Recreatieschap De Marrekrite (Friesland) hoopt dat een nieuw netwerk van inzamelpunten langs belangrijke waterwegen waterrecreanten ertoe zet om niet langer hun toiletwater in het water te lozen. Ruim de helft van alle plezierboten beschikt over een vuilwatertank maar de inhoud hiervan wordt slechts zelden aangeboden bij de inzamelpunten in meer dan honderd Friese jachthavens. Dat staat in de Leeuwarder Courant.
Gemiddeld wordt er drie tot vier keer per week een tank leeggepompt laat Lourens Touwen, directeur van De Marrekrite, weten. Dat getal staat in geen enkele verhouding tot de drukte op het water. De anderen blazen via een onderwaterklep de tank, meestal in de vaargeul, leeg zonder dat iemand het ziet of hoort. In het hoogseizoen zorgen poepbacteriën, als E. coli en enterokokken, in het oppervlaktewater voor problemen, want zwemmers kunnen serieuze maag- en darmklachten krijgen.
Illegale lozing
Om de inleverbereidheid te vergroten, heeft De Marrekrite een voorstel gelanceerd voor de aanleg van een extra netwerk van inzamelpunten. Die moeten niet worden weggestopt in jachthavens, maar juist op opvallender plekken aan pleziervaarroutes liggen.
Sinds 2009 is het verboden dat watersporters hun toiletwater lozen. Een illegale lozing kan een bekeuring van € 160 euro opleveren. Toch wordt die niet vaak uitgeschreven, want er wordt niet op gecontroleerd. Handhavers mogen ook niet aan boord van plezierboten komen. Daarom is de afgelopen jaren vooral ingezet op bewustwordingscampagnes, zegt Nieuwenhuis.
Tags: De Marrekrite, E. coli, toiletwater Last modified: 14 augustus 2020
Verbazingwekkend dat het Recreatieschap De Marrekrite (Friesland) zo goed op de hoogte is van de situatie aan boord van recreatie schepen. Dit ruikt naar stemmingmakerij. Bovendien ligt meest 80% van de recreatieschepen in een haven en maakt gebruik van de daar aanwezige sanitaire voorzieningen. En een deel van de tijdelijk afwezige vloot is moderner en maakt als het even kan wel gebruik van de vuilwatertank en de leegings-faciliteiten. Het merendeel van de recreatieschepen is van voor 2020 en is opgebouwd en ingedeeld zonder ruimte voor een vuilwatertank. Ik denk dat je de handen nog nauwelijks op elkaar krijgt voor 25% van de recreatieschepen met een vuilwatertank.
Sinds 2009 voor pleziervaart verboden?!! En sinds wanneer voor de beroeps?
Wat met een “(rijn)cruiseschip” met bijvoorbeeld 200 gasten aan boord? Of de politie te water/rijkswaterstaat enz.?
Het onderscheid moet niet zijn tussen plezier- en beroepsvaart (met veel kakkers aan boord) maar tussen verschillend vaarwater: stilstaand, recreatief, klein, druk, stromend, groot, rustig, enz.
Mijn spoelpot op de Westerschelde, het IJselmeer of de waddenzee, dan wel op de Grevelingen, de Kaag, of in Friesland heeft niet dezelfde milieubelasting!
Sinds 2009! En de beroepsvaart dan? De verbaliserende ambtenaar bijv. of een (rijn)-cruiseschip met bijv. 200 gasten aan boord, sinds wanneer geldt het verbod voor hen? Waddenzee en zuidlaardermeer? Westerschelde en grevelingen? ????? Nog steeds stom!
De lekdetectie-tabletten van Bright Dyes® kunnen havenbeheerders helpen om illegale lozingen van ruw rioolwater te beheersen en naleving van lozing wetgeving af te dwingen. Deze tabletten worden gebruikt om een kleurstof aan het rioolwater toe te voegen, waardoor eventuele lekken of lozingen gemakkelijk zichtbaar worden.
Wanneer de tabletten worden gebruikt, lossen ze op in het rioolwater en kleuren het water met een opvallende kleur. Als er ergens een illegale lozing plaatsvindt, zal de kleurstof zich verspreiden en de verontreiniging zichtbaar maken. Dit stelt havenbeheerders in staat om snel de bron van de lozing te identificeren en passende maatregelen te nemen.
Door het gebruik van Bright Dyes® lekdetectie-tabletten kunnen havenbeheerders proactief optreden om illegale lozingen te voorkomen en de naleving van wet- en regelgeving te waarborgen. Het systeem maakt het gemakkelijker om vervuilende bronnen te detecteren en verantwoordelijke partijen aan te spreken op hun acties.
Het gebruik van deze tabletten kan ook een afschrikkende werking hebben op potentiële overtreders, omdat ze weten dat hun illegale lozingen snel kunnen worden ontdekt. Dit draagt bij aan een verbeterde milieubescherming en het behoud van de waterkwaliteit in de havengebieden.
De lekdetectie-tabletten van Bright Dyes® bieden een effectieve tool voor havenbeheerders om illegale lozingen van ruw rioolwater te beheersen en ervoor te zorgen dat de lozings wetgeving wordt nageleefd.
Met ons assortiment aan veilige, niet-giftige en biologisch afbreekbare producten willen we een positieve bijdrage leveren aan water behoud en milieubescherming.
Voor meer info: https://lekdetectieshop.nl