Internationale wedstrijden, Nieuws

Violette Dorange, jongste schipper Vendée Globe ooit, finisht als 25e

"Je bent soms dichter bij het ISS dan bij de volgende mens op aarde"

07:30

Les Sables d'Olonne (c) Jean-Marie Liot/Alea


Na iets meer dan drie maanden op zee, zeilde Violette Dorange op haar 23e over de finishlijn van de Vendée Globe. De Franse zeilster is hiermee de jongste schipper ooit in de geschiedenis van de race. Met haar prestatie wist ze niet alleen het record van de Zwitserse schipper Alan Roura te verbreken (die op het moment van de 2016-editie acht weken ouder was dan Dorange), maar maakt ze ook een blijvende indruk in de zeilerij.

(c) Thomas Deregnieaux / Qaptur

Dorange heeft al eerder bewezen wat ze als zeiler in haar mars heeft, van Optimist-zeiler tot medaillewinnaar van de Jeugd WK 420. Op haar 18de voer ze de Mini Transat. In aanloop naar de Vendée Globe werd ze achttiende in zowel de (solo) Transat CIC als in de New York-Vendée, de wedstrijd terug over de Atlantische Oceaan.

Opgewacht door een volle kade

“Drie maanden zonder een mens te zien, en vandaag de enorme menigte die me opwacht, dat is fantastisch!”

Violette vaart het havenkanaal binnen in Les Sables-d’Olonne, Frankrijk, op 9 februari 2025 (c) Jean-Marie Liot/Alea


Ondanks de zorgvuldige voorbereiding van haar team op de verwachte ontvangst, werd Dorange overrompeld door het aantal mensen op de kades. Menig toeschouwer kwam kijken naar die jonge, Franse vrouw, die ‘s werelds zwaarste solozeilwedstrijd volbracht. Haar – online – populariteit vertienvoudigde tijdens de Vendée Globe; van 50.000 volgers op Instagram bij de start, tot maar liefst 557.000 aan het einde van de race.

(c) Jean-Louis Carli / Alea)

‘Onmogelijk avontuur’

Zo’n drie maanden zeilde Dorange over de oceanen met haar boot DeVenir, van het Franse woord voor ‘worden/ontstaan/toekomst’. De boot heeft die naam met een reden gekregen. Het is een naam die volgens haar symbool staat voor zelfvertrouwen, het overtreffen van grenzen en het aangaan van onmogelijke avonturen. Ondanks de naam, was de reis allesbehalve eenvoudig. Zo besloot ze vlak voor Kaap Hoorn twee dagen te wachten, omdat er veel wind werd verwacht. “Achteraf gezien viel de hoeveelheid wel wind mee en was die keuze misschien niet de juiste. Vooral omdat er tijdens de extra zeilwissel een windvlaag kwam die mijn zeil in het water blies,” vertelt Dorange.

(c) Thomas Deregnieaux/Qaptur

Desondanks gaf ze zich niet gewonnen. Ze hield haar koers, leerde van haar keuzes en finishte uiteindelijk als 25e. “Het is uniek, je bent helemaal alleen op de oceaan, en bent soms dichter bij het ISS – International Space Station – dan bij de volgende mens op aarde,” vertelt Dorange over haar reis.

Meer Vendée Globe

Na haar prestatie gaf ze aan een moment van ontspanning te willen nemen. “Ik ga de tijd nemen om even tot rust te komen, van alles te genieten en de druk los te laten. Maar natuurlijk, ik wil doorgaan met oceaanzeilen en meedoen aan toekomstige edities van de Vendée Globe.”

Last modified: 19 februari 2025
Sluiten