Nieuws

Recap America’s Cup

Een terug- en vooruitblik op de oudste zeilwedstrijd ter wereld.

08:59

October 19, 2024. Louis Vuitton 37th America's Cup, Prizegiving. EMIRATES TEAM NEW ZEALAND, winners of the America’s Cup.

De 37e America’s Cup is ten einde. Emirates Team New Zealand weet voor de derde keer op rij te winnen en gaat door met haar zegetocht op foils. Een terug- en vooruitblik op de oudste zeilwedstrijd ter wereld. De organisatie meldt dat er 2,56 miljoen bezoekers in Barcelona zijn geweest in de 59 dagen van het evenement.

Races

De teams beginnen eind september met de Preliminary regatta, die de Kiwi’s overtuigend winnen. Het is de eerste keer dat de nieuwe AC75’s in actie te zien zijn. Dan doet Nieuw-Zeeland mee in de Round Robbins van de Louis Vuitton Cup. Waar Orient Express Team France als eerste afvalt. De finales zijn tussen INEOS Brittania en Luna Rossa Prada Pirelli. De Italianen denken dat ze gebakken zitten maar hebben veel materiaalpech, en moeten na een eindstand van 7-4 het toneel verlaten.

Het hoofdevenement gaat van start. De verdediger racet tegen de uitdager. Emirates Team New Zealand heeft in de tussentijd niet stil gezeten en is tijdens de Louis Vuitton Cup doorgegaan met trainen. INEOS Brittania heeft al heel wat matchrace-ervaring opgedaan om in het eindtoernooi te komen. Toch verliezen ze de eerste vier wedstrijden. Eén dag kunnen ze weerstand bieden en pakken ze twee punten. Maar daarna is het al snel afgelopen.

Ze leggen het af in de manoeuvres. De rechte stukken kunnen ze wel bij blijven en soms zelfs inlopen maar na iedere gijp of overstag verliezen komen ze verder op achterstand. De dubbele schoot op Taihoro, die ervoor zorgt dat ze de dubbele grootzeilen apart kunnen bedienen, lijkt uiteindelijk doorslaggevend te zijn.

Nieuwe onderdelen

Tussen de evenementen met de AC75’s door zijn er ook nog de Youth America’s Cup en voor het eerst de Women’s America’s Cup. Beide worden gewonnen door Luna Rossa Prada Pirelli. Die al langere tijd in hun eigen AC40 hebben kunnen trainen.

Iedereen is laaiend enthousiast over deze onderdelen. Nederland doet hierdoor voor de allereerste keer mee aan een onderdeel van de America’s Cup. Het fleetracen ziet er spectaculair uit. De jeugd eindigt in de eerste ronde als elfde van de twaalf teams die meedoen. De dames komen verder, ondanks dat ze weinig in het echt hebben kunnen trainen, en worden vijfde in de halve finales.

De wedstrijden van de grote boten zijn te zien op kanalen van de NOS met Nederlands commentaar van de zeilers uit JAJO Team DutchSail.

38e America’s Cup

Van tevoren was al in het geheim afgesproken dat de Britten en de Nieuw-Zeelanders elkaars verdediger en uitdager zouden worden voor de volgende editie. De Britten voegden de daad bij het woord op het moment dat de Nieuw-Zeelanders over de finish kwamen en dienen hun uitdaging in bij de nieuwe winnaar. Die accepteert hem een dag later.

Wanneer en waar de volgende America’s Cup zal zijn is nog niet bekend. Wat wel al zeker is, is dat die in de AC75 gevaren wordt. Met ruimte voor innovatie natuurlijk. Ook is de kans dat de Women’s- en Youth America’s Cup opnieuw een plek krijgen in het programma heel groot. Net als de AC40’s. De grote organisatiebaas Grant Dalton heeft wel al gezegd dat het niet verplicht gaat worden om vrouwen aan boord van de AC75’s mee te nemen. Andere teambazen, zoals die van Orient Express Team France staan daar wel voor open.

Lees ook: Liveblog America’s Cup

Lees ook: Update America’s Cup: DutchSail eindigt in de halve finales en hoofdevenement begint

Last modified: 23 oktober 2024
Sluiten