De Conny van Rietschoten Trofee is uitgereikt aan… Kiran Badloe! Zijn windsurfprestaties in de afgelopen twee jaar* wogen volgens de jury zwaarder dan de zeilprestaties van de andere genomineerden, Marit Bouwmeester en het duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz. De prijs werd op 21 december uitgereikt door Stichting Zeiltrophy en het Watersportverbond.
In 2019 had je deze prijs al gewonnen, en nu weer! Van harte gefeliciteerd.
Dankjewel. Het is een hele eer.
De laatste jaren heb je eigenlijk alles gewonnen wat er te winnen valt. Hoe kijk je terug op de afgelopen tijd?
Met heel veel goede en mooie herinneringen, en ook dat het heel succesvol was. Na de Olympische Spelen in Rio stelden we het doel om zo veel mogelijk te gaan winnen. Ik zat samen in een team met Dor (Dorian van Rijsselberghe, red), onder leiding van Aaron (McIntosch, red). Dor en ik hebben allebei echt goed gevaren. De laatste jaren had ik wat meer de overmacht in de RS:X klasse. En toen Dor gestopt was, kon ik die stijgende lijn doorzetten en leerde ik dat ik ook alleen goed kon presteren en excelleren. Met dat fijne gevoel ging ik afgelopen jaar in, en de Spelen gaven natuurlijk een extra boost. Als die dan ook nog eens goed gaan dan denk je: ik heb nu eigenlijk alles gedaan wat er te doen valt binnen deze klasse. Dat is gaaf.
Je zegt het zelf al: je hebt nu eigenlijk alles gedaan. Een gouden medaille op de Olympische Spelen, drie wereldkampioenschappen en een Europese titel. Wat is nu je plan?
Het mooie is dat de RS:X klasse van de Olympische kalender is gehaald, en we er een foilboard voor terugkrijgen. Dat is voor mij perfect qua timing. Foilen vergt hele andere techniek, andere skills, een andere lichaamsbouw. Ook tactisch moeten we het anders gaan lezen: je moet nu veel sneller door de wind heengaan. Dus er komt eigenlijk in een keer een hele andere skillset naar voren, waarvan ik nog niet weet of ik die beheers. Dat is voor mij een leuke, nieuwe uitdaging.
Dus je bent blij dat de RS:X klasse wordt opgeheven en dat je nieuwe doelen binnen de iQfoil klasse kan gaan zetten?
Ik was met liefde ook doorgevaren op de RS:X, hoor. Maar als je dag in dag uit het water opgaat weet je al wat je gaat doen. Qua zeiltrim heb je alles uitgevonden, qua tactiek weet je hoe je de wind moet lezen, qua techniek is het toepassen in plaats van ontdekken. En nu met het foilen is het eigenlijk alsof ik tien jaar terugga in mijn carrière. Nu mag ik weer alles uitvinden en erachter komen hoe het precies werkt. Het is bijzonder dat ik dat hele proces twee keer mag meemaken in één loopbaan.
Ik ben wel heel blij dat deze switch van RS:X naar foil nu plaatsvindt. Als ik geen medaille had gehaald op de RS:X had ik wel met een zuur hoofd gedacht, deze kans krijg ik nooit meer. De timing is perfect.
Bij de iQfoil was je al wel Europees kampioen geworden in 2020.
Dat is waar, maar ik wil meteen zeggen dat dat geen garantie biedt voor de toekomst. Toen was de klasse net nieuw. Niemand had echt een idee wat we precies aan het doen waren. Dat EK was het moment dat we elkaar voor het eerst zagen en dachten, goh, jij hebt ook leuk materiaal, en hoe sta jij er eigenlijk op? Ik moet eerlijk zeggen dat sinds die wedstrijd is geweest, de jongens die door zijn gegaan met het foilen en dus niet naar de Spelen zijn gegaan, enorme stappen hebben gezet. Wat ik op dat EK heb laten zien zegt eigenlijk niets meer.
En wanneer is het moment dat je beter weet waar je staat binnen de iQfoil-klasse?
In april en mei hebben we de World Cup en het EK. Dan heb ik een paar maanden training gehad en zou er wel enigszins een indicatie gemaakt kunnen worden over war ik ongeveer sta binnen die klasse. Als ik heel ambities mag dromen hoop ik op een podiumplaats. Maar realistische gezien weet ik niet of dat haalbaar is. Maar als ik met drie maanden in de top tien of twintig zit, geeft dat wel potentie aan.
Ben je pas sinds de Olympische Spelen meer gaan foilen?
Ik heb het altijd wel een beetje gedaan. Als ik wilde ontspannen na een dag trainen met de RS:X, ging ik even twee uurtjes foilen. Maar nu wordt dat mijn hoofddiscipline. Ik was wel al langer bezig met de foil klasse: we zijn zelf heel actief geweest in de push dat deze foil olympisch moest worden.
Hoe zie jij de Nederlandse dominantie in de foiling klasse?
Die is goed aanwezig. We hebben een jongen die derde is geworden op het WK en een andere jongen werd tweede op het EK. Ook hebben we een jongen van Bonaire, en als ik niet overdrijf, is hij ’s werelds beste windsurfer allround. Als ik mezelf hierbij reken, kunnen wij met z’n vieren voor best wat problemen gaan zorgen internationaal.
En je coach Aaron, die overigens ook in de prijzen viel (Coach van het Jaar), gaat hij ook mee naar de iQfoil?
Hij gaat gewoon mee. Die kennis met het foilen hebben we inmiddels wel. We dokteren het wel uit en kijken af waar nodig. Aaron is onwijs veelzijdig. Hij heeft ook al olympische campagne gedraaid in de Tornado catamaran. Hij heeft een zeilachtergrond en heeft pas later het windsurfen opgepakt, dus hij weet zo veel van verschillende boten. Eigenlijk kan hij elke boot coachen, omdat hij zo goed weet hoe iets hard op of door het water kan gaan. Dat hij de Coach van het Jaarprijs heeft gewonnen is super en meer dan verdiend. Aaron komt uit Nieuw-Zeeland en deze mensen hebben best wel een nationale trots. Dat hij Nederland al zo veel gouden medailles heeft bezorgd is hartstikke bijzonder. Wat mij betreft mag er een standbeeld van hem in het hoofdstad, maar dan moet ik denk ik nog aan een aantal touwtjes trekken.
*Vorig jaar is er geen Zeiler van het Jaarprijs uitgereikt, omdat er door coronamaatregelen te weinig zeilprestaties waren neergezet.
Beeld: (c) Stichting Zeiltrophy en World Sailing / Sailing Energy
Tags: Conny van Rietschoten Trofee, Zeiler van het Jaar Last modified: 23 december 2021