Nieuws

Niet alleen een hittegolf op komst, maar ook blauwalg duikt op

De kleur kan verschillen van heldergroen, groenblauw tot helder blauw

11:11

Nederland stoomt zich klaar voor de tropische hitte die eraan komt. Er wordt niet alleen gewaarschuwd voor hoge temperaturen, maar ook voor blauwalg. Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. De aankomende tijd is het op bepaalde plaatsen dus extra opletten geblazen voor je in het water plonst.

Blauwalg hoort van nature thuis in het oppervlaktewater. Het zijn geen algen of wieren, maar bacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als veel voedingsstoffen in het water zitten, het langdurig warm is (20 tot 30°C) en water niet goed doorstroomt, kan dat voor blauwalgbloei zorgen. Zo ontstaan er drijflagen, die zich makkelijk ophopen in jachthaven, aan de oevers of op stranden. De kleur van blauwalg kan verschillen van heldergroen, groenblauw tot helder blauw.

© Marion Golsteijn/CC BY-SA 4.0

Pas ook op met huisdieren

Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden als ze met blauwalg in aanraking komen. Irritaties aan de ogen of huid, hoofdpijn, misselijkheid, maag- en darmklachten kunnen hierdoor ontstaan. In sommige gevallen kunnen zelfs grotere gezondheidsproblemen optreden. Meestal verminderen de klachten na een dag of vijf. Als je toch in aanraking bent gekomen met besmet water, was je dan goed met water en zeep of neem een douche.
Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden van het drinken van besmet water of door het drooglikken van hun vacht. Het kan zelfs zo ernstig zijn dat zij komen te overlijden.

Zwemwater.nl

Ben je van plan een verfrissende duik te nemen? Kijk dan eerst even op zwemwater.nl om de waterkwaliteit te checken. Denk je dat je blauwalg hebt gezien in het zwemwater? Laat het dan weten aan de zwemwatertelefoon via www.zwemwater.nl.

Omslagfoto: Lamiot/CC BY-SA 3.0

Tags: Last modified: 9 augustus 2022
Sluiten