Nieuws

Orka’s bij Bretagne bijten stuk roer van zeiljacht af

Honderden mijlen noordelijker dan de meeste orka-incidenten

10:52

Orka aanval Bretagne

Orka’s vielen vorige week een Belgisch zeiljacht aan voor de kust van Bretagne – 800 mijl noordelijker dan de Straat van Gibraltar, die berucht is om de orka-incidenten. Een orka “knabbelde aan het roer”, vertellen opvarenden John en Chris in een video van het Eindhovens Dagblad. Het jacht raakt stuurloos en moet door de kustwacht naar de wal gesleept worden. De zeilers zelf komen met de schrik vrij.

Orka aanval Bretagne
Still uit de video van het ED, bekijk de video hier.

Stuurloos

Chris en John zeilen op 16 juli 40 mijl ten zuidoosten van Brest, als de stuurautomaat van hun 12 meter lange zeiljacht ineens uitvalt, meldt het ED. Althans – dat denkt Chris. John ziet eenmaal aan dek de daadwerkelijke oorzaak van het stuurprobleem, twee orka’s, zwemmen. Verderop drijft een stuk roer. Hoewel ze geen orka’s verwachten in het gebied waar ze zeilden, had het stel wel van tevoren een orka-tactiek besproken; zeilen laten zakken en achteruit varen. Dat werkt: de orka’s zwemmen weg. Maar het jacht is wel stuurloos en het stel doet een oproep aan de lokale kustwacht. Die weet de boot veilig terug te slepen naar de haven van Guilvenic.

Orka-aanval bij Bretagne?

Incidenten met orka’s komen de laatste jaren vaker voor, maar vooral rond de Straat van Gibraltar. Bij Bretagne houden de meeste zeilers dan ook normaalgesproken geen rekening met de inmiddels beruchte beesten. Dit incident laat echter zien dat een orka-noodplan ook een stuk noordelijker dan Gibraltar niet overbodig is. Eerder meldden ook een aantal zeilers orka-incidenten voor de kust van Frankrijk via de website van de Cruising AssociationVolgens een recent rapport vallen orka’s boten niet bewust aan, maar zijn ze aan het spelen.

Omslagfoto: digicla/CC BY-sa 2.0

Last modified: 25 juli 2024
Sluiten