Het vaarseizoen staat voor de deur en het weer leent zich uitstekend voor het aanbrengen van antifouling op de boot. Is het de eerste keer dat je deze klus uitvoert? Hieronder lees je stap voor stap, op een eenvoudige manier omschreven, hoe je dit kunt doen.
Voordat je met rollers en kwasten aan de slag gaat, moet de romp ontdaan zijn van aangroei. Eventuele oude antifouling haal je weg door te schuren. Zorg ervoor dat je dit en de onderstaande stappen op een veilige manier uitvoert. De stoffen in antifouling kunnen gevaarlijk zijn voor de huid. Neem daarom de nodige voorzorgsmaatregelen: trek latex handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op, en gebruik bij voorkeur ook een stofkap en een (wegwerp-)overall met muts.
Stap 1: de waterlijn afplakken met schilderstape
Plak de waterlijn af met schilderstape. Tape ook andere onderdelen af die niet geverfd mogen worden, zoals de anodes en de schroef. Zorg ervoor dat je de boeg zorgvuldig afplakt, zodat de lijn mooi doorloopt.
Stap 2: gebruik een kortharige roller
Breng de antifouling aan met een kortharige roller. Zorg ervoor dat de verflaag niet te dun wordt. Voor een strak eindresultaat kan iemand het verse verfwerk nalopen met een sponsje om randen en druipers weg te halen.
Stap 3: en een kwast
Gebruik een kwast voor de lastige hoekjes. Een schuimrubberkwast is hiervoor erg handig, omdat deze geen strepen maakt. Verf de transducer van de dieptemeter niet mee.
Stap 4: gebruik de juiste hoeveelheid verf
Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant goed op te volgen. Meestal wordt aangeraden om twee lagen aan te brengen. Breng niet te veel verf aan, maar zeker ook niet te weinig. Een te dunne laag kan ervoor zorgen dat de onderliggende laag primer wordt aangetast.
Stap 5: start rondom de stempels
Verf eerst rondom de stempels van de bok, waar de boot op staat. Als de lagen droog zijn, kun je de werf vragen om de boot zo te ondersteunen dat de stempels om de beurt kunnen worden weggehaald. Probeer dit vooral niet zelf. Een alternatief is om de kale plekken te behandelen terwijl de boot in de singels hangt.
Stap 6: kiel en roer
Breng een extra laag aan langs de waterlijn en op de voor- en achterkant van de kiel en het roer.
De schroef
Over het wel of niet verven van de schroef zijn de meningen verdeeld. Door de hoge snelheid van de bladen laat gewone antifouling snel los. Er zijn speciale antifoulings op de markt voor schroeven.
Een andere optie is om de schroef te polijsten. Het oppervlak moet dan zo glad zijn dat organismen zich niet kunnen hechten.
Zet de bracket van de schroef wel in de primer en de antifouling.
Wil je nog veel meer lezen over antifouling? Ga dan hier naar ons dossier antifouling.
Tags: Antifouling, Schilderwerk Last modified: 20 March 2025
En hoe zit het met de voorbereiding, nat of droog schuren, ontvetten wel of niet
ik mis nog een stap: de onderkant moet eerst volledig ontdaan zijn van alle aangroei. voor de laatste restjes en betere hechting, nat opschuren met licht schuurpapier ( nooit droog i.v.m. inademing van schadelijke stoffen).
Wel erg veel open deuren in dit artikel, en weinig concrete adviezen.
Ik breng zelfslijpende antifouling aan. Ik spuit het onderwaterschip af met de hogedrukspuit en schuur het natte oppervlak met een 3M-schuurmatje. De volgende dag de antifouling aanbrengen, het resultaat is prima.
Er zijn zelfslijpende antifoulings, die nieuw aangebracht kunnen worden op de droge afgespoten huid, indien daar nog het zelfde type antifouling aanwezig is; dat kan zelfs gebeuren voor de winter invalt en de boot is met het onderwaterschip dus al gereed.
Alleen de romp in voorjaar cleanen en waxen en hup het water in.
Zeer amateuristisch monotone geschreven verhaal.
Er zijn vele soorten, mis het primer verhaal hier en noviteiten.
Als voorbereiding : ontvetten met supercleaner geeft, met zelfslijpende antifouing, een zeer goed resultaat. Je merkt dat de anti fouling veel beter hecht tov niet ontvetten. Heb gewassen met een grote schuurspons, dan is de onderkant gelijk ook glad.
Bedankt voor de interessante informatie over het aanbrengen van antifouling op een boot. Onze boot is aan onderhoud toe, tijdens deze winter willen we haar helemaal opknappen. Het is een slimme tip om de waterlijn af te zetten met schilderstape. Dat gaan we zeker doen, ook wanneer we de rest van de boot aflakken met Epifanes lak. https://www.doehetzelfwittenburg.nl/producten-en-service/verf/epifanes