Menig zeiler heeft er al hinder van ondervonden; de waterplanten in het Markermeer en in de randmeren. Wedstrijden moeten worden gestaakt, zeilscholen ondervinden hinder en andere watersporters komen vast te zitten wat in sommige gevallen tot onveilige situaties kan leiden. Volgens een aantal watersportorganisaties kan het zo niet langer. “Het is tijd voor actie.”
De HISWA, Sportvisserij Neserland, Platform Waterrecreatie en het Watersportverbond riepen dinsdag zeilers en pers bijeen in de Marina van Muiderzand. De organisaties benadrukten hun standpunt: Rijkswaterstaat doet te weinig en neemt geen verantwoordelijkheid voor de overlast. Rijkswaterstaat is het er niet mee eens en geeft aan dat buiten de vaargeulen de verantwoordelijkheden ophouden en ze zich niet bezig houden met recreatieve voorzieningen.
Economische gevolgen
HISWA-directeur Geert Dijks zat afgelopen weekend nog vast met zijn zeilboot. Ook hij is de waterplanten wel zat. “Rijkswaterstaat geeft aan dat de zeilboten dan maar in de vaargeulen moeten varen, maar dat kan niet de bedoeling zijn. Dat past nooit.” Ook wijst hij op de economische gevolgen die de waterplanten met zich meebrengen. De omzet in de havens is 250 miljoen in dit gebied. Als tien procent van de watersporters overweegt uit dit gebied te vertrekken, dan gaat dat dus om 25 miljoen. De bestedingen vanuit de watersporters zijn drie keer die omzet. Daarmee is dit een erg belangrijke sector in dit gebied.
Oplossing?
Kraal zette tijdens de actie tien brasems uit in het Markermeer, als protest. Samen met diverse vertegenwoordigers uit de watersport werden de brasems stuk voor stuk in het water gelaten. Jaren geleden werden de brasems uit het markermeer gevist. Deze vis is een bodemwoeler en woelt dus de waterplanten los uit de grond. Dat is goed tegen de waterplanten, maar het water wordt er troebeler door. Maar, zegt bioloog Marco Kraal, “troebel water is niet per se niet schoon”. Door de brasem weer terug te zetten, vijf jaar lang niet te vissen en de vissers in te zetten om beter en slimmer te maaien zou er een betere situatie kunnen ontstaan.
Maaien
Op meerdere plaatsen wordt nu gemaaid. De coöperatie Gastvrije Randmeren hoopt de komende tijd 450 hectare te kunnen maaien om watersport mogelijk te maken op de randmeren. Ook in de Hoornse Hop wordt er gemaaid. Op 125 hectare worden de planten weggehaald om Hoorn, Schardam, Warder en Edam-Volendam weer beter toegankelijk te maken.
Lees meer over de waterplanten in Zeilen 9. In het artikel zal de huidige stand van zaken aan bod komen, wordt de oorzaak uitgelegd, worden oplossingen gegeven en zijn de belangrijkste partijen aan het woord. Zeilen 9 verschijnt op 24 augustus. Heeft u iets vervelends meegemaakt door de waterplanten, mailt u dan uw verhaal naar Zeilen o.v.v. ‘fonteinkruid’.
Meldingen van fonteinkruid kunnen naar de meldpunten van de Gemeente Hoorn, de Coöperatie Gastvrije Randmeren en de Centrale Meldpost IJsselmeergebied.
Omslagfoto: (c) Studio Nijkerk/Robert Koelewijn.
Met dank aan Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren.
Tags: fonteinkruid, Markermeer, waterplanten Last modified: 23 oktober 2017
Niet alleen in de randmeren is er een wierprobleem.
Ook in het Veerse Meer hebben we veel last van wier.
En komt ook de veiligheid in gevaar doordat de roeren van onze catamarans omhoogklappen. Ze zijn dan bijna onbestuurbaar tussen de zwemmers en andere spelende kinderen aan de waterkant.
Kan deze tekst niet volgen
Vorige jaar nabij Huizen
Fonteinkruid in de schroef.
Schade 900 euro voor motorrevisie.
Terwijl Rijkswaterstaat aangaf dat bij het recreatie-eiland bij de Stichte Brug de waterplanten waren gemaaid.
Niet dus.
Afgelopen week twee keer snel overboord om de troep uit de schroef te halen. Gelukkig ben ik nog fit[ 66jr] en daartoe in staat. Je moet ook wel met een bijna onbestuurbare boot bij de vaargeul naar Amsterdam. Niet iedereen kan dat en zeker niet in een koude periode. Als brasems helpen? direct terug in het meer.
Mss een actie maken om inderdaad op een zaterdag, met z’n allen in de vaargeul te gaan varen. Liefst met zeer weinig wind en aan de wind. Ben dan benieuwd wat Rijkswaterstaat er nu van vind.
GEWELDIG ik lach me een bult!
ga maar lekker peddelen – goed voor je dikke luie bochel
“Fonteinkruid is een zuurstofplant die in geen vijver mag ontbreken”
TOP – we midden in mass extiction event no 6 en dan lopen janken dat je dikke bayliner vast zit.. ..maaien, ook zo’n kansloze dweilen met de kraan open actie. De boeren pompen t water vol fosfaat en aan de andere kant ga je het er in de vorm van waterplantjes er weer uit lopen scheppen
GOED BEZIG
Brasems uitzetten, maaien….
Er moet veel meer gebeuren om dit progressieve probleem aan te pakken.
Een jaar geleden ben ik verhuisd naar Almere waar ik woon aan de Marina Muiderzand. De gedachte was om van mijn pensioen te gaan genieten door met mijn zeilboot het Markermeer en de Randmeren te gaan bezeilen. Nu, vergeet het maar. Vorig jaar mijn schroefas losgeraakt door de problemen met de waterplanten. Dit jaar al drie keer in de problemen: motor vastgelopen, zeilen amper mogelijk doordat roerblad en kiel volledig onder de waterplanten komen te zitten hetgeen fors afremt tijdens het zeilen. Moet ik weer gaan verhuizen omdat het Markermeer onbevaarbaar wordt?
Ik vrees dat de overheid niet beseft dat het probleem acuut is EN dat het een grote financiële impact heeft. Deze zomer bracht ik een 37′ van Bruinisse naar Hoorn. Reeds op het Hollands Diep was de ‘zeilpret’ voorbij. Drie maal werd de boot die dag onbestuurbaar. In de jachthaven lagen we vast in een groene soep.
Eens op het Markermeer werd het probleem nog groter. Een app met de aanduiding van ‘gecontamineerde gebieden’ had minstens eerlijke hulp geweest. Wij waren 3 zeilrotten,dan los je die problemen op. Maar een Familie hoe moeten deze dat ervaren? Niet als vakantiepret, geloof mij vrij.