Nieuws

Je eerste grote oversteek

Hoe pak je dat aan?

11:11

Je droomt van een lange reis, en dan is een oceaanoversteek haast onvermijdelijk. Hoe pak je dat aan? Zonder enige ervaring maakten Niels en Greetje vier jaar geleden hun eerste oversteek. Wat zijn hun zoutste lessen? Lees het verhaal in Zeilen editie 07/2024.


Nederlanders praten opvallend graag over het weer. Wereldzeilers gaan nog een stapje verder: in ieder gesprek worden het weer van de dag, de weer­ vensters en de seizoenen doorgenomen. Voor een oversteek zijn er steeds vele variabelen om rekening mee te houden en in de basis zijn de weersvoorspellingen, zowel op de lange als de korte termijn, leidend.

Lange termijn

Als we het hebben over het weer op de lange termijn, bedoelen we de verschillende seizoenen. Niet de lente, zomer, herfst en winter, maar bijvoorbeeld het orkaan­ en moessonseizoen en natuurverschijnselen zoals El Niño en La Niña. Daarbij horen allerlei weerskenmerken: een dominante windrichting, windstiltes, passerende ruk­ winden, orkanen met een eigen naam en stromingen die vooral mee of juist tegen zullen staan. Het seizoen bepaalt dus in eerste instantie of je in een bepaald gebied veilig kunt oversteken en verblijven. Hiervoor gebruiken we pilots, zoals het standaardwerk World Cruising Routes van Jimmy Cornell.

Oceaanoversteek Black Moon
© Greetje Tops en Niels Eikelboom

Korte termijn

Voor weerberichten op de korte termijn gebruiken we apps zoals PredictWind en Windfinder Pro, maar die werken alleen als er internet is. Eenmaal op zee gebruiken we LuckGrib via de satelliettelefoon Iridium GO!. Vanaf een week voor vertrek halen we dagelijks weerkaartjes op om een inschatting te maken van een mogelijk weer­ venster. Op basis daarvan treffen we voorbereidingen, zoals bevoorraden en uitklaren. We proberen te allen tijde flexibel te blijven: beter een dag vroeger of een week later vertrekken dan op het verkeerde moment. Soms is het een lastige puzzel, maar ons doel is altijd om zo veilig en comfortabel mogelijk over te steken.

Zoute les: Check het weer. Eén keer maakten we een volledig verkeerde inschatting, toen we vanaf de Stille Oceaan rond Papoea-Nieuw-Guinea en kriskras door Indonesië zeilden. We maakten zo’n duizend mijl meer dan gepland, waardoor het moessonseizoen ons op de hielen kwam te zitten. (Lees ook Verkeerde afslag op de oceaan? in Zeilen 4/2024.)

Zeilen 07/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Whitepearl
Tekst: Greetje Tops en Niels Eikelboom

Tags: Last modified: 17 juli 2024
Sluiten