Tijdens de laatste mijlen in de Vendée Globe zeilen de koplopers in drukker vaarwater en dat leidt soms tot zenuwslopende situaties, zoals blijkt uit een video van Boris Herrmann van zondag 24 januari. Zeilend voor de kust van de Azoren vertelt de schipper aan boord van Seaexplorer-Yacht Club De Monaco dat de kapitein van het vrachtschip Hannah Oldendorf wat overtuiging nodig had om van koers te veranderen om een mogelijke aanvaring op volle zee te voorkomen.
“Ik heb de kapitein gevraagd de koers 30 graden naar stuurboord te veranderen. Dat deed hij pas na heel wat overtuiging. ”, aldus Herrmann, die op het moment van schrijven op de derde positie in het klassement staat . “Alsof we nog niet genoeg stress hebben”, voegde hij eraan toe. “Een halfuur lang controleren, hem overtuigen… Ga uit de weg, ik ben een zeilboot. Ik heb voorrang!”
Bepaling ter Voorkoming van Aanvaringen
Zeilboten die zo snel lopen als de Vendée Globe racers, de meeste vrachtschepen komen het ook niet elke dag tegen. Maar hoe zit dat alweer met die voorrangsregels op zee? Volgens de BVA, de Bepaling ter Voorkoming van Aanvaringen geldt op volle zee de regel dat motor wijkt voor zeil, tenzij het zeilschip het motorschip oploopt, wat maar zelden voorkomt. Ter voorkoming van een aanvaring moet je in sommige gevallen koers en vaart behouden, wat in de praktijk best eng kan zijn. Je marifoon oppakken en het zeilschip oproepen is dan het allerbeste. Je hebt namelijk, boven alles, de plicht om een aanvaring te voorkomen. Binnen verkeersscheidingsstelsels op zee en op het binnenwater gelden andere regels dan op open zee. Verfris je geheugen met dit artikel.
Vendée Globe finish
De razend spannende Vendée Globe komt steeds dichter bij een einde. Wie als eerste de eindstreep zal halen weten we hoogstwaarschijnlijk vanavond. Volg de race via deze tracker, waar de posities van de koplopers nu om de 30 minuten geüpdatet worden, of hou Zeilen.nl in de gaten!
Omslagfoto (c) borisherrmannracing
Tags: bijna-aanvaring, Boris Herrmann, BVA, Vendée Globe Last modified: 28 January 2021
Volgens de regels zal het best kloppen maar serieus….een 250x50mtr mastodont laten uitwijken voor een wendbaar zeil bootje van 12x4mtr? Knettergek…
Gewoon de wet van Calimero aanhouden, de massa voorrangsregel. Wel zo veilig en reëel.
Goedendag Zeilen ,
Met interrese dit artikel gelezen en ja is het helaas nog steeds juist dat motor voor zeil moet wijken. Die regel stamt nog uit de tijd dat de zeilvaart nog bestond en de stoomvaart net zijn intrede deed. Maar goed het is nog steeds de regel.
Wel heb ik op een andere website gelezen dat de schipper vd zeilboot pas buiten ging kijken nadat zijn AIS een alarm gaf . FOUT FOUT je behoort volgens datzelfde regelment waar deze zeiler zo prat op gaat ook goede uitkijk te houden met alle beschikbare middelen MAAR niets is een vervanging van een menselijke uitkijk en deze schipper voldeedt absoluut niet aan deze eis. Leuk he om het regelment zo draaien dat het jouw voordeel oplevert.
Wij op de koopvaardoij moeten in de donkere uren nog steeds een uitkijk op de brug erbij hebben en doe je dat niet dan ben je dus in overtreding wat weer gevolgen kan hebben als je port state controle krijgt . Zover zelfs dat je aan de ketting gelegd kan worden.
Ik ken deze race en heb het ook gevolgd en dan lees je weer dat ze omdat het rustig is goed hebben geslapen. Uitkijk houden mmmmmmm niet dus. Deze race zou dus nooit gehouden mogen worden omdat niet aan de regels van goed zeemanschap en uitkijk kan worden voldaan.
Verder geeft u informatie hoe te handelen als je in zo’n situatie komt zoals deze zeiler. Hij riep per marifoon het schip op – die he dat is toch heel erg veel geluk – ook nog antwoord gaf. Ik kan u vertellen dat er genoeg lui op de wereldwijde koopvaardij varen die geen enkel woord engels spreken en dus ook geen antwoord geven en dus ook niets doen.
En dan – en dit gebeurt ook veel op Nederlandse schepen met Nederlandse stuurlui en kapiteins – zitten de officieren op de brug een film te kijken of per skype met huis te bellen of hebben een lekker muziek op staan . Of – en dit gebeurde op een Nederlands schip en het was de kapitein die dit deed – degene die op wacht zou moeten zijn zit een game te spelen met zijn rug naar voren. Toen iemand daar wat van zei , zei de kapitein ” geen gezeur die andere moeten maar uit de weg gaan ” .
Dus er is maar een veilige regel ga gewoon uit de weg. Het andere schip is altijd groter en dan is het sneller om maar uit de weg te gaan dan te gaan roepen.
Ik vaar zelf afwisselend op mij eigen 34 foot zeilboot en als kapitein op de Nederlandse koopvaardij.
Op grote schepen word de regel goede uitkijk houden dus ook aan de laars gelapt: spelletjes spelen, skypen etc door de wachtsman. Pot verwijt de ketel.
Een calimero
Ik vind het werkelijk arrogant om als wedstrijdzeiler met een kleine wendbare boot een zeeschip te doen uitwijken. Bovendien heeft Kapitein Fransen een punt – in langdurige solo-zeilwedstrijden kan een goede uitkijk niet gegarandeerd worden. Ze KUNNEN bijgevolg niet voldoen aan de regels van goed zeemanschap.
Waarom maken ze die lange wedstrijden niet double-handed ??
Wanneer je een aanvaring kan voorkomen ben je het verplicht! Goed zeemanschap…. kansloos om te denken dat je wordt gezien. Vendee globe of niet. We moeten eens als zeilers die arrogantie een keer vergeten.
Voor zover ik weet bestaat er geen ‘voorrang’ en ben je ten alle tijden verplicht een aanvaring te voorkomen. Deze schipper gebruikt een half uur(!) om het vrachtschip te overtuigen. Dat half uur had hij ook kunnen gebruiken voor een overstag manoeuvre, nadat hij op zijn eerste oproep geen (of niet zijn wenselijke reactie) had gekregen van het vrachtschip. Wat een idioot. Is dat niet onderdeel van de wedstrijd? Omgaan met de obstakels die je onderweg tegenkomt?
Ik vind het óók vreemd hoe Zeilen dit voorval beschrijft. De zeiler handelt onverstandig en waanzinnig arrogant. Iets meer kritiek op deze actie was wel op zijn plaats geweest.
Pien, zeiler.
Zeil recht ? Marine slogan,je hebt alleen Recht op je Brood !