Een website waarbij de hoeveelheid waterplanten precies wordt weergegeven op een kaart, is 23 juni gelanceerd: Waterplant.nu. Waarom is deze website (die ook beschikbaar is als app op de telefoon) ontwikkeld?
Nadelen
Hoewel waterplanten voor helder en schoon water zorgen, is niet iedere zeiler even blij met het wier onder de boot. Zo kunnen lange waterplanten, zoals fonteinkruid, in de schroef terecht komen of blijven hangen achter het roerblad, de kiel of het zwaard. De roep om waterplanten op grote schaal structureel te maaien wordt dan ook steeds sterker, meldt Rijkswaterstaat.
Omdat niet alle waterplanten gemaaid kunnen worden, is er nu een webapp ontwikkeld. De gebruiker kan zien waar de waterplanten zich bevinden. Deze informatie wordt dagelijks vernieuwd en laat ook de hoeveelheid waterplanten zien.
Slechte ervaring met waterplanten
Mats Groen (25) is havenmeester in Hoorn. Hij merkt de gevolgen van de waterplanten als geen ander. Hij noemt de ontwikkeling een grote ellende. “Steeds minder mensen kiezen ervoor om onze haven binnen te varen.” Groen ziet regelmatig dat zeilers in zijn haven het fonteinkruid onder de boot vandaan moeten halen, dit gaat met veel moeite. Ook ziet hij de omzet van omliggende havens achteruitgaan. Hij hoopt dat steeds meer mensen de app mogen ontdekken, want het is goed te doen om naar Hoorn te komen, mits je de goede route weet.
Een van de redacteuren van Zeilen merkt de hoeveelheid fonteinkruid.
Essentieel?
Dat zegt ook Michiel Verhofstad noemt waterplanten essentieel. Hij promoveerde in 2017 met een proefschrift over waterplanten in het Markermeer. Zo bieden waterplanten: “Voedsel voor ongewervelde dieren, vissen en watervogels. Waterplanten zijn ook een woonplaats voor tal van kleine onderwaterdiertjes. Onderwaterplanten leveren ook belangrijke ecosysteemdiensten voor de mens, zoals: het behoud van helder water. Ze gaan de groei van (blauw)algen tegen en zorgen ervoor dat het water schoon blijft.”
Rijkswaterstaat meldt dat waterplanten alleen in sommige situaties worden gemaaid. Ook mogen: “Gebruikers van de rijkswateren, als zij hinder ondervinden, zelf de waterplanten maaien. Mits ze zich houden aan de instructies die Rijkswaterstaat heeft vastgelegd in de Handreiking Waterplanten Maaibeheer.” Rita Braam van Gastvrije Randmeren vertelt dat er nu alleen gemaaid wordt op plekken waar het echt niet anders kan, bijvoorbeeld op plekken waar regelmatig zeilraces zijn.
Nieuwe website en app
De webapp Waterplanten.nu geeft de waterrecreant en watersporter een beeld van de zones waar gevaren kan worden en waar je hinder kunt verwachten. De webapp geeft ter plekke de waterplantsituatie weer voor het hele gebied onder de Houtribdijk tot aan het Ketelmeer. Rita Braam legt uit: “Vanaf nu kan de zeiler op ieder moment (zowel online als offline) informatie opzoeken over de aanwezigheid van waterplanten. De delen die gemaaid zijn, zie je per vierkante meter direct in de app.”
Het is een geodata gedreven app die de kans kleiner maakt dat je tijdens het varen verzeild raakt in waterplanten. De app simuleert dagelijks de dynamiek van groei en afsterven van overlast gevende waterplanten. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van data uit de 3-jaarlijkse planteninventarisaties van Rijkswaterstaat. Net als gegevens uit luchtopnames die sinds 2018 jaarlijks worden uitgevoerd.
Het fonteinkruid verdwijnt er niet door, maar de webapp kan wel helpen bij het vinden van de juiste route.
Last modified: 12 July 2022
Friesland staat niet op waterplanten.nu. Is daar elders wel info van?
In Californie wordt het fonteinkruid in de wateren weggebaggerd.
Fonteinkruid is een invasieve plant.
Waarom kan er niet in de Nederlandse wateren gebaggerd worden om van deze waterplanten verlost te raken?
Als er gaten in het wegdek zitten, maakt Rijkswaterstaat ook geen website aan met indicaties waar de gaten zitten. Dan wordt het wegdek ook gerepareerd.
Hdet fonteinkruid is een ramp voor de scheepvaart!
Tja
..rijkswaterstast houdt eigen straatje schoon (als men begrijpt wat ik bedoel)
Het water word dan misschien helderder maar niet schonen.!
Helder betekent niet automatisch schoner water is.
Tja
..rijkswaterstast houdt eigen straatje schoon (als men begrijpt wat ik bedoel)
Het water word dan misschien helderder maar niet schoner.!
Helder betekent niet automatisch dat het schoner water is.
Wat mij opvalt bij de berichtgeving door Zeilen dat er geen duidelijke kanttekeningen worden geplaatst over de grote overlast en schade die de waterplanten veroorzaken en de gebrekkige maatregelen die tot nu toe genomen zijn. Zeilen is een blad voor zeilers, door zeilers. Het lijkt mij dan ook dat er vanuit dat oogpunt artikelen moeten worden geschreven. Het louter plaatsen van constateringen geeft geen urgentie tot aanpak.
Hetzelfde gebrek aan betrokkenheid vanuit Zeilen zien we bij de hele problematiek rond de vuilwatertank en het verzegelen van tanks die ons watersporters boven het hoofd hangt.
M smid, helemaal eens. Zeilen kan de rol van belangenvereniging nemen of vertgenwoordigen of aanwakkeren. Die politiek correcte bewoordingen helpen ons booteigenaren. Havenbouders en ook de veiligheid van watersporters niet.
Het fosfaatgehalte van het water is danig gezakt waardoor het water steeds transparanter word: prima. Helaas daardoor overlast van het door zeilers immens gehate fonteinkruid bij waterdiepte minder dan ±2,5m. Oa het Markermeer en Gouwzee groeien dicht in het hoogseizoen. Uiteraard heeft dit ook invloed op het watertoerisme in de aangelegen steden, mede versterkt door die app, die feitelijk niets oplost, maar problemen ‘omzeilt’.
Biologen mogen roepen wat ze willen, een overdaad aan waterplanten klopt niet. Als het water nog transparanter wordt, is een kwestie van tijd dat dieper water aan de beurt is, zoals het IJsselmeer.
Dus: half juni tot half september maar een andere hobby zoeken
Tip: zeekoeien schijnen fonteinkruid lekker te vinden en ze lusten een hoop
Tja
..rijkswaterstast houdt eigen straatje schoon (als men begrijpt wat ik bedoel)
Het water word dan misschien helderder maar niet schoner.!
Helder betekent niet automatisch dat het schoner water is.
Inderdaad wordt het een ramp om op het Markermeer te varen. De waterplanten.nu app is geen oplossing en geeft soms zelfs een vertekend beeld. Vanuit Hoorn lopen wij nu ookbregelmatig vast varend richting Enkhuizen. Moeten nu werkelijk alles worden opgeofferd voor “de natuur” ? En een vorige schrijver heeft gelijk, “Zeilen” zou zich meer moeten afzetten tegen het RWS beleid en de zeilers/watersporters gaan vertegenwoordigen in plaats van spreekbuis te zijn van het RWS standpunt.
Een app … Ik zie liever een oplossing.
Tja
..rijkswaterstast houdt eigen straatje schoon (als men begrijpt wat ik bedoel)
Het water word dan misschien helderder maar niet schoner.!
Helder betekent niet automatisch dat het schoner water is.
Hoe het schijnbaar onverenigbare vanuit de standpunten van biologen, veelal niet direct betrokken bij de locale situatie en natuurliefhebbende zeilers, die veelal reeds jaren slechts gebruik maken van wind en water, toch proberen te verenigen. De huidige situatie is slechts het begin van het einde vaarwater (ook voor niet zeilers). Wat uiteindelijk overblijft is een moeras vol muskieten en andere insecten naast vissen en vogels. De handen slechts omhoog steken om wat voor reden dan ook (biologisch, economisch) leidt onvermijdelijk tot veel nevenschade.
Het probleem van het fonteinkruid speelt al heel wat jaren. Met Durgerdam als thuishaven had ik er heel wat last van.
Omdat ik geen zin had, om nog lang op een oplossing te wachten, heb ik twee jaar geleden mijn diepstekende wedstrijdschip verruild voor een Marieholm IF.
Door de vorm van haar onderwaterschip heeft deze langkieler totaal geen last van waterplanten. En zeil ik weer met veel plezier op IJmeer en Markermeer
Het bleek sneller te zijn, mijn schip aan te passen aan het vaarwater, dan te wachten, tot het vaarwater wordt aangepast aan mijn schip.
Iedereen aan de IF ?
De planten blijven misschien niet hangen aan zo’n langkieler maar het zal nog steeds afremmen lijkt me. Merk je bijv ook niks tijdens een overstag?
Ik ben het eens dat de app geen oplossing is van het probleem. Wat vaak stil wordt gezwegen, is dat het fonteinkruid bewust is gezaaid. Dit maakt ook dat het zich vooral op de Randmeren en het Markermeer concentreert. Het wordt tijd dat er rigoureus iets aan gedaan wordt en partijen als Hiswa en andere belangen behartigers van de recreatievaart en recreatiehavens samen een standpunt innemen!
Rijkswaterstaat heeft tegen alle waarschuwingen in jaren geleden het fonteinkruid op het Eemmeer uitgezet. Gelijkertijd alle witvis, die de jonge plantjes eten, door vissers uit de randmeren laten vissen. Het gevolg een uit de hand gelopen groei van deze exoot.
Op termijn zal dit grote gevolgen hebben voor de watersport sector en de werkgelegenheid. Wat doen de belangenorganisaties? Niets. Gastvrije Randmeren heeft zitten slapen. Er is zelfs sprake geweest om de maai kosten op ligplaats houders te verhalen. De wereld op z’n kop. De grote schuldige in dit verhaal is het machtige Rijkswaterstaat, waar niemand tegen op durft te treden. Advies, verkoop de boot of zoek een ligplaats in Zeeland. Sterkte!
Zet zeekoeien in. Die lusten er wel pap van.