Nieuws

Houdt jouw reddingsvest je hoofd nog boven water?

Check je reddingsvest zelf in 10 stappen

17:02

Voordat het nieuwe seizoen start, doe je er verstandig aan om je reddingsvest te checken. Een goed werkend reddingsvest kan immers het verschil maken tussen leven en dood. Wist je dat je met een passend reddingsvest vier keer zoveel kans hebt om in koud water te overleven? Je kunt je reddingsvest zelf controleren, maar je kunt dit natuurlijk ook laten doen.

Afhankelijk van het merk moet je je reddingsvest iedere twaalf maanden of om de twee jaar laten keuren. Kijk op de website van de fabrikant welke keuringsstations worden aanbevolen. Zo weet je zeker dat je vest wordt onderhouden met originele onderdelen en volgens de richtlijnen van de fabrikant. Dat is belangrijk voor je garantie en de geldigheid van het keuringscertificaat, en ook voor je eigen veiligheid.

Controleer zelf je reddingsvest in 10 stappen

Een reddingsvest redt levens, maar dan moet hij het wel doen. Daarom raadt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)naast een jaarlijkse keuring, ook een maandelijkse check-up aan.

  1. Wat is de capaciteit van het vest?

Zoek het etiket of het label waarop de capaciteit van het vest genoemd staat. Tot 50 Newton hebben we te maken met een drijfhulpmiddel (een zwemvest red.). 150 Newton is voor licht gebruik in de zomer. 275 Newton is het standaardvest dat geschikt is om over je zeilpak te dragen.

  1. Draai het CO2-patroon uit het vest en kijk het na

Is het patroon doorboord of verroest? Dan is het toe aan vervanging. Een beetje vaseline op de patroon en de schroefdraad beschermt tegen corrosie. De O-ring voorkomt dat het opgeblazen vest lekt. Kijk na of die erin zit en zorg dat hij blijft zitten. Zonder het CO2-patroon kan het vest niet meer per ongeluk opblazen, dus je kunt het rustig bekijken. Op het patroon staat ook een totaalgewicht. Door het patroon te wegen weet je of hij nog vol is. Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, over de specifieke eigenschappen van je vest.

OPGELET: Punten 3 en 4 zijn afhankelijk van het type vest. Lees eerst de gebruiksaanwijzing. Die is te bekijken op de website van de fabrikant.

  1. Maak de smelttablet los en bekijk

Zit er een groen vlakje aan het activeringsmechaniek, dan klapt dat uit als de smelttablet niet meer in orde is en activeert het mechaniek. In een vochtige omgeving kan de tablet verpulveren, waardoor het CO2-patroon wordt geactiveerd. Laat het tablet indien nodig vervangen.

  1. Trek aan het koordje

Bedien het activeringsmechaniek met de hand, door aan het koordje te trekken. Kijk of de pin omhoog komt om het CO2-patroon te doorboren.

  1. Controleer ceintuur en gesp

Om te zorgen dat het vest aan blijft, moet de ceintuur het vest op zijn plaats houden. Dat betekent dat er aan het eind een stopper zit die voorkomt dat de ceintuur spontaan losschiet. Je kunt ook de ceintuur omzomen aan het eind. De gesp moet in goede conditie zijn.

  1. Gebruik geen houtje-touwtjes

Eventuele houtje-touwtjes waarmee je het vest aan je jas kunt bevestigen kun je beter niet gebruiken. Trek je de jas plus vest even uit, dan is de verleiding groot om het vest niet meer met de ceintuur te sluiten. Je loopt dan het risico dat je de jas én het vest kwijt bent als je in het water valt.

  1. Heeft het vest kruisbanden?

Een vest met kruisbanden voorkomt dat je niet uit je vest glipt, bijvoorbeeld wanneer je weer aan boord gehesen wordt, of van grote hoogte in het water moet springen. Span ze niet te strak aan, om luchtinsluiting in je kleding te voorkomen. Natuurlijk moet je ook bij het gebruik van kruisbanden de ceintuur goed aantrekken, anders drijft je vest wel, maar jij niet.

  1. Kijk na op slijtage en beschadigingen

Kijk tenslotte het hele vest nog eens na op slijtplekken of mogelijke beschadigingen. Zo nodig kan het keuringstation een reparatie doen. Informeer bij de fabrikant.

  1. Blaas het vest op met een pompje

Om te testen of het vest niet lekt, blaas je het vest het liefst op met een pompje. Als je het opblaast met de mond, komt er vocht in de long van het vest. Laat het vest in opgeblazen toestand 24 uur liggen. Wil je het reddingsvest écht testen? Spring er dan eens mee in het water.

  1. Plaats alles terug

Alles in orde? Plaats alle onderdelen terug en vouw het vest zorgvuldig op volgens de gebruiksaanwijzing. Een verkeerd opgevouwen vest kan weigeren. Zorg dat het touwtje van het activeringsmechaniek bereikbaar is, maar gebruik het niet als houvast. Bewaar het vest aan een hangertje.

Maart = keuringsmaand

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij heeft maart uitgeroepen tot keuringsmaand. Tussen 1 en 30 maart kun je je reddingsvest laten keuren
bij een van de deelnemende watersportwinkels en dan betaal je slechts
35 euro per vest, ongeacht het merk of type. Enige restrictie: het vest mag niet ouder zijn dan 15 jaar. Ga hier naar de website voor meer informatie.

Zeilen 03/2025

Lees nog meer over het keuren van je reddingsvest in Zeilen editie 03/2025 die op donderdag 20 februari verschijnt.

Tags: Last modified: 18 februari 2025
Sluiten