Of je het juiste anker hebt? Dat weet je als het de boot op haar plaats houdt en je rustig kunt slapen. Maar wat is de rol van de ankerketting en wanneer is een ankergewicht nuttig? Een diepe duik in het krachtenspel tussen boot en bodem lees je in Zeilen editie 04/2025.
Eerst even waar dit artikel niet over gaat: we gaan hier geen ankers met elkaar vergelijken. Dat is al door vele anderen gedaan, en steevast blijkt: moderne ankers (denk aan Rocna, Mantus, Ultra) graven goed in en hebben een grote houdkracht, maar ook oudere types (CQR, Delta, Bruce) houden een boot prima op haar plek.
Wel is het belangrijk dat het anker goed ingraaft en dat het bij grote trekkracht in een storm niet uitbreekt. Daarvoor is eigen lijk maar één ding echt belangrijk: de hoek waaronder aan het anker wordt getrokken. Hoe kleiner die hoek – dus: hoe meer horizontaal in plaats van schuin omhoog – hoe beter het anker blijft zitten.
Loos geven
Als je het anker laat vallen en precies stopt wanneer het de bodem raakt, loopt de ketting recht omhoog (90 graden). Daarna vier je nog een aantal keer de waterdiepte: je geeft loos, of in moderner Nederlands:
je zet scope. Dit zorgt ervoor dat je onder een betere hoek aan het anker trekt, ook wanneer de ketting helemaal strak staat, zoals je in de illustratie hieronder kunt zien. Drie keer de waterdiepte blijft bij licht weer net zitten; beter is vijf of liefst zeven. Je trekt dan onder zo’n 9 graden aan het anker. Nóg meer loos geven heeft weinig zin: met tien keer de waterdiepte krijg je een hoek van 6 graden, slechts iets beter dan bij 7:1.
Kettingdoorhang en ankergewicht
Een lijn staat vrijwel direct strak, dus de scope bepaalt de trekhoek. De ketting heeft meer gewicht, waardoor die doorhangt en zo bij het anker meer horizontaal loopt dan bij de boot. Door een ankergewicht halver wege de lijn of ketting te bevestigen, bereik je hetzelfde: het stuk ketting of lijn tussen anker en gewicht loopt meer horizontaal. Als je niet te hard trekt, ligt de ketting of lijn mogelijk zelfs op de bodem: een trek hoek van 0 graden. De illustraties hier boven tonen de loop van de ketting of lijn bij verschillende trekkracht.
Zeilen 04/2025
Wil je de rest van dit verhaal lezen? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.
Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.
Omslagfoto: © JOEBELANGER – ISTOCK
Tekst: Geert Folkertsma