Actueel

Recordjaar voor KNRM; meer reddingsacties dan ooit in 2020

15:00

2633 keer. Zo vaak moest de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) het afgelopen jaar uitrukken voor calamiteiten op het water. De vorige jaren lag dat aantal nog tussen de 2119 en de 2508. Opmerkelijk is dat het aantal reddingsacties steeg, terwijl het aantal geredde personen daalde. Dat is volgens de KNRM te wijten aan corona; meer mensen gingen het water op om te recreëren, maar minder vaak samen.

Meer watersporters

We wisten het deze zomer al, maar onlangs publiceerde de KNRM het nogmaals in een jaaroverzicht; corona zorgde afgelopen zomer voor een grote watersportgolf in eigen land. Als alternatief voor een buitenlandse vakantie kocht en huurde men massaal kleine zeilboten en motorsloepen. Vooral op relatief beschut water, zoals de Randmeren, IJsselmeer en de Deltawateren, steeg het afgelopen jaar het aantal hulpverleningen aan watersporters fors. Ook de sluiting van de jachthavens tussen maart en juni tekent zich af in de cijfers. Rond de Waddenzee is er zelfs een daling van het aantal hulpverleningen. In alle andere gebieden is er sprake van een stijging.

Minder bemanning

Toch ligt het aantal geredde en geholpen personen opmerkelijk lager dan voorheen. Volgens de KNRM ligt dat aan de coronamaatregel om met minder mensen samen te zitten. Maar ook het stilliggen van de chartervaart, die normaal gesproken veel opvarenden telt, heeft de statistieken flink beïnvloed.

Onvergetelijk jaar

Dat de KNRM 2020 niet gauw zal vergeten ligt niet enkel aan corona, maar komt ook door een aantal dramatische gebeurtenissen. Zo waren er de vijf verdronken surfers bij Scheveningen en het meisje op Ameland dat door sterke zeestromingen werd meegesleurd en verdronk. In het jaaroverzicht brengt de KNRM ook hulde aan omstanders en medewatersporters die in vele reddingsacties een essentiële rol speelden.

Weinig vaaruren

Voor de vrijwilligers van de KNRM was het een moeilijk jaar om te blijven oefenen en vaaruren te maken. In 2021 hopen ze dat te kunnen inhalen. De maatregelen hadden wel effect; alle 25 reddingstations bleven nagenoeg vrij van besmettingen en konden 24 uur per dag inzetbaar blijven. Hierbij veel hulde aan de vrijwilligers van de KNRM!

KNRM Helpt

Ook in 2021 gaat de KNRM onverminderd door met preventiecampagnes voor de watersporter. Verwacht wordt dat ook dit jaar veel mensen op vakantie zullen gaan in eigen land en dat kan opnieuw tot een groot aantal incidenten leiden op het water. Een tip? Download deze gratis brochure van de KNRM, bomvol handige tips en weetjes. Download ook de app KNRM Helpt. De app bevat heel veel informatie en mogelijkheden om goed geïnformeerd en voorbereid het water op te gaan, maar is ook voor onderweg makkelijk. Met één druk op de rode knop alarmeer je de KNRM in geval van nood, terwijl de groene knop bedoeld is voor niet spoedeisende zaken. Bij beide alarmeringen stuurt de app gegevens en positie door.

Webinar Diesel Zelf Hulp (20 januari)

Motorstoring blijft – naast navigatiefouten, gebrek aan kennis en ervaring, en man-over-boord, de meest voorkomende oorzaak van problemen op het water. In het archief van Zeilen.nl kan je via deze link uren lezen over binnen- en buitenboordmotoren, maar het kan ook eenvoudiger; tijdens de eerste webinar van 2021 vertelt Geert-Jan Smolders je alles over de werking van een dieselmotor, de meest voorkomende storingen, koelsystemen en brandstofsystemen en hoe je storingen kan voorkomen. Schrijf je in via deze link en ontdek meer webinar-onderwerpen!

Afbeeldingen (c) KNRM

Tags: , , , , Last modified: 5 januari 2021
Sluiten