Nieuws

Zeegras maakt comeback in de Waddenzee

En dat is positief

17:12

Goed nieuws: het gaat over het algemeen goed met het ingezaaide zeegras in de Waddenzee. Het grootste herstelde droogvallend zeegrasveld ter wereld bij Griend is in 2024 met ruim 400 hectare verder gegroeid. En bij Ameland lijkt in de toekomst zelfs groot herstel mogelijk.

Door de aanleg van de Afsluitdijk en de Deltawerken, maar ook door ziekten en verslechterde waterkwaliteit is het zeegras in de meeste delen van de Nederlandse wateren verdwenen. Zeegrasherstel is als doel opgenomen in de Kaderrichtlijn Water (KRW). Zeegras biedt veel voordelen, zo legt het bijvoorbeeld ronddwarrelend slib vast, vormt het leefgebied voor vis en slakken en slaat het veel CO2 op. Kortom: het staat aan de basis van een gezond onderwaterleven.

De ingezaaide plantjes groeiden

Dat zeegras in 2024 op alle locaties in de Waddenzee redelijk tot goed is aangeslagen, is de belangrijkste conclusie die uit de monitoring getrokken kan worden. Bij Ameland is de ontwikkeling van de zeegrasvelden zelfs zo rooskleurig dat in de toekomst grootschalig herstel mogelijk lijkt.
Ook in de nieuwe proefvelden, bij Ballastplaat en de Waardgronden, groeiden de ingezaaide plantjes. Pas na een aantal seizoenen weten we of het zeegras zich definitief vestigt op de nieuwe locaties, want groot zeegras is eenjarig en komt jaarlijks uit zaad op. In de zomer van 2025 weten we pas of de zaadjes de winter op de nieuwe proefvelden hebben overleefd.

Foto: © Rijkswaterstaat | Rob Jungcurt

Van 30 hectare naar 1668 hectare

Bij Griend ligt het grootste herstelde droogvallend zeegrasveld ter wereld. Dat is de laatste jaren flink in omvang toegenomen door inzaaien en natuurlijke groei. Het begon In 2018 met 30 hectare en nu is dat 1668 hectare. Hoewel het zeegrasveld qua oppervlakte groter is geworden, is het aantal planten per hectare in 2024 minder dan andere jaren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals weersomstandigheden en lokale factoren.

Op sommige plekken op het Wad ontwikkelt het zeegras zich goed, terwijl andere locaties niet of minder goed aanslaan. Toch levert dan ook nuttige informatie op, want door de omgevingsfactoren van de verschillende locaties met elkaar te vergelijken wordt steeds meer duidelijk.

Aanpak voor 2025

De komende tijd worden de verzamelde data uit metingen en veldinspecties verder uitgewerkt en bestudeerd. Begin 2025 is de rapportage hiervan beschikbaar en op basis daarvan wordt de aanpak voor 2025 gemaakt.

Omslagfoto: © Rijkswaterstaat | Rob Jungcurt

Tags: Last modified: 23 oktober 2024
Sluiten