Voor 2030 wil het kabinet het aantal windmolens op de Noordzee verdubbelen. Hierdoor zal windenergie op zee Nederlands grootste bron van elektriciteit worden, aldus minister voor klimaat Rob Jetten. Hoe kun je veilig blijven varen als de zee verder wordt volgebouwd?
Het vermogen van windenergie op zee wordt met 10,7 gigawatt verhoogd, zodat het op 21 gigawatt uitkomt. “Dit is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar meer duurzame energie,” zegt minister Jetten, “Ter vergelijking: 10,7 gigawatt extra is twee keer zo veel als alle Nederlandse huishoudens samen gebruiken aan elektriciteit.”
2500 windmolens erbij
Dit betekent dat in 2030 windenergie op zee de grootste bron van elektriciteit in Nederland is. Het kabinet heeft drie nieuwe gebieden voor windparken aangewezen. Ook hebben ze twee eerder aangewezen gebieden bevestigd. Er zullen zo’n 2500 windturbines bij worden gebouwd.
Volgens onderzoek van het MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) betekent dit dat er per jaar gemiddeld anderhalf tot tweeënhalf keer een schip tegen een windmolen botst. Per jaar raken er zo’n tachtig schepen op drift, maar dit leidt lang niet altijd tot een ongeluk.
Het ongeluk van Julietta D
Eind januari was dit wel het geval met het Maltese vrachtschip Julietta D, dat tijdens een storm op drift was geraakt. Julietta D had een aanvaring met een olietanker waardoor er een gat in de romp ontstond. Later botste het stuurloze schip ook tegen een transformatorplatform en de fundatie van een windmolen. Er zit een veiligheidszone van twee mijl om de windparken, maar dat was blijkbaar niet voldoende.
Naar aanleiding van dit ongeluk doet het instituut MARIN in Wageningen experimenten om aanvaringen met offshore windmolens te voorkomen. Een van de mogelijkheden is om een ‘vangrail’ te plaatsen rondom het windpark.
Vangrail rondom windparken
Deze vangrail bestaat uit een lijn met boeien die verankerd zit op de zeebodem en ervoor moet zorgen dat de schepen niet het windpark indrijven. Een tweede experiment wordt gedaan met een net dat wordt opgehangen tussen vaste palen op zee. Tot slot probeert het MARIN ook met een haaklijn onder water de ankers van stuurloze schepen op te vangen.
“Alle drie de concepten hebben het proefschip kunnen opvangen,” vertelt William Otto, de Offshore Projectmanager van MARIN. “Met de ‘vangrail’ wordt de driftenergie gelijk verdeeld, waardoor het schip niet omslaat.” Bij de onderwater ankerlijn komt het schip met de punt in de wind te liggen, waardoor er minder druk van de golven op komt te staan. Ook het experiment met het net was uiteindelijk succesvol. In de komende maanden worden deze systemen verder uitgewerkt .
Tags: windenergie, windmolens Last modified: 30 March 2022
Ik ben erg voor deze verduurzaming ook al is het afscheid nemen van de zee zoals we die kennen maar die parken dichtmetselen lijkt me n enorme gemiste kans. Ik begrijp dat recreatie en vissers wel aan tafel zitten maar worden genegeerd. Tijd voor actie?
Beste Joost,
Deel je steun voor verduurzaming, maar ook je zorg. Daarom hebben het Watersportverbond, de toerzeilers en de BBZ (bruine vloot) na een bezwaar ook besloten om in beroep te gaan tegen het besluit op bezwaar om de beleidsregel uit 2018 (doorvaart tussen zonsopgang en zonsondergang) in stand te houden en te pleiten voor goede afspraken hierover. We worden daardoor hopelijk niet langer genegeerd, in ieder geval niet door de rechter. Zijn daarnaast druk bezig om onze plek aan tafel te behouden, maar ook beter te gebruiken. Het gesprek over de vangrail maakt de kwestie in ieder geval niet eenvoudiger.
Met vriendelijke groet,
Christoffer Jonker
Bestuurslid recreatiesport
Koninklijk Watersportverbond
Het zou tot ernstige ongelukken met jachten kunnen leiden, wanneer zo’n vangrail minder dan een meter of 3-4 onder water zou liggen. Stel je voor dat je met slecht weer geen andere keuze hebt dan door een windmolenpark te driften en je met de kiel achter een kabel blijft haken.
Overigens vind ik windmolens op zee veel van het oude: wat je aan land niet wil, gooi dat maar in zee.
Ik vind nog steeds dat versneld moet worden ingezet op gesmolten zout reactoren. De techniek is er en heeft gefunctioneerd. De windmolen heet echter inmiddels een sterke lobby industrie en is bovendien politiek zeer correct.
Als ik naar het plaatje kijk van “nieuwe windenergiegebieden op zee” valt me vooral op dat de Noordzee nog behoorlijk leeg is.
Een nieuw perspektief op energie vraagt veranderingen en dus komen er windmolens. Veel goedkope alternatieven zijn er niet en de parken zijn redelijk snel aan te leggen.
Ik vraag me af in hoeveel zeilers er nu werkelijk die zee oversteken om bijvoorbeeld naar Engeland te varen?! En ja dan zul je in de toekomst om een windpark heen moeten varen. Een andere koers varen. Dat deden we toch al want we varen op de wind.
Er zullen waarschijnlijk ‘traffic lanes’ komen zoals die er nu ook voor de beroepsvaart zijn.
”Het Duitse schip Julietta D” voert de Maltese vlag. Dat is dus een Maltees schip en niet Duits.
Ik snap niet dat alle media dat kennelijk zó van elkaar overneemt en niemand dat checkt.
Maakt de nationaliteit wat uit dan?
Duits, Nederlands , Chinees, Maltees, het gaat om een schip op drift.
Met een zeiljacht op zo’n ‘vangrail’ verdagen lijkt me zeer voor de hand liggend. Vaart een zeiljacht er haaks op, dan lijkt me, gezien de beelden van de test bij Marin, de kans groot dat dat jacht over de lijn heen schiet. Ingeval er echt sprake is van een noodsituatie aan boord van zo’n jacht, dan ben je, eenmaal achter die ‘vangrail’, onbereikbaar geworden voor hulpverleners. Eenmaal tussen de windmolens wordt de ook de inzet van een helikopter erg lastig lijkt me.
Veronderstel het jacht blijft wel zijdelings in de ‘vangrail’ hangen; bij een beetje zeegang ontstaat zo aan boord, dwars op de golven en met zeer waarschijnlijk behoorlijke slagzij, een voor de bemanning levensbedreigende situatie.
Het lijkt me dat er bij Marin nog even verder geëxperimenteerd moet worden!
Er staan inmiddels voldoende windmolens om aan de vraag te kunnen beantwoorden. Waarom deze hoeveelheid verdubbelen; gaan we het meerdere verkopen aan derden? Het plaatje laat niet zien dat ten noorden van Nederland en de Engelse oostkust ook al is vergeven van die molens. We zijn inmiddels over de drempel heen van wat we ooit hadden willen accepteren, dus zijn alle remmingen weg.
Niemand staat erbij stil hoe we dit straks gaan opruimen als andere bronnen rendabeler zijn, of laten we het voor de eeuwigheid daar staan? Voor een koelkast moet je een verwijderingsbijdrage betalen en deze spullen mag je gewoon neerzetten zonder daarvoor ten volle de consequenties voor te aanvaarden. Een windmolen op het land kan je eenvoudig opruimen, maar op zee wordt het een stuk lastiger.
Voor de vogels en de vissen is het een ramp maar aan dat aspect wordt al dan niet bewust weinig aandacht besteed.
Vanaf de kust zijn ze amper zichtbaar echter vanuit de kuip van de zeilboot doemt al snel het dystopische beeld op.
Wat die vangrail betreft het volgende. Het is de normaalste zaak tegenwoordig om iedere kleinste vorm van gevaar te labelen en daarvoor een oplossing te bedenken.
Onze onvolprezen KNRM komt onze zeilers met alle plezier redden mochten we onbestuurbaar zijn.
Mijn advies: Zorg zelf voor een grote mate van zelfredzaamheid (ankers) en doneer gul!!!!
Ik heb nog niet gehoord dat er a.s. vrijdag (1 april) een demonstratie van het systeem met de vangrail wordt gegeven bij Marin.