Een uiteenlopende groep changemakers zal dit najaar naar de VN Klimaatconferentie COP25 in Chili zeilen. De belangrijkste reden dat deze jongeren de conferentie willen bijwonen, is dat zij zich grote zorgen maken over de uitstoot van de luchtvaart. Vandaar dat de groep reist per schip, ‘Sail to the COP’, en niet per vliegtuig. Met deze uitdaging hebben de changemakers 12.000 kilometer voor de boeg. Zeilen sprak met Lena Hartog, één van de oprichtsters van de actie.
De klimaatactivisten voelen zich verplicht om hun stem te verheffen gezien de urgentie van de klimaatcrisis, het gebrek aan emissiereductiemaatregelen in de luchtvaartsector en het ontbreken van een internationale campagne over deze kwestie.“Met zijn vieren zijn we met de actie bezig,” vertelt Lena Hartog. “Wij kennen elkaar van demonstraties en acties. Om te bepalen wie de andere opvarenden zijn die we meenemen, houden we een selectie. Dat is zeker nodig door de vele aanmeldingen die wij hebben ontvangen. De mensen die hebben gereageerd, hebben een leeftijd tussen de 18 en 30 jaar oud.”
Oneerlijk speelveld
Tijdens de conferentie en de reis willen de changemakers hun bezorgdheid uiten over de negatieve gevolgen van vliegreizen op de planeet. De zeiltocht maakt deel uit van een jarenlange (media)campagne die zich richt op beleidsverandering op nationaal en internationaal niveau. Het doel is om het speelveld voor transport meer gelijk te maken.
Lena: “Wij vinden het heel gek, want voor een treinticket naar Barcelona betaal je veel, onder andere door de belasting. Als je ervoor kiest om hier naar toe te gaan met het vliegtuig betaal je geen belasting voor het ticket en ook niet voor de kerosine. Op deze manier wordt het voor de consument niet aantrekkelijk gemaakt om een alternatieve vorm van reizen te kiezen.”
De luchtvaart is vrijgesteld van belasting, maar duurzamere vervoersmiddelen zijn dat niet. Dit creëert een oneerlijk speelveld: hoe kunnen duurzame alternatieven op deze wijze ooit concurreren met het vliegen? De klimaatactivisten willen een gelijk speelveld creëren en duurzame manieren van reizen promoten. Als het systeem wordt veranderd, kunnen consumenten een meer duurzame keuze maken.
Met eigen schip of niet?
“We hopen dat we met een eigen schip, met zo’n twintig changemakers richting Chili kunnen zeilen,” zegt Lena. “Dat is vanaf het begin een droom van ons geweest. Mocht dit die niet haalbaar zijn, dat kunnen we meevaren met zeilschip de Bark Europa. Zij hebben ons tien plaatsen aan boord beloofd. Toevallig vaart dit schip rond die tijd een route van Spanje naar Uruguay.”
“De drie andere teamgenoten met wie ik deze actie heb opgezet, hebben allemaal zeilervaring. Ik nog niet. Voor mij is dit dus een perfecte manier om te ervaren hoe deze alternatieve manier van reizen is. Hoe is het om afgesneden van de wereld te zijn en mooie plannen te bedenken? Ik heb heel veel over voor het klimaat en deze lange zeiltocht voelt voor mij als een manier om mezelf uit te dagen.”
Crowdfunding
“We willen onze missie bereiken aan de hand van co-financiering. Een deel zal door deelnemers zelf worden betaald, een deel door crowdfunding en het andere deel door partners,” vertelt Lena.
Momenteel is er ruim € 11.000 opgehaald voor de ‘Sail to the COP’-actie. Het streefbedrag is gesteld op € 30.000. Dit geld is nodig om het (eigen) schip te kunnen charteren.
Klik hier voor meer informatie over de ‘Sail to the COP’-actie.
VN Klimaatconferentie COP25
Van 2 tot 13 december vindt de VN Klimaatconferentie COP25 plaats in Chili, Zuid-Amerika. De Klimaatconferentie Chili 2019 is een conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering. Van 26 november tot 1 december vindt er een pre-bijeenkomst plaats.
Omslagfoto: sailtothecop.com
Tags: Chili, COP25, Crowdfunding, Sail to the COP, VN Klimaatconferentie COP25, Zuid-Amerika Last modified: 13 juni 2019
E.A.
Ik heb respect voor wat je onderneemt. Maar de studies? Of zit je over 4 jaar al in Vlaams Parlement?
Wie betaalt dit alles (op 18-jarige leeftijd)?
Heb er serieuze bedenkingen bij i.v.m. stroming, wind enz. (ben zelf weduwe (71j.) van ervaren zeiler)). In Brazilië is er nog voldoende werk om bv. kinderen uit de armoede of prostitutie te halen (!)
Ik hoop van harte dat alles goed komt.
Veel succes. Ik volg de reisroute.