Nieuws

Zo presteerden de Nederlandse zeilers op de Olympische Spelen

Er gaan meerdere medailles mee terug naar Nederland

20:08

Nederland werd tijdens de Spelen goed vertegenwoordigd op het Olympische water bij Marseille. Maar liefst elf zeilers, iQFoilers en kitesurfer van TeamAllianz maakten de afgelopen dagen hun opwachting. Dat deden zij niet onverdienstelijk, want er gaan meerdere medailles mee terug naar Nederland.

Het eerste zeilers goud is voor Van Aanholt en Duetz

Na een loeispannende finale op vrijdag 2 augustus tegen Zweden en Frankrijk zijn Odile van Aanholt en Annette Duetz Olympisch kampioen in de 49er FX geworden. Na een sterke campagne van drie jaar, zeilen de twee op 2 augustus een bijna perfecte olympische medalrace en winnen goud. De TeamNL-zeilers hadden een perfecte start, goede snelheid, mooi overzicht en maakten de juiste keuzes. Dan vlak voor het einde van de race, in de leidende positie, op weg naar de olympische titel, missen ze de finish. Binnen een paar seconden realiseert het tweetal wat er aan de hand is en corrigeren ze hun fout. Met een derde plaats pakken ze alsnog het goud in de 49erFX.

Olympisch kampioen Marit Bouwmeester schrijft geschiedenis

Marit Bouwmeester (ILCA6) wint goud en is de meest succesvolle olympische zeilster ooit. Op maandag 5 augustus had Bouwmeester al zo’n grote voorsprong opgebouwd, dat starten aan de medalrace genoeg was voor olympisch goud in Marseille. Op 7 augustus kreeg ze de gouden medaille dan eindelijk officieel uitgereikt. “Het is nog niet echt tot met doorgedrongen.”

15e plek voor ILCA7-zeiler Bos

Wegens een gebrek aan wind was er maandag 5 augustus geen actie voor de ILCA7. Hierdoor bleef Olympisch debutant Duko Bos op een 15e plek staan en miste daardoor de medalrace. Maar wat een start van zijn Olympisch avontuur, want op een eerst behaalde plek in een race kun je alleen maar heel trots zijn.

© Sailing Energy / Team Allianz

6e plek voor Olympisch duo Van der Meer en Bouwer

De eerste Olympische Spelen voor Nacra 17-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer zijn wat hun betreft zeker niet de laatste. Met een zesde plaats in de einduitslag is het mixed multihull duo tevreden en geeft aan samen graag in Los Angeles te willen staan in 2028. In de afsluitende medalrace, die een dag werd verplaatst wegens een gebrek aan wind, eindigen ze donderdag 8 augustus op een prachtige vierde plaats. Maar de Fransen zeilden de race van hun leven, winnen de afsluitende race en pakken daarmee de vijfde plaats van het TeamNL-duo af.

Lambriex en Van de Werken missen nét de medalrace

Floris van de Werken en Bart Lambriex kwamen als drievoudig wereldkampioen en topfavoriet naar de Spelen, maar de olympische droom leek al snel voorbij voor het Nederlandse duo. Op één punt verschil vielen ze namelijk buiten de top tien, en zouden ze de medalraces missen. Ze sloegen op de start van de eerste wedstrijd van de dag om, en begonnen met een grote achterstand. ‘s Avonds na de laatste race werd het als tiende geplaatste Chinese team onverwacht nog bestraft voor een onjuist geplaatst compensatiegewicht. Door de straf voor China zouden Lambriex en Van de Werken echter tóch nog op een tiende plaats eindigen, waardoor ze mee zouden doen met de medalraces én een kans zouden maken op een bronzen medaille. Op de ochtend voor de medalrace is de diskwalificatie van de Chinezen echter omgezet in een lagere straf, waardoor het puntenaantal van het Nederlandse duo te hoog is om nog op het podium te eindigen. Vrijdag zeilen ze wel goed in de medalrace, waar ze tweede worden. Zo eindigen ze uiteindelijk als zesde op de Olympische Spelen.

© Sander van den Borch

Succesvoll surfers en kiters

Luuc van Opzeeland (iQFoil) domineert de kwartfinale en de halve finale en plaatst zich voor de finale met Grae Morris uit Australië en de Israëliër Tom Reuveny. In die finale op zaterdag 3 augustus kent Van Opzeeland geen heel scherpe start en ligt bij de eerste boei derde. Gedurende de race ligt hij nog even op kop, maar eenmaal over de finish is het een derde plaats. Brons voor de Nederlandse windsurfer.

Ook Annelous Lammerts (KiteFoil) heeft een podiumplaats bemachtigd. Lammerts vaart op donderdag 8 augustus een geweldige tweede race in de finale, waardoor ze haar directe concurrent voorblijft en de bronzen plak binnensleept.

Sara Wennekes (iQFoil) wist het helaas niet te schoppen tot de medelrace. Hij Olympisch avontuur eindigt na veertien races in het eindklassement uiteindelijk op de zestiende plaats. De teleurstelling was groot, maar deelnemen aan de volgende Spelen lijkt haar en mooi doel.

Kortom: we mogen trots zijn op de TeamNL-zeilers die 2 gouden en 2 bronzen plakken mee naar Nederland nemen.

Annelous Lammerts (rechts) pakt brons.

Omslagfoto en foto’s: © World Sailing / Sander van der Borch

Last modified: 13 augustus 2024
Sluiten