Nieuws

Ode aan de Westerly Centaur

Leven lang trouw aan een polyester klassieker

14:14

Sinds de London Boat Show in 1969 is de Westerly Centaur een wereldwijde hit. Sommige van deze goed onderhouden polyester zeiljachten hebben de tand destijds uitstekend doorstaan en zul je over honderd jaar nog steeds zien rondvaren. Clemens Kok voer gedurende vijf jaar met zo’n klassieker een rondje Oostzee. In Zeilen editie 09/2024 schreef hij een ode aan zijn zevenenvijftigjarige Plastic Fantastic. “Op het moment dat ik de boot binnenstapte, wist ik het. Dit is hem.”

Het leven loopt doorgaans anders dan je denkt. Tien jaar geleden verkocht ik mijn Ovni 31 en zocht een klein zeiljachtje om mijn zeilcarrière mee af te sluiten, een soort finir en beauté. Mijn lijstje met criteria was specifiek: polyester, zeewaardig genoeg, liefst met ophaalbare kiel en uitgerust om er als solozeiler mee te kunnen varen. Ik schuimde havens en winterbergingen af en klauterde naar binnen bij een Feeling, een Kelt, een Etap, een Drascombe, een Oceanis, een Dehler met hefkiel.
Allemaal net niet, sommige veel te hoog geprijsd, andere gammel, muf stinkend of slecht onderhouden, met lekkage of osmosesporen, oude roestige motoren of andere gebreken. Ik kwam er niet uit. Bij toeval maakte ik destijds een journalistieke reis langs de Noord-Schotse kust en de Orkney-eilanden en zag het ene oogstrelende haventje na het ander, veel ervan droogvallend. Op elke zand- of modderplaat in de havens lag wel een Westerly Centaur met kimkielen, niet eens acht meter lang. Verrek, dacht ik, daarmee zeilen ze dus ook op de Noordzee.

User comments

In de zwarte blubber stonden ze stoer overeind en ik waadde er bij laagtij heen om de rompvorm en de kielophanging te bekijken. Mijn hart begon sneller te kloppen. Verdomd, dit was ’m. Terug in Nederland verdiepte ik me in de geschiedenis van de Westerly Centaur. Het is een degelijk Engels familieseriejacht, speciaal ontworpen voor de zeiler met de kleine beurs. Een betaalbare optie voor het Britse publiek dat destijds – eind jaren zestig – hunkerde om te gaan zeilen na de schrale naoorlogse jaren.

Zeilen 09/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Clemens Kok
Tekst: Clemens Kok

Last modified: 4 september 2024
Sluiten