Watersporters zijn per 17 augustus 2020 zélf verantwoordelijk om pechhulp te regelen bij niet-spoedeisende situaties. Het gaat hierbij om omstandigheden waarbij er geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen. Denk hierbij aan motorpech en hulp bij het slepen van het vaartuig naar een haven. Bij gevaar dient altijd de Kustwacht gealarmeerd te worden via 0900 – 0111 of VHF-kanaal 16.
Deze nieuwe werkwijze is voortgekomen uit het overleg tussen Ministerie van Infrastructuur en maritieme hulpverleners (bergers), de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Kustwacht. Voorheen kon contact worden opgenomen met de Kustwacht die vervolgens automatisch reddingboten van de KNRM alarmeerde. Vanaf nu zit dat anders. De vergelijking met de situatie op de weg wordt gemaakt; bij autopech, bel je de wegenwacht en niet 112.
Zelf een hulpverlener zoeken
Wanneer de Kustwacht wordt gebeld, wordt een uitvraagprotocol gehanteerd. Op basis daarvan wordt bepaald of de hulpvraag spoedeisend (Search And Rescue) is. Is dat het niet, dan wordt de hulpvrager verzocht om zelf contact op te nemen met een hulpverlener. Bij twijfel over spoedeisend of niet-spoedeisend zal altijd de KNRM gealarmeerd worden. Het kan zijn dat in eerste instantie de hulpvraag niet-spoedeisend is, maar door omstandigheden er toch een noodgeval ontstaat. Dan dient onmiddellijk de Kustwacht geïnformeerd te worden, zodat de noodhulp opgestart kan worden.
Er zijn omstandigheden denkbaar dat de hulpvrager niet in contact kan komen met een hulpverlener. De Kustwacht kan dan de hulpverleners op de hoogte stellen, die vervolgens contact zullen opnemen met de hulpvrager om de gevraagde hulp te bieden.
Keuze in tijdstip van vertrek
Op de site van de KNRM is te lezen dat de redders ook voor niet-spoedeisende hulpverleningen inzetbaar zijn, maar dan zal de hulpvrager zelf de KNRM moeten bellen of via de KNRM Helpt-app assistentie aanvragen. In dergelijke gevallen maakt de KNRM afspraken over het tijdstip en de aard van de hulpverlening, zodat de KNRM vrijwilligers enige keuze hebben in het tijdstip van vertrekken.
Omslagfoto: Mario Rentmeester/KNRM
Tags: Bergers, KNRM, Kustwacht, Pechhulp Last modified: 25 August 2020
Niet onterecht en een goede stap in het slepend conflict tussen KNRM en commerciële bergers.
Ik moest bij motorpech op een lastige plek in Duitsland hulp inroepen. Daar kan de reddingsdienst “verzoeken” tussen de 2 en 400 euro bijdrage te betalen bij hulpverlening van dit soort. Dat is natuurlijk een fractie van de sleepkosten door een commerciële berger, maar duidelijk dat de reddingmaatschappij die volledig uit giften gefinancierd wordt er voor reddingen is en niet voor eenvoudige pechgevalletjes.
Geen vreemde ontwikkeling. Maar hoe kom je achter de contactgegevens van de lokale hulpverlener?
Deze gegevens staan op de site van de kustwacht ook als je die niet kunt vinden helpt de kustwacht je om deze je gevens te krijgen .
Wat een slechte zaak. De knrm app is leuk op de friesche wateren en randmeren maar werkt op het midden van het ijsselmeer niet. Wadden gebied slecht bereik. En kustwateren idemdito.
Geeft de knrm dan ook toegang tot kanaal 10 en 16. Zodat ik ze direct kan oproepen.
Ps. Heb ze gelukkig nooit nodig gehad.
Teleurstellend. De redders gaan een saaie periode tegemoet.
Het komt er dus op neer dat bij benodigde hulp, spoedeisend of niet, je gewoon altijd de KNRM moet contacteren/bellen. Is het spoedeisend dan werkt de tussenkomst van de kustwacht alleen maar extra vertraging in de hand en uiteindelijk wordt dan toch de KNRM ingeschakeld. Dus …
Slechte zaak. In het hoogseizoen storten sommige bergers zich als haaien op hun prooi. In de paniek ziet men niet altijd het onderscheid, ook door de misleidende kleurstelling van de bergingsboten en de opschriften. Pas in de haven wordt het duidelijk dat het hun puur om de centen gaat. En buiten het seizoen zijn ze er niet en mag de KNRM het opknappen. Bah.
Gelukkig heb ik ze ook nog nooit nodig gehad.
Ik vrees dat dit de KNRM veel donateurs gaat kosten. KNRM gaat zeker minder te doen krijgen en zal dus ook minder uitgaven hebben. Of zie ik dit verkeerd?
Ik heb altijd geleerd: “Neem nooit een lijn aan van een commerciële berger!” Wacht Gewoon op de Knrm. Ze vragen een Godsvermogen voor hun hulp.
Is dat nu dan veranderd per 17 augustus jl.?
12 jaar geleden had een vriend met ons schip een visnet in de schroef in de Blauwe Slenk, met vrouw en 3 meiden aan boord. Stress alom.
Hij durfde de marifoon niet te gebruiken, omdat hij geen Marifoonbewijs had. Dus belde hij Terschelling en er kwam een ‘beunhaas’.
Onze verzekering – Delta Lloyd – heeft het op een ‘akkoordje’ kunnen gooien voor €4.000,- Een lijntje aannemen en naar West Terschelling slepen voor € 4.000,- . Ik hoop dat Cora dat dan ook meteen geregeld heeft!
KNRM wordt uit giften gefinancierd. Dat klopt. Vrij wel iedereen die ik ken doet de 5 euro per maand. Dat is zeker ook voor de vrienden hulp die ze nu verstrekken. KNRM maakt watersport veilig en bereikbaar voor iedereen. Sleepje naar de haven voor meer dan de aanschaf van het bootje…. Welke normale burger kan het dan nog riskeren?