De plasticvanger van The Ocean Cleanup werkt. Dat constateerden de bouwers. De Nederlandse uitvinder Boyan Slat (25) heeft de drijvende zeebezem ontworpen om het plastic afval in de oceanen op te ruimen. The Ocean Cleanup meldt dat, in tegenstelling tot de vorige versie, dit verbeterde prototype het afval wél succesvol weet vast te houden. En niet alleen dat, ontdekten biologen.
De plasticvanger heeft onlangs voor het eerst plastic in de Grote Oceaan opgeveegd en bij elkaar gehouden. Slat heeft samen met zijn team diverse technische problemen opgelost in het prototype. Zo hebben zij deze nieuwe versie voorzien van een parachute-anker, zodat het beter afgeremd kan worden. En er is het een en ander aangepast aan de drijvers waaraan het scherm hangt. In dit nieuwe prototype steken de drijvers waar het scherm aan is bevestigd een halve meter boven het zeeoppervlak uit zodat het afval er niet meer overheen kan klotsen. “Dit eerste jaar van testen in de ongenadige omgeving van de volle zee, duidt er sterk op dat onze visie bereikbaar is,” vertelt Slat.
Bekijk in de onderstaande video hoe de plasticvanger werkt:
Er is nog veel werk aan de winkel
De plasticvanger wordt sinds oktober vorig jaar getest. Begin dit jaar brak de veegarm af, waardoor de testen een tijd lang werden gestaakt. In juni ging de The Ocean Cleanup weer het water op. Het systeem verzamelt niet alleen zichtbare stukken plastic en onder andere visnetten, maar ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van slecht één millimeter.
Slat zegt dat er nog veel werk moet worden verzet. De volgende stap is de bouw van een groot systeem. Dat moet straks worden ingezet om de ‘Great Pacific Garbage Patch’ op te ruimen. Tussen Californië en Hawaï bevindt zich een soort drijvende vuilnisbelt, die zone is drie keer zo groot als Frankrijk, vol plasticdeeltjes. Er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval. En er zijn nog vier grote afvalhopen in de oceanen, die bij elkaar goed zijn voor 80 miljoen kilo puin en plastic.
De plasticvanger vangt ook zeeleven
Mariene biologen zijn minder te spreken over de uitvinding van de Nederlander. Zij zien namelijk ook dieren tussen het gevangen plastic drijven. Onder andere kwallen en andere weekdieren, kreeftachtigen, kleine insecten en jonge vissen zijn gevangen. In de onderstaande tweet heeft bioloog Rebecca Helm een foto geplaatst waarop de dieren in rode cirkels zijn gemarkeerd. The Ocean Cleanup erkent het probleem en is hier niet blij mee. Vooral als The Ocean Cleanup groter wordt, kan het vangen van het zeeleven een probleem worden.
Earlier this year I warned that @TheOceanCleanup would catch and kill floating marine life. This week they announced they’re collecting plastic, and their picture shows HUNDREDS of floating animals trapped with plastic (red circles).
We need to talk about this. https://t.co/7WF1PkWHE3 pic.twitter.com/KLPwBsskvE — Open Ocean Exploration (@RebeccaRHelm) 3 oktober 2019
Omslagfoto: The Ocean Cleanup
Tags: Boyan Slat, Great Pacific Garbage Patch, Oceaanvervuiling, Plastic soep, The Ocean Cleanup Last modified: 9 oktober 2019