Nieuws

Jachten op rotsen Formentera door storm

Negen mensen raakten gewond

18:05

Tijdens een storm met meer dan 50 knopen wind zijn bij de Spaanse eilanden Formentera en Ibiza meerdere jachten op de rotsen gelopen, waaronder een kapitale 100-voets Wally. Een aantal mensen werd van de jachten gered. Er zijn negen gewonden gemeld.

Lokaal weerfenomeen

De storm raasde woensdagochtend 14 augustus over de Spaanse Balearen, waarvan de eilanden Ibiza en Formentera de zuidelijkste zijn. De dag ervoor had het Spaanse weerbureau gewaarschuwd voor de effecten van weerfenomeen DANA (depresiones aisladas en niveles altos, NL: geïsoleerd lagedrukgebied op grote hoogte), een zogenoemde koudeput, waarbij een bel koude lucht op grote hoogte een lagedrukgebied vormt. In combinatie met watertemperaturen van wel 30 graden ter plaatse kan er zich een extreem weerbeeld vormen. Zo ook woensdag.

Veertig jachten beschadigd

Tijdens de korte maar hevige storm, waarbij meer dan 50 knopen wind werd waargenomen, sloegen meerdere grote jachten van het anker of raakten op drift, waarna ze op de rotsen spoelden. Tussen de beelden die meerdere omstanders maakten was ook een Nederlands jacht te zien. Het is niet bekend hoe het daar nu mee gaat. Opvallend schadegeval: de 100 voet lange Wally Love, die te koop stond voor krap vier miljoen euro.

De Spaanse krant Diario AS maakte een compilatie van beelden.
Tags: , Last modified: 16 augustus 2024
Sluiten