Nieuws

Zo volg je DutchSail in de eerste Women’s America’s Cup

Voor de allereerste keer in de 172 jaar dat het sportevenement bestaat is er een apart toernooi voor vrouwen.

10:23

EBS safety training JAJO TEAM DUTCHSAIL at BC-opleidingen in Enkhuizen.

Na het jeugdtoernooi van de America’s Cup, dat is gewonnen door Italië, is het komend weekend de beurt aan de vrouwen. Voor de allereerste keer in de 172 jaar dat het sportevenement bestaat is er een apart toernooi. Twaalf teams doen in de foilende AC40’s mee in spannende fleetraces.

October 01, 2024. PUIG Women’s America’s Cup, Official Practice.

Wie

In het Nederlandse team van JAJO Team DutchSail zitten vijf dames. Het Olympisch gouden duo Odile van Aanholt en Annette Duetz, Arianne van de Loosdrecht, Ismene Usman en Willemijn Offerman. Zij nemen het op tegen vijf teams uit landen die zijn uitgenodigd voor het toernooi. Spanje, Zweden, Canada, Australië en Duitsland.

Wat

Het Nederlandse team zeilt in de eerste ronde in Poule B. Met de teams die niet onderdeel zijn van een team dat ook in de AC75’s rondscheurt. Die zes zitten in Poule A. Ze zeilen in de onedesign AC40 boten. Met zijn zessen tegelijk tegen elkaar in het wedstrijdveld. Na acht kwalificatiewedstrijden gaan de beste drie teams, uit beide poules, door naar de finales.

Foto: America’s Cup

Waar

De races zijn in Barcelona. Het team is daar al een paar weken maar heeft nog slechts enkele dagen in de AC40 kunnen trainen. Een AC40 van een ander team huren is peperduur, dus hebben ze een jaar lang in een simulator geoefend. Ze hebben het voordeel dat ze al mee hebben kunnen kijken bij de mannen in de jeugdcompetitie, al hadden die wel moeite met de verschillen tussen de simulator en de echte wereld. Vooral voor de trimmers is het verschil groot.

Wanneer

Deze week zijn de dames aan het trainen in de echte boten. Op vijf oktober beginnen ze aan de kwalificatiesrondes. Er zijn dan vier dagen lang twee races per dag. De wedstrijden zijn allemaal live te zien op YouTube of de website van de America’s Cup. Elf oktober begint de final series, bestaande uit vier fleetraces, met de beste zes teams uit de twee poules. Dertien oktober is de finale tussen de twee beste teams. Het complete programma vind je hier.

Lees ook: DutchSail klaar voor Barcelona

Last modified: 2 oktober 2024
Sluiten