Door storm Corrie raakte het 190 meter lange vrachtschip Julietta D. maandag op drift. Nadat het schip van het anker sloeg, botste het op een olietanker en dreef het af richting een windmolenpark in aanbouw genaamd Hollandse Kust Zuid. Inmiddels is het schip naar Rotterdam gesleept.
Dubbele botsing
Julietta D. lag maandagochtend voor anker voor IJmuiden. Na de botsing met de nabije olietanker Perocha Star ontstond er een lek, waardoor veel water de machinekamer binnenstroomde. Hoe het schip kon losslaan is nog niet bekend. De olietanker was na de aanvaring stabiel. Julietta D. dreef vervolgens af richting een windmolenpark. Rond drie uur ’s middags raakte het schip de fundering van een platform van netbeheerder TenneT. TenneT bouwt het platform voor het windmolenpark Hollandsche Kust Zuid. Het was op dat moment onbemand.
Reddingsactie
De Nederlandse en Belgische Kustwacht werden ingeschakeld. Hun eerste focus was het evacueren van de bemanning (zie onderstaande video van de Kustwacht). De achttien aanwezigen gaven aan het schip te willen verlaten en werden met helikopters van boord gehaald. Na de evacuatie werd de focus om het stuurloze schip onder controle te krijgen. Soeverein, Multratug 18 en van de KNRM de Koos van Messel werden ingezet. Rond vijf uur zette de Kustwacht met een helikopter drie bergers aan boord, om een sleepverbinding tot stand te brengen. Dit was erg lastig in verband met de weersomstandigheden. Door storm Corrie waren er hevige golven en wind, die snelheden van 125 km per uur bereikte. Om zeven uur lukte het om een sleepverbinding aan te leggen.
Toen de bergers probeerden een tweede sleepverbinding tot stand te brengen, brak de kabel. Zowel op een sleepboot als op een reddingsboot viel een gewonde. De Kustwacht liet weten dat het geen zware verwondingen zijn. Zonder tweede sleepverbinding koers zetten richting Rotterdam was geen optie. De boten hebben op twaalf kilometer van de kust nog eens meer dan acht uur gewacht op betere weersomstandigheden. Om negen uur ’s ochtends was er een tweede sleepverbinding en tegen de middag kwam Julietta D. in Rotterdam aan.
Schade
De omvang van de schade aan het platform in het windmolenpark is nog onbekend. Het platform is een transformatorstation voor stroom die naar de wal gaat. In het windmolenpark Hollandsche Kust Zuid komen 140 windmolens van Vattenfal. De kapitein en eerste stuurman van de Julietta D. zijn aangehouden. De politie kijkt of ze terecht hun stuurloze schip hebben verlaten en aansprakelijk zijn voor de schade die is aangericht.
De kustwateren voor IJmuiden zijn erg druk in de zomer. Als zeiler is het van belang dat je kanaal 16 uitluistert op je marifoon, hier ontvang je meldingen over dergelijke gevaren.
Tags: storm, Vrachtschip Last modified: 1 March 2022
Het lijkt me interessant te weten wat er in het logboek van de Julietta D staat: weer bericht gehoord, maatregelen zoals extra ankerwacht, motor standby op het hoogtepunt van de storm en wellicht nog meer. Ik ben zeiler en geen professioneel zeevaarder maar mijn eerste gedachte is toch dat dit misschien te voorkomen zou zijn. Ik ben benieuwd.
TenneT bouwt daar een platform, dus een opstakel op zee. En zo wordt de hele Noordzee vol gebouwd. Ja wie is er dan aansprakelijk???
Eigenlijk hebben we allemaal last van die krengen.
Ben ook zeiler en vermoed op vrachtschip met deze storm via met is geen pretje maar om schip te verlaten vanwege losslaan en botsing buurman zolang drijvende…heb zo m’n twijfels.
Zelf zodra op zee extra zwaar 2e anker en ja als motor niet meteen start: probleem… maar hier: onkunde, onwil? Gelukkig wordt onderzoek ingesteld
Motor standby op zo’n schip betekend dat het nog maar een half uur/45 minuten duurt om te starten, de ankergrond is erg goed maar onbeschut. Ik denk zelf dat we meer moeten kijken naar waarom er met zulke windkrachten niet meer zee-slepers buiten zijn. Om dit sneller op te kunnen vangen. Ze bouwen alles nog voller dus dit gaat veel vaker voorkomen. Ik ben zelf beroepsmatig op de noordzee, ook op grotere schepen. Het komt met Nw heel vaak voor dat schepen door hun anker heen gaan/gaan krabben, ankergebieden zijn relatief klein en eromheen is het een spagetti van olie/gas/elektra leidingen. Ik zie zelf meer in extra slepers buiten met zulke winden. Of verplicht op ankerboeien met walstroomaansluiting… Nog milieubewust ook!
De vraag waarom de scheepstaf het schip verliet zal uit het onderzoek blijken.
Het lege schip was weliswaar door de aanvaring in de MK beschadigd, maar zeker niet zinkende mede door de waterdichte indeling van deze schepen.
Vragen zoals : was de machine gebruiksklaar , waren de juiste voorzorgsmaatregelen ivm het te verwachten stormfront genomen en waarom geen tweede anker gepresenteerd zijn relevant,
Wat was de adviserende rol van de Kustwacht in deze richting kapitein om het het schip te verlaten.?
Met 40 jaar ervaring op zee, komt e.a mij wat vreemd over.
Op de foto’s van het schip is te zien dat er geen bakboordanker en -ketting aanwezig is. Hebben ze de ketting laten slippen? Kennelijk is het stuurboordanker niet gebruikt.
Leeg schip – storm -één anker – machine niet stand-by – goed zeemanschap?
Bij storm en/of zeer harde wind zie ik altijd dat de meeste tankers die voor Rotterdam/waterweg liggen ankerop gaan gezien de snelheid van 1,5 a 2 knopen windrichting wat te zien is op Marine Traffic. Dus die laten het er blijkbaar niet op aankomen of het anker gaat krabben.
Te weinig ketting uit. Heeft nadeel groter swing area.Maar beter houvast.Al mel al beste stuurlui staan aan wal