Zijn de sanitaire voorzieningen op de jachthavens wel of niet open? Een vraag waarop we allemaal een antwoord willen horen. Bij de ene haven is het wel mogelijk om gebruik te maken van het toilet en op de andere haven niet. Zeilen stelde de bovenstaande vraag aan Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON.
“De verschillende Veiligheidsregio’s hebben besloten dat de toiletten op de jachthavens weer open mogen,” vertelt Dijks. “Dat is voor velen een hoopvolle boodschap. Toch kan het zijn, om verschillende redenen, dat havenmeesters ervoor kiezen om de toiletten nog gesloten te houden. De douches en wasvoorzieningen zijn bij alle jachthavens nog niet geopend. Daarvan kunnen watersporters, zoals het nu lijkt, vanaf 1 juli weer gebruik maken.”
‘Coronaproof’
Op de website van de Rijksoverheid staat het volgende: ‘Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens zijn gesloten tot 1 juli. Voor jachthavens geldt dat er wel een toiletvoorziening open mag zijn.’
Wel is een voorwaarde dat de toiletten en wasbakken ‘coronaproof’ zijn ingedeeld en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft. Op de Zeilen interactieve jachthavenkaart kun je vanaf nu ook bekijken of de toiletten wel of niet open zijn.
Geen rol bij verspreiding
“Het is vreemd dat op campings de toiletten nog niet open mogen,” zegt Dijks. “Behalve in Zeeland, want daar mogen ook kampeerbedrijven de toiletten openen van 08:00 uur tot 20:00 uur. Waarom op jachthavens de toiletten wel open mogen en op campings niet, is voor ons onduidelijk.”
HISWA-RECRON is van mening dat toegang verstrekken aan recreanten tot schone, veilige en goed beheerde sanitairgebouwen een betere gezondheidsmaatregel is. Van autoriteiten bij het Ministerie van Volksgezondheid en van wetenschappers die betrokken zijn bij de kabinetsbesluiten weet HISWA-RECRON inmiddels dat toilet- of douchegebruik in gemeenschappelijke sanitaire gebouwen geen rol speelt bij de verspreiding van het coronavirus. Zeker als de veiligheidsprotocollen van HISWA-RECRON worden nageleefd.
Open brief aan Rutte e.a. Waarom bent u zo druk met het op gang brengen van buitenlandse vakanties en openen van grenzen, terwijl u de recreatieondernemers in eigen land in de kou laat staan? Volledige brief:https://t.co/NEpEHpy0UV
— HISWA-RECRON (@HISWARECRON) June 3, 2020
Waarom, premier en ministers?
Op woensdag 3 juni publiceerden HISWA-RECRON een bericht op de site waarin het volgende staat: ‘Voor ondernemers in de watersport en recreatie is deze coronaperiode extra frustrerend. Vanwege het seizoenskarakter moet hun omzet juist worden gevonden in deze periode. En juist in deze periode kunnen veel ondernemers nog steeds niet volledig open. In de meest recente Kamerbrief schrijft u dat het gemeenschappelijk sanitair op recreatiebedrijven niet open kan. Wel het sanitair bij de pomp, op het strand, in het warenhuis, maar niet op een recreatiepark waar in tegenstelling tot andere plekken gewerkt wordt met strenge veiligheids – en hygiëneprotocollen.’
…
Wij vragen u met klem de sluiting van gemeenschappelijk sanitaire voorzieningen bij duizenden recreatieondernemingen opnieuw te beoordelen. Stelt u uzelf eens de volgende vragen: waar kunnen onze burgers in de komende zomermaanden het meest veilig verblijven? Op welke manier kunnen we inwoners de mogelijkheid bieden om gezond te recreëren, waarbij het gevaar op besmetting en reproductie het kleinste is?’
Toiletwater lozen
Sinds 1 januari 2009 geldt er een lozingsverbod voor toiletwater van pleziervaartuigen. Deze maatregel moet eraan bijdragen om ons vaarwater schoon te houden. Om dit te bereiken, moet je een opvangvoorziening voor toiletwater aan boord van je boot installeren, zoals een vuilwatertank, een chemisch (mobiel) toilet of een eco-toilet. Later kun je van opgevangen toiletwater af bij een vuilwaterinnamevoorziening of bij de chemisch-toiletdepots in de jachthavens. Een eco-toilet kan geleegd worden in de groen- of compostbak. Het opgeslagen toiletwater in een vuilwatertank kan worden afgegeven aan één van de meer dan 300 uitpompstations voor huishoudelijk afvalwater van de pleziervaart in Nederland. Hier (onderaan de webpagina) kun je zien waar dat allemaal mogelijk is. Je leest hier ook meer over de Schoonwatercampagne.
Bekijk ook: Zeilen interactieve jachthavenkaart
Tags: HISWA-RECRON, jachthaven, Sanitair, Toilet, toiletwater, uitpompstations, vuilwaterinnamevoorziening Last modified: 4 juni 2020
Onze overheden weten geen plausibele verklaring te geven waarom? Wellicht is het excuus dat het druk wordt in de toilet gebouwen, maar dat is goed op te lossen om bijv. de “toiletjuffrouw” weer in ere te herstellen of met sleutels werken!
Maar besmetting is volledig overdreven en kan er alleen maar een tweede agenda zijn. De hygiëne lijkt ineens ondergeschikt?
In iedergeval is onze regering en haar zgn experts erg incompetent bezig terwijl er vele andere zeer betrouwbare experts niet gehoord worden.