Nieuws

Wie het eerst in winterberging is: Antwerp Race 2024

De zuidelijke seizoens-afsluiter voor 114 jachten

14:57

De 34 mijl lange Antwerp Race gaat dit jaar voor alle klassen vanuit Terneuzen van start. Dit keer op zaterdag 19 oktober. De wedstrijd naar Antwerpen vormt de seizoens-afsluiter voor zowel Belgische als zuidelijk gestationeerde Nederlandse jachten. Dit jaar zijn er 114 jachten ingeschreven, voornamelijk in de zes CR-klassen (CR staat voor Cruiser Rating, Belgische tegenhanger van het Nederlandse SW) en in de IRC. Ook neemt een aantal sportboten deel.

Vide-impressie van Antwerp Race 2023

Traditioneel gaan de grotere jachten voor de line honours – wie als eerste over de finish is – maar door de vele klassen is er ook voor de andere deelnemers voldoende kans op een prijs.

Finish (bekijken) en avondprogramma Antwerp Race

De finish van de wedstrijd vindt plaats bij restaurant Zuiderterras, maar in de mijl ervoor valt de wedstrijdvloot ook al goed te aanschouwen. Op diverse plaatsen langs de linker- en rechteroever, zoals bij de watersportverenigingen (die voor de gelegenheid ook voor niet-leden geopend zijn) is de eindsprint goed te bekijken.

De deelnemers varen daarna terug naar de Jachthaven Antwerpen Linkeroever. Naast de wedstrijd zelf is het avondprogramma minstens zo belangrijk: diner en festiviteiten vinden plaats in de ‘Race Village’ aan de zuidkant van de jachthaven.

Stremming sluizen Hansweert

Doe je mee en moet je nog in Terneuzen geraken door het Kanaal door Zuid-Beveland? De wedstrijdorganisatie laat weten dat er werkzaamheden aan de sluiskolken te Hansweert worden gedaan deze week, waardoor de wachttijden langer zijn dan gebruikelijk.

Spontane wedstrijd naar winterberging
De Antwerp Race kwam voort uit de spontane jaarlijkse verzameling van zeilers in Breskens en Terneuzen, die hun boot vanuit hun zomerligplaats in Zeeland naar de winterberging in Antwerpen brachten. Sinds 1988 vormen de wedstrijd, het diner en het daaropvolgende feest, de afsluiter van het zomerseizoen. De wedstrijd wordt in 2024 voor de 36ste keer gezeild en wordt georganiseerd door een samenwerking van zes watersportverenigingen.

Zeilen naar Antwerpen

In 2021 zeilde redactieboot Zoef mee in de Antwerp Race. We schreven over de wedstrijd en over zeilen naar Antwerpen in Zeilen 01/2022.
Nummer niet meer in huis? Als abonnee kun je gratis digitaal lezen via de Zeilen-app (Google Play of App Store). Nog geen abonnee? Abonneer je hier!

Beeld (c) Sanne van Giel, Ben Rutte en Erik van Kasteel

Last modified: 14 oktober 2024
Sluiten