Studenten uit Groningen hebben meer dan 1700 euro opgehaald voor gehandicapte zeilers door met Nicolaas Mulerius, een klipper van 26 meter de Elfstedentocht te varen, zonder daarbij gebruik te maken van de motor. Het evenement werd georganiseerd in het kader van de ‘Elfwegentocht’. Twee weken lang wilde Friesland zowel het weg- als watervervoer fossielvrij doen. Zeilen sluit daar goed bij aan!
Vlaggenschip
De studenten zijn lid van de Groninger Studenten Zeilvereniging Mayday. Nicolaas Mulerius is het verenigingsschip van Mayday en tevens het vlaggenschip van de Rijksuniversiteit Groningen. De 26 meter lange klipper was een van de laatste schepen die zeilend vracht vervoerde in Nederland. Dat was de inspiratie om nu weer zonder motor te varen. De studenten lieten zich sponsoren door vrienden en bekenden. Het geld dat ze hebben opgehaald, gaat naar de stichting Sailwise, een stichting die de zeilsport toegankelijk maakt voor gehandicapten.
Trots
Tijdens de week hebben de studenten 258 kilometer afgelegd met minimaal gebruik van de motor. Schipper Jan Vriesinga: “Op deze manier tonen we aan dat fossielvrij varen goed mogelijk is! Ik ben er trots op dat we op deze manier duurzame watersport op de kaart zetten en tegelijkertijd een organisatie als Sailwise kunnen steunen.”
Jagen
Het begin van de tocht was het zwaarst. De wind rond Leeuwarden kwam niet uit goede richting waardoor het schip niet kon zeilen en traditioneel voortgetrokken moest worden op een jaagpad. Voor de stukken waar niet gejaagd kon worden, moesten lange bomen gebruikt worden om het schip vooruit te duwen.
Nog geen 20 liter
De reis is niet 100% fossielvrij verlopen. Soms was het nodig om de motor te starten, om de veiligheid of de doorstroming van de scheepvaart niet in gevaar te brengen. De sluizen bij Lemmer en Harlingen worden bijvoorbeeld ook veel gebruikt door beroepsvaart, en voor bruggen met belangrijke wegen was het belangrijk om het verkeer niet te lang te laten wachten. In de 80 ton zware klipper staat een DAF DH825 van 160PK. 20 liter op 258 kilometer is dus zo gek nog niet.
Tags: Duurzaam Last modified: 6 juli 2018