De Sea Ranger Service zoekt weer een nieuwe lichting jongeren die zich in willen zetten om de Europese kusten te herstellen. De eerste stap naar Sea Ranger worden is het bootcamp: een uitdagend trainingskamp van acht dagen. Na het bootcamp krijgt een selectie van de deelnemers een betaalde baan als Sea Ranger aangeboden.
Bootcamp
Het bootcamp is van 7 tot en met 14 februari 2025 en heeft plaats voor dertig deelnemers van 18 tot en met 29 jaar. De Sea Ranger Service selecteert daarna zeven deelnemers voor de nieuwe lichting Sea Rangers, die betaald krijgen om belangrijke ecosystemen aan de kust, zoals zeegras, te herstellen. Een vooropleiding is niet nodig om je aan te melden, fit zijn en kunnen zwemmen wel. Tijdens het trainingskamp worden de deelnemers fysiek uitgedaagd en trainen ze hun teamvaardigheden en mentale veerkracht. Op zaterdag 14 december is de Bootcamp open dag, waar je van huidige Sea Rangers meer te weten kunt komen over het kamp en de baan.
Kustherstel
Deze nieuwe lichting Sea Rangers zal zich specifiek gaan richten op het herstellen van de Europese kust. In tegenstelling tot de ‘originele’ Sea Rangers gaan ze dus niet (direct) op het zeilschip van de sociale onderneming aan de slag. “Het is eigenlijk een nieuw profiel Sea Ranger,” legt oprichter Wietse van der Werf uit. “Ze richten zich specifiek op zeegrasherstel en het aanplanten en monitoren daarvan. Er is in Europa een hele grote vraag naar wat wij doen; de organisatie barst bijna uit haar voegen. We zijn echt een pijplijn van jong talent dat actief aan klimaatonderzoek doet en mitigatiewerkzaamheden uitvoert.”
De jongeren zullen niet alleen in Nederland aan de slag gaan, maar ook in andere delen van Europa, zoals Frankrijk en Spanje. Van der Werf: “Op den duur willen we nog meer specialistisch onderzoek gaan doen. Vanaf volgend jaar hebben we al een kleine werkboot voor de kustherstellers. De rol van Sea Ranger wordt steeds diverser.” Niet alle jongeren die zich aanmelden doen dat puur uit motivatie om zich in te zetten voor natuurherstel: “Sommigen zoeken een stukje avontuur, of lijkt het gewoon stoer. Maar het Sea Ranger zijn verandert hen ook echt: je bent toch onderdeel van iets groters dan jezelf. Voor een gezamenlijke missie gaan is iets krachtigs, dat doet wat met mensen.”
De Service
De Sea Rangers, ook weleens ‘boswachters van de zee’ genoemd, houden zich sinds 2018 bezig met kustherstel, natuurbehoud en maritiem onderzoek. De sociale onderneming heeft een eigen werkschip, Fantastiko, en in 2025 komt daar een tweede zeilschip bij. Daarnaast wil de organisatie een impact maken op sociaal vlak, door jongeren met verschillende achtergronden op te leiden in de maritieme sector. De Sea Ranger Service breidt steeds verder uit en heeft nu ook een afdeling in het Verenigd Koninkrijk. Meer informatie over de werkzaamheden en het bootcamp van de Sea Ranger Service vind je op searangers.org.
Lees ook: Sea Rangers starten met herstel zeegras in Oosterschelde
Beeld: Sea Ranger Service
Last modified: 4 december 2024