Een aantal weken geleden berichtten we over de aanstaande invoering van de verzegelingsplicht van de buitenafvoer van vuilwatertanks en toiletten aan boord. In het kort houdt deze plicht in dat de buitenafvoer van vuilwatertanks en toiletten aan boord op de binnenwateren verzegeld moeten zijn. Dit om te voorkomen dat er op de binnenwateren toiletwater geloosd wordt. De invoering van de verzegelingsplicht hing af van de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2023. Het Besluit activiteiten leefomgeving, waarin de verzegelingsplicht wordt opgenomen, is daar onderdeel van. Afgelopen vrijdag is echter bekend geworden dat de invoering van de Omgevingswet wederom met een half jaar wordt uitgesteld. De nieuwe beoogde datum van invoering is op dit moment vastgesteld op 1 juli 2023. Dat betekent dus ook de verzegelingsplicht van de vuilwatertanks 1 januari aanstaande nog niet van kracht is.
Overzicht vuilwaterinnamepunten
Ondertussen is Waterrecreatie Nederland bezig om het aantal vuilwaterinnamepunten in Nederland op een overzichtelijke manier in kaart te brengen. De inventarisatie van de innamepunten is in volle gang en wordt deze winter voortgezet. Via een viewer zijn de innamepunten die tot nu toe verzameld zijn al zichtbaar. Daarnaast is er een melder waarmee correcties, onvolledigheden of ontbrekende punten gemeld kunnen worden.
Omslagfoto (ter illustratie): Beeldbank Rijkswaterstaat
Last modified: 18 October 2022
Is er ook eenverzegelingsplicht bij zee zeilen??
De verzegelingsplicht zal alleen op de binnenwateren gaan gelden.
OK, ligplaats Grevelingen en vaargebied Zeeuwse wateren en Noordzee.
Moet je dan op binnenwater (Grevelingen) verzegeld zijn en mag het zegel verbroken worden zodra je buitengaats vaart? En moet het bij terugkomst weer aangebracht worden? (De Oosterschelde is overigens al geen binnenwater meer.)
Of hoef je niet te verzegelen als je (regelmatig) buitengaats verkeert.
Bij wie ligt de bewijslast?
Is een bonnetje dat je dit seizoen al een keer in Zierikzee gelegen hebt voldoende of moet uit het logboek blijken dat je bv meer dan 50% buitengaats verkeert?
Oosterschelde is al geen binnenwater meer? Volgens de Wet grenzen Nederlandse territoriale zee (1985) is de grens tussne zee en binnenwater de laagwaterlijn die zich langs de kust vormt, met de in het tweede en vierde lid genoemde basislijnen, voor zover deze zeewaarts daarvan zijn gelegen, de grens tussen de binnenwateren en de territoriale zee van Nederland. Daarop volgen de coordinaten/vuurtorens/landhoofden waarlangs de basislijn is getrokken. Westershelde/Oosterschelde en Wadden zijn dan binnenwater. Kijk je bij visserijzones op de site van RVO dan is Westerschelde, Oosterschelde en Wadden wel kustwater. Dus het is even afwachten welke referentie de verzegelingsplicht gaat hanteren, maar ik heb wel een donkerbruin 🙂 vermoeden. Bewijslast ligt overigens altijd bij de gebruiker, ook bij vermoedens van illegale handel en (mensen)smokkel zoals ik heb mogen ervaren (controle op gehad op zee). Dat zal voor de verzegeling niet anders zijn.
tja, pleziervaart pesten zou ik dit willen noemen. hoeveel dagen vaart n gemiddeld pleziervaartuig? die eens gek: 20 weekenden en dan 30 dagen vakantie. meestal liggen de vaartuigen in n jachthaven waar toilet ed aanwezig is. buitenuit, meest in friesland is het wel lastiger. maar dat plasje en af en toe n poepje is toch niet zo heftig als daar spul wat er uit n vuil watertank komt. daar laatste is pure amoniak. daarbij werken de meesta stations waar jhr de vuilwatertank kunt legen niet, nee ook niet op de jachthavens. kortom pak de 365 dagen vaarders aan, de vrachtschepen, de riviercruisers, de klippers, veel mensen, veel afval.
last die plezier vaarder met rust
en wie brengt die bezegeling aan, wie verbreekt die en wie zet die er Daan weer op? en handhaving? nu is er al nauwelijks controle op t water op hardvaren, slecht vaargedrag enz.
t wordt weer uitgesteld, daar is n spreekwoord voor, toch. van uitstel komt afstel. laten we daar maar op hopen.
enne, ik heb niet eens plek voor n vuilwatertank.
Waar stopt de regelgeving? In de jachthavens liggen enorm veel jachtjes.
Echter het gemiddeld aantal vaardagen per jacht is zeer laag, nl 1,2 dagen per jaar. Zeker 40% heeft geen wc aan boord. Bijna alle jachthavens hebben goede sanitaire voorzieningen. Het lozen van wc water (op open water) zal zeer beperkt zijn en grotendeels biologisch afbreekbaar. Welke (gevaarlijke) bacteriën overleven in relatief koud water? Watersporters houden meestal van de natuur en lozen niet op zwemplaatsen. Informeren en sensibiliseren, geef watersporters het vertrouwen en ze gaan hier verstanding mee om.
?????? Wat denken die recteactie-rakker wel? Er is een wet en en die moet, zoals elke wet nageleefd worden. En inderdaad, als alle bootjes en boten iedere dag zouden uitvaren konden we voor de nodige grote boodschap niet eens de haven in!
Ja en dan moeten al die mensen die op toiletloze bootjes varen op de emmer.
Maar zelfs dan, als op een mooie dag is misschien op alle bevaarbare wateren 20 a 25% van alle recreatie bootjes op het water zouden zijn, ja dan zal sporadisch een grote boodschap in het vaarwater belanden. Een plasje, ja dat mag en de afwaschemicaliën mogen ook. Zelf verdun ik daarom het afwasmiddel eerst nog zo’n 50% en ook dan werkt het nog prima met eenzelfde scheutje als ware het niet verdund.
Op de meeste serieuze recreatieschepen zit een onderwatertoilet en bij oudere schepen is uiteraard geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat een vuilwatertank ergens een plek moet krijgen. Deze onderwatertoiletten hebben een rubberen manchet die voorkomt dat water instroomt. Om daar fecaliën door te krijgen wordt deze het als het waren vermalen en komt het met een enorme verdunning in het water. Vissen en waterorganismen doen het in de kortste keren verdwijnen. En uiteraard, zo al eerder opgemerkt, je doet het niet waar Anderen er in de meest letterlijke zin last zullen hebben. Dat een inspecteur meldde dat hij op een of ander Fries meer een positieve meting heeft gedaan, zal geen unicum zijn als daar wat eerder een passagierschip voorbij is gekomen dn niet te vergeten een overlopende vuilwatertank met chemicaliën.
En dan, wat zal de bijdrage van een gemiddeld recreatieschip zijn met één tot maximaal gemiddeld drie personen aan boord. Indien die op een door de beroepsvaart druk bevaren water wat doen.
Het is toch wel het spreekwoordelijk schieten met een kanon op een mug. En toch huldig ik als iedereen “Houd het water schoon en vruchtbaar”, maar dan zonder chemicaliën.
Volgens mij poepen vogels en vissen ook gewoon in het water en in grotere mate dan watersporters, dus ik zie de verzegeling niet zo van nut zijn.
ik zou de sommen wel eens willen zien waar deze wet op gebaseerd is.
Was een komma fout…….
Na november zijn alle vuilwaterstations afgesloten. Ik kan dan mijn vuilwatertank niet meer legen. Mag ik dan het zegel verbreken?
Mocht in de laatste Zeilen lezen dat bij terugkeer van zee de verzegeling opnieuw aangevraagd en aangebracht moet worden. Dat is dus compleet onmogelijk. Wat gaat dat kosten? Hoe lang zit er tussen de aanvraag en het aanbrengen van het zegel? Hoeveel ambtenaren zijn hiervoor beschikbaar?
Persoonlijk denk ik dat je met een “ik kom recentelijk van zee en wacht nog op een nieuw zegel” voorlopig uit de voeten kan.
Als er al gecontroleerd wordt… want dat zie ik ook nog niet zo snel gebeuren. Daar heeft echt niemand tijd voor. De waterpolitie heeft al niet eens tijd om met speedboot racende pubers tussen zwemmers vandaan te houden.
Het streven naar schoner water is op zich nobel, maar de industrie is nog altijd factoren vervuilender dan die paar poepende watersporters. Pak dat liever eerst aan. Ik zwem liever tussen de drollen dan door de PFAS.