Nieuws

Praktijktest droogtoiletten: alternatieve opties

Welke oplossingen zijn er nog meer?

18:29

praktijktest droogtoiletten

Per 1 januari 2026 wordt de verzegeling van de vuilwatertank- en toiletafvoer verplicht, zodat er geen ontlasting meer in het oppervlaktewater geloosd kan worden. Een hoop gedoe en lange wachtrijen bij uitzuigstations voor vuilwatertanks dreigen. Moeten we daar nu dan echt aan geloven? Of kan het ook anders? In Zeilen editie 02/2023 vertelde Jasper Themans over zijn ervaringen met een droogtoilet, en plaatsten we een oproep om je aan te melden voor onze droogtoiletten praktijktest.

Inmiddels is de reactie-termijn gesloten en hebben we meer dan 50 aanmeldingen ontvangen. Binnenkort laten we de winnaars weten dat ze komend seizoen met een test-droogtoilet mogen rondvaren. Naast de vele aanmeldingen, foto’s van huidige toiletruimtes aan boord en redenen waarom een vuilwatertank aan boord geen goed idee is, kregen we ook een aantal tips voor alternatieven binnen. En die wilden we in elk geval alvast delen.

Urinoir en een absorberend matje

Binnen de nieuwe regelgeving mag je urine gewoon blijven lozen. Gebruikmaken van een urinoir lijkt daarom een gemakkelijke oplossing. Maar moet je daarvoor iets compleet nieuws installeren, of kan dat met je huidige toilet ook? Volgens enkele van onze lezers is het vrij eenvoudig om een pomptoilet om te bouwen naar een urinoir. Door de huidige afvoerslang te vervangen voor een dun exemplaar en een roostertje te plaatsen, wordt het onmogelijk om iets anders dan plas te lozen én is het voor eventuele inspecteurs ook zonder zichtbare verzegeling duidelijk dat er niets anders dan plas afgevoerd kan worden. Ontlasting kun je opvangen op een absorberend matje in een (afsluitbaar) emmertje dat je op de wal weg kunt gooien.

Toiletzakken

Kies je wel voor de verzegeling, en wil je (nog) geen ander toilet in je boot inbouwen? Dan kun je ook gebruik maken van toiletzakken met gelvulling. Deze hang je eenvoudigweg in de huidige toiletpot, waarna je gewoon van het toilet gebruik maakt. De zak neem je daarna uit, sluit je af (dit is door de gelvulling geurloos) en gooi je daarna – op de wal – weg. Dit kan tevens als alternatief voor het absorberende matje dienen als je gebruik maakt van een urinoir. Zeker weten dat de gebruikte zakken of matjes geen stankoverlast geven? Gebruik dat een luieremmer zak om de gebruikte toiletzakken of -matjes in op te vangen.

Van Porta Potti naar droogputs

In de storm van innovatieve oplossingen zouden we het klassieke chemisch toilet bijna vergeten. Het heeft voor sommige lezers een hoog ‘Dixi-gehalte’ en de chemicaliën die gebruikt worden om stank tegen te gaan zijn niet voor iedereen wenselijk, maar dit toilet werkt in principe ook met een goed afsluitbare opvangbak voor urine en ontlasting. Vooral het leeggooien van de opvangbak is geen prettig klusje, maar dat zou je kunnen verminderen door ontlasting (wederom) op te vangen in een toiletzak.

En dan is er nog (niet eigenlijk, want het bestaat nog niet) de droogputs. Dit zou dan een variant op de ouderwetse puts worden, dat zich het best laat omschrijven als een (deels) direct te legen scheidingstoilet. Het idee is dat de urine in een uitneembare bak wordt opgevangen en eigenlijk direct over boord gegooid kan worden. De ontlasting wordt dan in een apart deel opvangen en kan later in een compostbak gegooid worden.

Voor onze praktijktest richten we ons voornamelijk op droogtoiletten, maar heb je andere alternatieven laat het dan vooral weten! Zo kunnen we een zo compleet mogelijk overzicht van de alternatieve oplossingen maken.

Tags: , Last modified: 22 februari 2023
Sluiten