Actueel

Scholieren krijgen les in water(sport)

10:00

Het Watersportverbond lanceert in samenwerking met Gemeente Den Haag, Stichting ZSL, Sailing Holland en de Plastic Soup Foundation het schoolprogramma: Proef de Zee. Dit is een lespakket voor scholieren rondom de Volvo Ocean Race.

Het scholenprogramma van de Volvo Ocean Race verbindt het thema water aan onderwerpen als waterbeheer, watersport, plastic soup en teamspirit. Ook worden de lessen afgestemd aan de hand van de actualiteiten binnen de zeilrace rond de wereld.

Elke lesmodule wordt aan een etappe gekoppeld

– Marijn Stokker, Watersportverbond

Bouwe Bekking aan het roer.  Foto: Rich Edwards/Volvo Ocean Race

Nederlandse VOR-zeilers helpen mee

Uniek is dat de Nederlandse zeilers in de wedstrijd (Team Brunel, AkzoNobel, Annemieke Bes en Carolijn Brouwer) zelf ook meedoen aan het programma. Zij hebben contact met de leerlingen via Facebook, Instagram en Snapchat en maken voor elke lesmodule een filmpje. Samen met de VOR-zeilers lossen de kinderen de vraagstukken op.

“Per etappe verschijnt er een nieuwe lesmodule,” vertelt Marijn Stokker van het Watersportverbond. “Als bijvoorbeeld het stuk tussen Alicante en Lissabon wordt afgelegd, gaat de les over zeemanschap. De leg die langs Afrika gaat, richt zich dan weer op het drinkwaterprobleem. We hebben bij elke etappe zo’n haakje bedacht.”

Carolijn Brouwer in actie. Foto: Martin Keruzore

Ook gaan de scholieren op zoek naar antwoorden op vragen als: hoe stel je een sterk team samen? Wat moet je weten over klimaatveranderingen, het weer en navigeren? Waarom is schoon en veilig water zo belangrijk en wat kun je zelf doen om dat te behouden?

Een schoolprogramma als dit staat al heel lang op ons wenslijstje

– Marijn Stokker

Optimist on Tour, een landelijk watersportevenement dat sinds 2014 al 36.000 kinderen heeft laten kennismaken met de watersport. Ook dit was een initiatief van onder andere het Watersportverbond. Foto: Het Watersportverbond

Kosteloos en laagdrempelig

In het lespakket staat het thema water centraal met daarbij waterbewustzijn en de avontuurlijke praktijk van de watersport. In de week van 22 oktober, tegelijk met de start van de Volvo Ocean Race, vangen de lessen aan. De lessenreeks is kosteloos en laagdrempelig. Deze bestaat uit twaalf modules die allemaal, of een deel daarvan, door de leerlingen zelfstandig in de klas kunnen worden uitgevoerd.

Stokker: “De aanmeldingen ‘druppelen’ langzaam binnen. Een lesprogramma als dit staat al heel lang op ons wenslijstje. Wij vinden het namelijk belangrijk om kinderen bewust te maken van het thema water waar ook de watersport onder valt. Proef de Zee is gratis en dat maakt het hopelijk aantrekkelijk voor scholen om zich aan te melden.”

Foto: Het Watersportverbond

18.000 kinderen

Het lesprogramma is bedoeld voor basisschoolleerlingen in de bovenbouw (groep 6 t/m 8) en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met dit scholenproject hoopt het Watersportverbond ongeveer 18.000 kinderen in aanraking te laten komen met de Volvo Ocean Race en de water(sport).

Het lesprogramma is bedoeld voor basisschoolleerlingen in de bovenbouw (groep 6 t/m 8) en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met dit scholenproject hoopt het Watersportverbond ongeveer 18.000 kinderen in aanraking te laten komen met de Volvo Ocean Race en de water(sport).

“Het is ook mogelijk om later nog de lessen te geven,” zegt Stokker. “Als je bij wijze van spreken les één vlak voor de finish wil doen, kan dat gewoon. We willen dit programma elk jaar doorzetten. Dan zoeken we weer naar een ander haakje om de lessen aan op te hangen.”

In de onderstaande video roept Carlo Huisman scholen op om zich aan te melden voor het lespakket:

Via deze link kunnen scholen zich aanmelden.

Coverfoto: Het Watersportverbond

Tags: , Last modified: 9 oktober 2017
Sluiten