Nieuws

Olympisch zeilen begonnen: goede start 49ers

"We staan er goed voor voor de komende dagen, daar kijken we naar uit.”

20:50

Olympische Spelen zeilen
Foto: World Sailing

Na de openingsceremonie van de Olympische Spelen van vrijdag zijn de Nederlandse zeilers van Team Allianz meteen doorgereisd naar Marseille. Zondag kwamen Bart Lambriex en Floris van de Werken als eerste in actie bij de 49er-klasse, gevolgd door het andere favorietenduo Annette Duetz en Odile van Aanholt in de 49er FX. Ondanks weinig wind zijn de eerste resultaten van het zeilen op de Olympische Spelen 2024 veelbelovend.

49er FX

Van Aanholt en Duetz werden in hun eerste race vijfde en daarna twee keer eerste. Dat brengt ze voor nu bovenaan het algemeen klassement. Duetz is blij dat het begonnen is. “Het was een warme dag, met weinig wind. Maar voor ons ook een goeie dag. Het is vooral heel fijn dat de eerste races erop zitten. Het is nu echt begonnen.”

Van Aanholt legt uit: “Er is weinig wind, dus je bent heel gefocust. En de kleine dingen kunnen het verschil maken. Waar ik vooral heel trots ben is dat we in de eerste race ons wisten terug te werken in de wedstrijd. Dat is tekenend. Dat is heel lekker en konden we nog meer genieten van onze laatste race bijvoorbeeld.”  

49er

De mannen startten matig met een dertiende plek in de eerste wedstrijd, gevolgd door een eerste en zevende plek. Dat brengt ze na de eerste dag op een vierde plaats in het algemeen klassement.

Lambriex vergelijkt de prestaties met de wind. “Lastige dag. Dat is aan de resultaten wel te zien. Goede pot, slechte pot en een medium pot. Al met al prima. We staan er goed voor voor de komende dagen, daar kijken we naar uit.”

In totaal zijn er in elke klasse 12 races. De finales van de 49er klassen worden gevaren op donderdagmiddag. Die dag beginnen ook de races van Duko Bos en Marit Bouwmeester. Voor de windsurfers was er zondag niet voldoende wind om mee te starten. Die wedstrijden zijn daarom uitgesteld.

Lees ook: Kijkwijzer zeilen op de Olympische Spelen: het complete programma

Last modified: 31 juli 2024
Sluiten