Nieuws

Laat weten of jij hinder ervaart door waterplanten

Vul de enquête in

17:01

Een landelijke peiling onder watersporters vorig jaar wijst uit dat waterplanten in toenemende mate een belemmering vormen voor de hele watersportsector. Het Watersportverbond wil ook de hinder van waterplanten van dit jaar in kaart te brengen en jij kunt ze daarbij helpen door de nieuwe enquête in te vullen. Hopelijk gaat daardoor de omvang en urgentie van het probleem doordringen bij de overheid en de politiek.

De peiling van vorig jaar, die door ruim 1700 watersporters werd ingevuld, laat een breed spectrum aan respondenten zien uit verschillende vaargebieden in Nederland. De resultaten tonen aan dat het een landelijk probleem is en niet beperkt blijft tot alleen het Markermeer en de Randmeren. Niet alleen zeilers en motorbootvaarders meldden overlast, maar ook surfers, kanovaarders, SUP’ers en vakantiegangers op onbekend water erkennen problemen.

Aanhoudende overlast

De veiligheid komt ook in het geding. Meer dan 700 respondenten gaven aanvullende toelichting, waarbij serieuze veiligheidsincidenten werden genoemd. Watersporters erkennen het nut van waterplanten, maar benadrukken de aanhoudende overlast, zelfs in gebieden waar gemaaid wordt. Dit bemoeilijkt pleziervaart, wedstrijdsport, waterrecreatie en watertoerisme.

Vul de enquête in

Het Watersportverbond gebruikt het resultaat van de online peiling om het probleem opnieuw onder de aandacht te brengen en pleit voor structurele maatregelen die een goede balans creëren tussen kwetsbare natuur, waterkwaliteit, beperking overlast voor watersport en -recreatie, en verbeterde veiligheid op het water.

Heb jij hinder ervaren dit jaar? Laat het dan weten via de online peiling. Klik hier om direct naar de enquête toen te gaan.

En wil je weten wat de actuele situatie rondom de waterplanten is? Klik dan hier. Daar zie je precies waar er wanner is gemaaid en hoeveel waterplantgroei er is.

Last modified: 20 augustus 2024
Sluiten