Vandaag is het de dag van de liefde, daarom is dit een geschikt moment om te spreken over de relatie tussen jongeren en de zeilsport. Voor het Watersportverbond gaat Cathelijne Beers (25) de komende maanden kijken hoe de verbinding tussen jongeren en zeilen kan worden versterkt.
Tot voor kort zat Cathelijne in het bestuur van Verbonden Nederlandse Studenten Zeilverenigingen Nestor, de overkoepelende organisatie van alle Nederlandse studenten zeilverenigingen. Zeilen sprak met Cathelijne.
Christiaan Feij/ccl.feij@gmail.com
Drijfveer
Cathelijne vertelt: “Al van jongs af aan zeil ik. In het haventje waar mijn ouders hun boot hadden liggen, ben ik begonnen in een Optimist. Op mijn negende had ik twee CWO’s gehaald en kon ik daar niet meer verder leren zeilen. Daarom besloot ik destijds om bij de waterscouting te gaan en later, toen ik in Nijmegen ging studeren, heb ik mij aangesloten bij studenten zeilvereniging De Loefbijter. Hier heb ik steeds beter leren zeilen en raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de sport.”
“Inmiddels heb ik op diverse boten gevaren, van Optimist tot Tall Ship en van Laser tot Skûtsje. Ik ontdekte dat mijn hart bij het wedstrijdzeilen ligt. In de tijd dat ik bij De Loefbijter zat, ben ik ook tegen een aantal dingen aangelopen. Wat zijn bijvoorbeeld mijn mogelijkheden binnen de zeilwereld voor, tijdens en ná mijn studententijd? Op een gegeven moment ontgroei je zo’n studentenzeilvereniging. En dan? In de periode dat ik in het bestuur van V.N.S.Z. Nestor zat, kwam ik erachter dat meer jongeren zich dit afvragen.”
(c) Thomas Vaer
Vier thema’s
Aan de hand van vier thema’s gaat Cathelijne de komende maanden bij het Watersportverbond aan de slag: “Ten eerste wil ik jonge wedstrijdzeilers en instructeurs attenderen op het feit dat ze in hun studententijd kunnen blijven zeilen. Vaak zijn ze niet op de hoogte van het bestaan van de studenten zeilverenigingen. Ook wil ik de stap naar het wedstrijdzeilen minder groot maken voor jongeren die dat nog niet doen. Ik merk nu dat het voor sommigen best een big deal is en het lijkt mij mooi om wedstrijdzeilen voor hen toegankelijker te maken. Wellicht is de wedstrijdzeilkalender onder jongeren verspreiden al een deel van de oplossing.”
“Tevens wil ik kijken of we meer jongeren kunnen interesseren voor een opleiding tot wedstrijdofficial zodat ze binnen hun, of een bij het Watersportverbond aangesloten watersportvereniging of tijdens een evenement aan de slag kunnen in het wedstrijdcomité.”
(c) Christiaan Feij/ccl.feij@gmail.com
Vraag en aanbod samenbrengen
Het vierde punt waarop Cathelijne zich wil richten is om vraag en aanbod in de zeilwereld bij elkaar te brengen. “Dit kan door de mensen die een boot hebben en bemanning zoeken, te koppelen aan personen die geen boot hebben maar wel willen zeilen. Als een eigenaar zijn boot doordeweeks niet gebruikt, wil deze misschien de mogelijkheid bieden aan jongeren om er een avondwedstrijd mee te zeilen zodat ze zo hun zeiluren kunnen maken.”
“Ook verenigingsboten, boten van vaarscholen of promoboten van klassenorganisaties worden meegenomen. Moderne middelen zijn beschikbaar en het Watersportverbond kan een rol spelen in het verbinden van boten en mensen. Het kan ook zo zijn dat bijvoorbeeld iemand zijn boot naar de andere kant van het land wil varen voor een vakantie of een evenement, maar hierbij wat hulp kan gebruiken. Als een jongere hierbij een handje kan helpen heb je een win-winsituatie. Helaas is het gewoon zo dat op jonge leeftijd een eigen boot aanschaffen veelal niet haalbaar is. Het is zonde als je hierdoor je hobby niet kunt uitoefenen.”
Ons einddoel
Cathelijne is tot eind april bij het Watersportverbond aan de slag en in die tijd hoopt ze in de voornoemde kwesties stappen te maken en een beter beeld te vormen van waar jongeren behoefte aan hebben en waar zij tegenaan lopen. “Als ik hierin eenmaal iets ontdek, dan wil het Watersportverbond dit ook doortrekken naar andere disciplines in de watersport, als kanoën en suppen. Mijn eigen bevindingen en de kennis waarover het Watersportverbond beschikt, moeten ons stapjes dichter bij ons einddoel brengen.”
Klik hier voor meer informatie over het onderzoek. Ook vind je hier de contactgegevens van Cathelijne waarnaar je vragen of ideeën kunt sturen.
Omslagfoto: Christiaan Feij/ccl.feij@gmail.com
Tags: Het Watersportverbond, Jongeren, Studenten, Studentenzeilverenigingen, V.N.S.Z. Nestor Last modified: 14 February 2019
Geachte,
Hans van Vliet is een maatschappelijk verantwoord ondernemer pur sang volgens het principe People, Planet, Profit. Ondernemerschap paren aan kansen geven aan mensen die met meer afstand tot de arbeidsmarkt en daarmee de maatschappij staan, goed onderwijs, duurzaamheid en eerlijke ketens: daar staat hij voor.
Tijdens een reis door Zuid-Amerika kwam Hans in contact met Walter Meekes, medeoprichter van Stichting HoPe, en raakte hij onder de indruk van het werk van de stichting.
Hans van Vliet heeft een zeiljacht, de Veli Volantis. Hij vaart zijn jacht voor HoPe. Mensen die met hem mee willen varen leggen een bedrag in voor één van de projecten van HoPe. Met deze bijzondere manier van sponsoring levert de Veli Volantis al vele jaren een mooie bijdrage aan verschillende educatieve projecten van HoPe.
Ik, Ad van Gestel, ben een collega van Hans en werk voor de stichting HoPe. Samen willen wij meer mensen op het schip en deze een fijne dag(en) bezorgen. Kunnen wij in overleg en kijken of we iets kunnen opzetten voor uw doelgroep, en ons doel om HoPe meer financiële ondersteuning te geven.