Nieuws

Mast breekt door sluitende brug in Bolsward

Rijkswaterstaat stelt onderzoek in

14:20

Update 26-08-2024: Maandag 26 augustus, twee weken na publicatie van dit artikel, hebben wij opnieuw contact gezocht met Rijkswaterstaat. Zij lieten ons weten dat er momenteel nog meerdere analyses gaande zijn en zij vooralsnog geen resultaten met ons kunnen delen. Over een paar weken kunnen we weer opnieuw contact met ze opnemen.


Woensdagavond 7 augustus brak de mast van een zeilboot toen de Kruiswaterbrug bij Bolsward opeens sloot. De opvarenden kwamen er gelukkig ongeschonden af maar voor het schip, zoals je in de video kunt zien, geldt dat niet. Hoe kon dit zomaar gebeuren?

Rond 18.00 uur sloot het brugdek, terwijl er nog een schip door de brug voer. De mast brak, maar het zeiljacht kon later zelf nog wel terugvaren naar de thuishaven in Workum. Iemand vanuit een auto filmt het incident en vraagt zich af waar de brugwachter is. Rijkswaterstaat wil zelf ook duidelijkheid en daarom is er een onderzoek ingesteld.

https://www.youtube.com/watch?v=T-avG6WmBKA&embeds_referring_origin=https%3A%2F%2Fwww.zeilen.nl&source_ve_path=Mjg2NjY

Onderzoek nog in gang

Voor een update belden we met Rijkswaterstaat. “Het onderzoek loopt nog en het is de bedoeling dat er tussen nu en twee weken meer duidelijkheid is,” laat een woordvoerder ons weten. “Er worden nog mensen gehoord, de techniek wordt bekeken en de politie doet ook nog onderzoek. Dat moet allemaal secuur worden gedaan. Er wordt niet alleen bekeken wie er schuld heeft en of er tijd was om te reageren, maar ook naar hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden,” liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat ons weten. “Gelukkig komen dergelijke voorvallen niet vaak voor. Maar als het dan wel gebeurt, dan is het wel meteen goed mis. Het is natuurlijk ook schrikken als je ziet dat zoiets gebeurt bij een boot die voor je vaart. Er is in elk geval geen persoonlijk letsel ontstaan, dat is het belangrijkste.”

Zodra er meer bekend is, laten wij het weten via Zeilen.nl.

Omslagfoto: © Marion Golsteijn/CC BY-SA 4.0

Tags: Last modified: 26 augustus 2024
Sluiten