Actueel, Nieuws

Watersportorganisaties maken vuist tegen fonteinkruid

13:01

Menig zeiler heeft er al hinder van ondervonden; de waterplanten in het Markermeer en in de randmeren. Wedstrijden moeten worden gestaakt, zeilscholen ondervinden hinder en andere watersporters komen vast te zitten wat in sommige gevallen tot onveilige situaties kan leiden. Volgens een aantal watersportorganisaties kan het zo niet langer. “Het is tijd voor actie.”

De HISWA, Sportvisserij Neserland, Platform Waterrecreatie en het Watersportverbond riepen dinsdag zeilers en pers bijeen in de Marina van Muiderzand. De organisaties benadrukten hun standpunt: Rijkswaterstaat doet te weinig en neemt geen verantwoordelijkheid voor de overlast. Rijkswaterstaat is het er niet mee eens en geeft aan dat buiten de vaargeulen de verantwoordelijkheden ophouden en ze zich niet bezig houden met recreatieve voorzieningen.

Economische gevolgen

HISWA-directeur Geert Dijks zat afgelopen weekend nog vast met zijn zeilboot. Ook hij is de waterplanten wel zat. “Rijkswaterstaat geeft aan dat de zeilboten dan maar in de vaargeulen moeten varen, maar dat kan niet de bedoeling zijn. Dat past nooit.” Ook wijst hij op de economische gevolgen die de waterplanten met zich meebrengen. De omzet in de havens is 250 miljoen in dit gebied. Als tien procent van de watersporters overweegt uit dit gebied te vertrekken, dan gaat dat dus om 25 miljoen. De bestedingen vanuit de watersporters zijn drie keer die omzet. Daarmee is dit een erg belangrijke sector in dit gebied.

Marco Kraal toont een brasem. Is deze vis de oplossing? (c) Zeilen

Oplossing?

Kraal zette tijdens de actie tien brasems uit in het Markermeer, als protest. Samen met diverse vertegenwoordigers uit de watersport werden de brasems stuk voor stuk in het water gelaten. Jaren geleden werden de brasems uit het markermeer gevist. Deze vis is een bodemwoeler en woelt dus de waterplanten los uit de grond. Dat is goed tegen de waterplanten, maar het water wordt er troebeler door. Maar, zegt bioloog Marco Kraal, “troebel water is niet per se niet schoon”. Door de brasem weer terug te zetten, vijf jaar lang niet te vissen en de vissers in te zetten om beter en slimmer te maaien zou er een betere situatie kunnen ontstaan.

(c) Studio Nijkerk/Robert Koelewijn. Met dank aan Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren.

Maaien

Op meerdere plaatsen wordt nu gemaaid. De coöperatie Gastvrije Randmeren hoopt de komende tijd 450 hectare te kunnen maaien om watersport mogelijk te maken op de randmeren. Ook in de Hoornse Hop wordt er gemaaid. Op 125 hectare worden de planten weggehaald om Hoorn, Schardam, Warder en Edam-Volendam weer beter toegankelijk te maken.

Lees meer over de waterplanten in  Zeilen 9. In het artikel zal de huidige stand van zaken aan bod komen, wordt de oorzaak uitgelegd, worden oplossingen gegeven en zijn de belangrijkste partijen aan het woord. Zeilen 9 verschijnt op 24 augustus. Heeft u iets vervelends meegemaakt door de waterplanten, mailt u dan uw verhaal naar Zeilen o.v.v. ‘fonteinkruid’.
Meldingen van fonteinkruid kunnen naar de meldpunten van de Gemeente Hoorn, de Coöperatie Gastvrije Randmeren en de Centrale Meldpost IJsselmeergebied.

Omslagfoto: (c) Studio Nijkerk/Robert Koelewijn.
Met dank aan Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren.

 

Tags: , , Last modified: 23 oktober 2017
Sluiten