om met de landvast en een doorlopend lijntje aan de achterzijde van je bijboot een hijsinstallatie te maken zodat je hem met een spinnakerval over de zeereling het water in kunt laten zaken. Hierdoor hebben bijboot én zeereling een langer leven.

Pampus-haven

52˚23’10”N, 05˚07’84”O

Tijdens de aanleg van zuidelijk Flevoland in de jaren zestig gebruikte men Pampushaven als werkhaven ten behoeve van de aanleg van de dijken. Sindsdien zijn er voor de haven verschillende bestemmingen gesmeed, die onder andere wonen op water mogelijk zouden moeten maken. Tot dusver is er weinig van de plannen terechtgekomen en is het vooralsnog een prachtige plek om bij elke windrichting en een diepgang tot tweeënhalve meter moeiteloos te ankeren. De steiger stuurboord naast de ingang is aan te lopen tot anderhalve meter diepgang.

Kinseldam

52˚23’17”N, 05˚01’18”O

Langs de westelijke oever van het IJmeer loopt de Uitdammerdijk van Durgerdam richting Uitdam. Om vogels een extra broedplaats te bieden heeft men parallel aan de Uitdammerdijk de Kinseldam aangelegd, die naast natuurgebied een mooie ankerplek vormt. Let wel op de gele boeien die je vertellen dat je het gebied tussen de dijken in alleen vanaf de noordzijde mag aanlopen.

“Je kunt op eenvoudige wijze ervoor
zorgen dat je boot en reling langer leven”

Hoorn werkhaven

52˚38’45”N, 5˚04’93”O

Is de buitenhaven van Hoorn overvol? Dan is de werkhaven een leuke uitvalsbasis. Stuurboord uit, voor Hoorn, ligt een klein industriegebied dat in eerste instantie niet erg aantrekkelijk lijkt, maar als je rechts van het Julianapark de eerste pier passeert, ontvouwt zich een mooie baai met langs de oever een strand met strandtent en een paar steigers. Behalve bij zuidoostenwind lig je hier zeer beschut; er is altijd plaats. Via het park loop je zo naar de oude binnenstad van Hoorn.

(c) Foto’s: Peter Schermer en Wijbren Bergsma

Tags: , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten