Op het gebied van wedstrijdzeilen moesten we ons lang rustig houden, maar nu kunnen we na flinke vertraging toch nog weer het water op. Naast de NK’s en grotere wedstrijden dit najaar, staan er ook zeker nog een paar mooie clubwedstrijden en laagdrempelige wedstrijden op de kalender. Zelf weinig wedstrijdervaring, of zeil je met een gelegenheidsbemanning? Onderstaande tips kunnen je helpen hoger in het klassement te eindigen. En wie weet val je nog in de prijzen…
Tien tips:
1. Notice of Race (NOR) Lees op een rustig moment, voorafgaand aan de race de Notice of Race (en Sailing Instructions / Wedstrijd Bepalingen) van begin tot eind. Belangrijk om alle aspecten die hierin staan te begrijpen en goed toe te kunnen passen. Dit kan je een voorsprong geven op anderen die dit niet grondig gedaan hebben. Er kunnen bijvoorbeeld bijzondere regels voorgeschreven zijn, aanwijzingen in start, baan of finish kunnen hier in beschreven worden en informatie over aantal wedstrijden, tijden en volgorde etc.
2. Weersverwachting Handig is om vanaf ongeveer een week van te voren elke dag het weer te bekijken. Komen voorspellingen uit, wat doet het weer op de dag van de wedstrijd en met welke veranderingen kun je lokaal te maken krijgen. Hoe geweldig zou het zijn als jij wel weet wanneer de wind gaat draaien en daar op de juiste manier als eerste op anticipeert. Lees ook ons artikel: Zo haal je een goed weerbericht aan boord (10 tips)
3. Starten Een goede start is al het halve werk. Wees op tijd bij de start. Weet hoe de start er inligt ten opzichte van de wind en bovenboei. En kijk aan welke kant het gunstigs is om te starten. Zorg voor ruimte onder je, om met snelheid over de start te kunnen varen tijdens het startshot. Vrije wind is alles. Een mooi spelletje wat wedstrijdzeilen zo aantrekkelijk maak wat ons betreft.
4. Trimmen, trimmen en nog eens trimmen Je kunt er voor kiezen om na de start de zeilen op de juiste koest te zetten en van je voorsprong te genieten. Maar om echt in de race te blijven is het van belang om alert te blijven. Trimmen is daarbij ontzettend belangrijk. Anticipeer op de kleinere winddraaiingen en probeer hier zelfs snelheid uit te halen. Draait de wind meer dan 5 graden kan dit betekenen dat je besluit overstag te gaan. Elke rak weer is dit van belang, toerzeilen doe je wel weer een andere keer.
5. Navigeren Op voorhand kun je een plan uitgestippeld hebben, wat zelfs op het laatste moment kan veranderen. Laat je hier niet door van de wijs brengen. Incasseren, aanpassen en herstellen is het devies. Zijn de omstandigheden zoals verwacht, blijf dan bij je oorspronkelijke plan en maak keuzes hierin overtuigend.
6. Communicatie Blijf praten, met je stuurman en andere bemanningsleden. Van belang is wel om hier afspraken over te maken. Zo kun je iemand verantwoordelijk maken om te vertellen wat hij boten om jullie heen ziet doet, iemand die op de wind let, iemand die de volgende boei in het vizier houdt en degene aan het zeil over wat hij/zij nodig heeft qua druk en snelheid. Met al deze informatie kan de stuurman de juiste beslissing nemen. En maakt het een spel voor iedereen boeiend.
7. Veiligheid voor alles Reddingsvesten, lifelines, radio, marifoon, vuurpijlen zijn essentieel. Ga je de zee op, dan is ook een reddingsvlot noodzakelijk. Begin een aantal weken voor de wedstrijd met het nalopen van de boot: voldoet alles nog? Zo heb je de mogelijkheid een versleten val te te wisselen of een slecht lopend blok te vervangen. Check bijvoorbeeld standaard de patronen in je reddingsvest, ook bij een nieuw vest. Maak hier een gewoonte van.
8. Rust Ga bij een meerdaagse wedstrijd slapen als je nog niet moe bent. Iedereen wil wel die mooie avond inzeilen, maar zorg dat een deel van je bemanning ook nog een beetje fris is als de zon weer opkomt. Het is dus slim om vooraf een wachtschema te maken en je eraan te houden vanaf het begin. ’s Nachts varen is inspannend en met veel boten in de buurt moet je alert blijven. De eenmaal slapende bemanning weer aan dek krijgen is soms ook een bron van irritatie aan boord. Maar met de geur van verse koffie moet dit toch wel lukken…
9. Eten en drinken Zorg dat je goed hebt ontbeten. Zeker als je gevoelig bent voor zeeziekte is het verstandig om regelmatig te blijven eten, en koffie toch maar even te laten staan. Maar ook om het warm en actief te blijven heeft je lichaam regelmatige toevoer nodig. Vermijd alcohol en vet eten, dat is voor na de wedstrijd.
10. Opgeven is geen optie De één heeft van nature een winnersmentaliteit, de andere doet mee voor het plezier. Het is in ieder geval heerlijk om weer het water op te mogen. Hoe leuk is het dan om samen net iets meer te geven, en een mooi resultaat neer te zetten. Ook al lig je halverwege de wedstrijd achteraan, jij weet dat die windshift (punt 2) er nog aan zit te komen, en zeilt je eigen race met vrije wind (punt 3).
Wedstrijdkalender
Met de tips onder de arm ben je natuurlijk helemaal klaar voor de strijd. Bekijk onze wedstrijdkalender om te zien waar je een potje fanatiek kunt zeilen. We zijn erg benieuwd naar het resultaat.
Meer weten?
Heb je nog iets meer zelfvertrouwen nodig? We kwamen het artikel Haal meer uit je toerjacht van Hans Buitelaar tegen, wat nog veel meer tips geeft om weer helemaal in het wedstrijdelement te komen. Heel veel succes aan de start!
Last modified: 14 september 2020