Nieuws

Op een Colin Archer mee met de Colin Archer Memorial Race

Verslag van een wedstrijd met ruig weer

12:48

De Colin Archer Memorial Race voer afgelopen weekend weer van Lauwersoog naar Larvik in Noorwegen. Schipper Willem Jan Landman doet dit jaar mee op de Atmos, een Colin Archer-jacht van 60 voet. Het was een onstuimige zee met twee grote lagedrukgebieden waar ze dwars doorheen gingen. “We werden groots onthaald.”

Landman vertrok vanuit IJmuiden om het schip eerst naar Lauwersoog te brengen. Hij is niet de eigenaar van het schip maar brengt het naar Noorwegen voor de vakantie. “Het is een hele luxe zeiler. Zeer comfortabel, alleen niet echt een wedstrijdboot dus ik ben benieuwd hoe we in het veld liggen.” Voor vertrek hoopt hij zoveel mogelijk aan de kant van het Skagerrak te blijven om stroom mee te pakken.

Vertrek in Lauwersoog met Co-Schipper, Jan van der Veen, Eke Leertouwer, Michiel Zwart, Pim Dankers en Bart Elbertse

Naast hem is een bemanning van vijf aan boord. Sommige ervaren zeilers, maar ook beginners. Door het gewicht van de boot varen ze de korte route die de organisatie aanbiedt.

Ruige start

Als Landman achteraf weer belt zit hij in Noorwegen bij te komen van de tocht. “Het is heel zwaar geweest. Er was meteen vanaf de start veel wind waar we tegenin moesten. Daar is dit schip niet voor bedoeld dus we moesten helaas al snel de motor aanzetten. Bij het Westgat was het behoorlijk onstuimig.” De wind neemt langzaam af nadat ze vol door het lagedrukgebied met 30-40 knopen wind en hoge golven heen varen, tegen een oproep van de organisatie om langs de kust te varen in. “Het was voor ons veiliger om niet downwind te varen door de ruimte en ervaring aan boord.” In het eerste rak was iedereen zeeziek, heel vervelend.”

Na het vertrek op vrijdagmiddag komen ze dinsdag om 12:00 weer aan. “Precies zoals ik had voorspeld.” Lang niet als eerste, maar de eerdere deelnemers zijn blij om de boot te zien binnenkomen omdat ze de prijzen mee aan boord hadden, die pasten niet meer in de auto van de organisatoren. “De laatste binnenkomers hebben we ook groots onthaald met onze scheepshoorns. Een mooi moment.”

“Deze route hebben we gevaren. Vanaf het West Gat 115 nM NNW naar het Regnar Olieveld. Daar hebben we om de Zuidelijke Isolated Danger Mark een gijp gemaakt. Door de zware omstandigheden van een laag drukgebied met 30-40 knopen wind en reuzenachtige golven hebben we gewacht op het moment dat we in de kern van het laag aankwamen. Na deze gijp koersten we naar de Deense Kust met ongeveer 70 nM voor de volgende gijp. In 20-25 knopen wind. Vanaf daar ging het Noordwaarts naar de kop van Jutland en in de Jammerbocht in een rechte lijn naar Stavern. De wind bleef ons bij tot 8-10 knopen onder de Noorse kust.”

Earthflag

Na aankomst hijsen ze de Earthflag. Een goed doel waarvoor ze aan de race meededen. Landman is bezig met het oprichten van de stichting Sail4earth, die zeilers moet verbinden om samen te werken de wereld te verbeteren. “We varen onder de vlag van de aarde die staat voor een aantal kernwaarden: inclusiciteit, gelijkheid en transparantie.” Via de Union of Nature ondersteunen ze meer dan vijftien natuurbeschermingsorganisatie voor op land en zee. De CAMR is de eerste regatta die zich aan heeft gesloten bij Sail4earth. Volgend jaar wil hij met dezelfde boot naar Brazilië om bij de klimaattop in Belem te zijn.

Lees ook: Wedstrijdzeilen naar Noorwegen: spetterende start zomervakantie

Foto’s: Jan Willem Landman

Last modified: 18 juli 2024
Sluiten