Het is alweer oktober. En wat hebben we een geweldig mooi seizoen gehad! We zijn nu een jaar eigenaar van Twirre en kunnen onszelf net zes maanden zeilers noemen.
Helaas is Twirre op de wal om verder aan haar te werken. Grote klusjes, kleine klusjes, we gaan ons niet vervelen. En ondanks we liever de hele winter door hadden gezeild, hebben wij er ook wel zin in om haar nog mooier te maken. En, (tromgeroffel)… we gaan de AyeAye-bootcomputer installeren. Wij hebben de eer hun bèta-testers te worden. Een echt alles-in-1 pakket. Nu wij de basis redelijk onder de knie hebben, kijken wij er enorm naar uit onze avonturen veiliger en gemakkelijker te maken en onze horizon te verbreden.
Op het internet vind je voldoende adviezen, lessen en filmpjes waar antwoord wordt gegeven op al je zeil- en manoeuvreer-vragen. Dus hieronder een andere speciale lijst met tips van Twirre.
Booteuros
Koop een zeilboot onder je budget, want echt waar, het personeel van jouw bootwinkel gaat je bij voornaam kennen. Er is altijd wel iets dat vervangen moet worden. Een wijze mede-zeiler leerde ons: 1 booteuro is 100 euro.
Ga zeilen!
Een boot is nooit af. Ga zeilen! Ik, zeker als vrouw, had de neiging eerst alles af te willen hebben. Er een gezellige nest van te maken. Maar zo mis je gouden zeiluren. Het gaat vaak genoeg regenen of te hard waaien wanneer je je klusjes wel kunt doen. Zeil!
Damsel in distress
Kom je een nieuwe haven binnen of waait het nou net vanuit een lastige kant. Roep: “Kan iemand helpen?!” en voor je het weet staan er meerdere mensen klaar een lijn van je te pakken.
Bammetje mee
Zorg dat je altijd meer dan voldoende eten en drinken mee hebt. Bruggen gaan stuk, sluizen gaan in storing. Dan is het fijn als je een bammetje kaas hebt als het wat later wordt.
Dutch courage
Zorg ook altijd voor rum of whiskey aan boord. Of een alcoholvrije traktatie. Er zijn genoeg spannende momenten geweest dat dat ene glaasje het beste medicijn was voor de schrik of juist een mooie beloning voor het slagen van een nieuwe overwinning.
Touwtjes in handen
Investeer in lange, zware landvasten. Liefst polyester gevlochten en minimaal 1,5x je boot lengte, 4 stuks. Ik zou verder nog minimaal 1 goede van 2x je bootlengte nemen (voor een extra spring, langere afstanden als je eens een te grote box toegewezen krijgt of andere bijzondere omstandigheden). Ze zijn niet goedkoop (0,05 booteuros per meter), maar bespaar er niet op. Jouw zeilboot hangt er letterlijk aan. En zware lijnen gooien echt een stuk fijner. Wat ook helpt, ze even in water dompelen om ze zwaarder te maken.
Touching cloth
Ga niet poepen op een PortaPotti. Echt, het is een slecht idee. En zorg altijd dat je wc papier aan boord hebt. Check in het toiletgebouw of er wel een rol hangt voor je vol goede moed gaat zitten. Been there, done that, had to wipe on a t-shirt.
Slimmigheidjes
Goedkope tech-alternatieven om in het begin op booteuros te besparen:
• Samsung tablet met Navionics voor dieptekaarten en navigatie;
• De Waterkaarten-app voor navigatie over kanalen en binnenwateren, super
handig met alle info, vaarberichten (storingen, stremmingen) en
telefoonnummers/VHF-kanalen;
• Isotherm compressor in je bestaande ‘icebox’ installeren i.p.v. complete
koelkast;
• MarineTraffic-app i.p.v. AIS-plotter om toch verkeer te kunnen zien.
Kusje erop
Heb altijd een “nood” tasje aan boord. Met simpele dingen als pleisters, ontsmettingsmiddel, schaar, een vlijmscherpe mes om snel lijnen door te snijden, extra flesje water, zonnebrand, tissues, Norit voor als het spannend wordt, enzovoorts. Laat dat altijd aan boord zodat je het ook nooit kunt vergeten.
Checklist
Maak een checklist op een A4tje en hang hem op. Daarop staan al je checks voor je het water op gaat en als je weer terug bent. Zoals seacocks open of dicht, verstaging nalopen, alles aan, alles uit. Doe alles elke keer precies in volgorde zodat het routine wordt.
Don’t be a Karen
Kruist iemand jou en weet je even niet wie welke kant op gaat? Soms kan de intentie van een ander onduidelijk zijn of wordt er geen voorrang verleend. Vloeken en zwaaien helpt niet. Richt je boeg op de kont van de ander zodat je hem van achter kan passeren of stuur iets meer overdreven naar de richting die jij wilt gaan. Je gelijk hebben is wat anders dan je gelijk krijgen. Dus laat die trots met een grote plons in het water vallen en denk aan je eigen veiligheid en humeur.
Smile and wave
Geen enkele zeilboot zonder boegschroef stuurt achteruit zoals jij wilt. Al kijk je alle filmpjes, ben je bewust van je schroefeffect en oefen je jezelf het gesticht in. De stroming, de wind, jouw gewicht op de boot, alles gaat ervoor zorgen dat het net anders gaat dan je wilt. Je boot heeft stootlijsten, gebruik die. Voorzichtig tegen een paal van de box of met behulp van jouw boothaak duw je haar in de juiste richting. En mislukt het toch, ach, dan draai je maar weer een rondje of ga je met schaamte en een lach achteruit de haven uit. Zodra je het loslaat, zal het al een stuk beter gaan.
Thuis is waar je haven is
Een haven waar jij je thuis voelt, goede faciliteiten heeft maar vooral een meedenkende en behulpzame havenmeester is goud waard. Als je net eigenaar bent van een heuse boot, is alles nieuw, spannend, soms zelfs eng. Als je een havenmeester hebt die je warm ontvangt en waar je alles aan mag vragen, maakt het je nieuwe zeilleven een stuk meer ontspannen. Dit is een ode aan Frank! Je bent de beste, dank voor alles.
Volgende blog: Twirre is op de Noordzee geweest!
Elle en haar vriend Gertjan zijn net begonnen met zeilen op Twirre, een Jaguar 27. Wat ze ontbreken aan kennis en ervaring maken ze goed met enthousiasme en leergierigheid. Lees hier de eerdere blogs.