De laatste jaren is het voor wereldzeilers behoorlijk lastig om een jachtverzekering af te sluiten. De prijzen stijgen en de regels en voorschriften zijn strenger geworden. Wat is er aan de hand?
Er zijn grote veranderingen gaande bij jachtverzekeraars. Wereldzeilers voelen hiervan de gevolgen: ze worden uit de verzekering gegooid, kunnen geen verzekering meer afsluiten of hebben moeite om de gestegen premie of het eigen risico op te brengen. In plaats van een actiepuntje op de todolijst voor vertrek is het afsluiten van een verzekering plots een belangrijk onderwerp om tijdig mee aan de slag te gaan.
Verzekeraars en tussenpersonen
Om te snappen wat er aan de hand is, moet je begrijpen hoe de wereld van verzekeraars werkt. Wie zijn de spelers? Allereerst is er de verzekeraar: een bedrijf dat, in ruil voor premie, geld uitkeert bij schade. Dit systeem is gebaseerd op solidariteit: veel zeilers betalen premie en daarmee wordt een pot gevuld. De enkele zeilers die schade hebben, profiteren van die pot. De verzekeraar moet zorgen dat de pot met geld in balans blijft; de verzekeraar draagt immers het risico om bij te veel schades kopjeonder te gaan.
Verzekeraars werken samen met verzekeringsadviseurs. Een verzekeringsadviseur heeft het contact met de klant, geeft advies en brengt een verzekering onder bij een verzekeraar. De naam van de verzekeraar staat dus boven aan de polis. Verzekeringsadviseurs zijn er in soorten en maten. Sommige hebben een volmacht om zelf polissen te sluiten; ook wel ‘gevolmachtigde agenten’ of ‘underwriters’ genoemd. Zij lijken dus een verzekeraar, maar zijn dat niet: ze schrijven polissen uit waarvan het risico door een verzekeraar gedragen wordt. De verzekeraar vertrouwt deze adviseurs genoeg om hen de risicoinschatting te laten maken; in dit geval vermeldt de polis de merknaam van de verzekeringsadviseur en die van de risicodragende verzekeraar.
Beurs of provinciaal
Bij verzekeraars draait alles om risico. Een verzekering voor een zeiljacht dat in Europa rondvaart, is in die zin een redelijk overzichtelijk product. Voor een zeiljacht op wereldreis daarentegen is het risico een stuk lastiger in te schatten. Bij overzichtelijke producten weet een verzekeraar wat het risico is en kan hij daar een
premie aan hangen. De verzekeraar neemt in z’n eentje dat risico op zich. Bij wereldzeilers ligt dit in de regel lastiger en wordt het risico verdeeld onder meerdere verzekeraars.
Zeilen 12/2019
Wil je veel meer lezen over jachtverzekeringen? Waarom zijn de premies bijvoorbeeld de afgelopen tijd duurder geworden? En waarom is het raadzaam om als je je boot voor vertrek uit het water haalt, een keuring en taxatie te laten doen? Je leest het in Zeilen 12/2019! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 18 december verkrijgbaar in de winkel.
Omslagfoto en foto: Wietze van der Laan en Janneke Kuysters
Tekst: Wietze van der Laan en Janneke Kuysters